14.08.2019

Häikäiseviä kuvia uhanalaisista meristä – Itämeren suojelija Juha Nurmisen ja tiedetoimittaja Niko Kettusen ainutlaatuinen yhteisteos esittelee korallien hehkua ja syvyyksien outoja olentoja

John Nurmisen Säätiön uutuuskirja Meren lumo – Elämää pinnan alla taltioi tekijöidensä vuosikymmenien intohimon mereen ja sen luontoon. Teoksen vedenalaisvalokuvat ja ajankohtainen teksti dokumentoivat vertaansa vailla olevalla tavalla meren maailmaa ja tarinoita.

Akateemisessa kirjakaupassa julkaistaan torstaina 15.8. John Nurmisen Säätiön uutuuskirja Meren lumo – Elämää pinnan alla. Teos on rakkaudentunnustus merelle ja sen luonnolle.

Kirjan esittelemän vedenalaisen maailman tallentaminen valokuviin on vuosien aikana vienyt merenkulkuneuvos Juha Nurmiselta yli kaksituhatta tuntia veden pinnan alla.  Vedenalaisvalokuvaus on yksi maailman vaativimmista luontokuvauksen lajeista. Teoksen kuvat ja tiedetoimittaja Niko Kettusen humoristisella kynällä kirjoittamat tekstit muodostavat ajankohtaisen kokonaisuuden. Teos valottaa uusimpaan tutkimukseen nojaten meren evoluutiota, monimuotoista elämää ja lukuisia uhkia.

Kirjassa kerrotaan myös merieliöiden eriskummallisista ominaisuuksista ja tavoista. Vaikka suurin osa planeettamme pinta-alasta on veden peitossa, sen pinnan alle kätkeytyvä maailma tunnetaan jopa Kuun pintaa huonommin. Meren lumo avaa lukijalleen vaahtopäiden alla avautuvan elämän taianomaisen kirjon. Aalloissa keinuvat levät, korallien kätköissä uivat kalaparvet ja koko muu meren eliöstö muodostavat ainutlaatuisen universumin.

Tekstien rinnalla kulkeva ainutlaatuinen kuvitus on valikoitu Nurmisen monikymmenvuotisen sukellusuran aikana ottamista tuhansista vedenalaisvalokuvista. Graafikko Kari Lahtinen on luonut kuvien ja tekstien yhdistelmästä kokonaisuuden, joka vie mukanaan merten syvyyksiin, toiseen todellisuuteen, jonne me ihmiset pääsemme vain harvoin kurkistamaan.

Rakkaudentunnustuksesta tuli hätähuuto

Vasta viime vuosikymmeninä tutkijat ovat oppineet paremmin ymmärtämään merten monimuotoisuutta. Aikojen alusta asti elämä merissä on saanut kehittyä omalla painollaan, mutta viime vuosikymmeninä ihmisen piittaamattomuus on aiheuttanut suunnatonta tuhoa. Ryöstökalastus, ravinteet, myrkyt, jätemuovit ja ennen kaikkea ilmastonmuutos ovat muuttamassa peruuttamattomasti merten ekosysteemiä ja koko planeettamme tulevaisuutta.

Kirjan upeat vedenalaiset valokuvat on otettu Juha Nurmisen lukuisilta sukellusmatkoilta. Juha Nurminen kertoo, että vedenalainen maailma mahdollistaa täydellisen irrottautumisen arjesta. Rauhan lisäksi sukeltaminen tarjoaa sykähdyttäviä luontoelämyksiä ja lisää ymmärrystä meriluonnosta. ”Kuluneen neljänkymmenen vuoden aikana olen saanut nähdä trooppisten merien korallipuutarhojen sanoinkuvaamattoman kauneuden, mutta olen myös omin silmin nähnyt, miten meret ovat kaikkialla maailmassa kärsineet ihmisen itsekkäästä toiminnasta ja piittaamattomuudesta,” Juha Nurminen kertoo esipuheessaan. ”Meren lumo haluaa tarjota yleisölleen mahdollisuuden kurkistaa vedenalaisen maailman ihmeisiin, mutta samalla kirja haluaa muistuttaa merensuojelun tärkeydestä ja ajankohtaisuudesta.”

Liemikilpikonna. Kuva: Juha Nurminen

Merten Princestä mulkoileviin moraalinvartijoihin ja elosteleviin kardinaaleihin

”Jos joku on joskus miettinyt, mitä tapahtuisi, jos Mike Tysonin pukisi Elton Johnin esiintymisasuun, antaisi hänelle varren päässä pyörivät silmät sekä ylimaalliset aistit ja ruuvaisi nyrkkeilyhanskoihin pistoolit, niin tässä olisi nyt vastaus. Syntyisi mantisrapu.”

Niko Kettusen käsikirjoitusta ja Juha Nurmisen vedenalaisvalokuvia rytmittämään on kirjaan valittu joukko Kettusen mainion viisaita ja leikkisiä Helsingin Sanomain tiedesivuilta tuttuja Viikon eläin -kolumnitekstejä. Kettusen upea tapa valottaa meren evoluutiota ja elämää sekä hänen pakinankaltaiset tarinansa yksittäisistä merenelävistä tekevät kirjasta ainutlaatuisen lukukokemuksen.

Kirjaan voi tutustua Akateemisen kirjakaupan Kirjojen yössä Helsingissä 15.8.2019 klo 16.30. Tilaisuudessa Niko Kettusta ja Juha Nurmista haastattelee John Nurmisen Säätiön asiamies Annamari Arrakoski-Engardt. Kirjan kuvista laadittu valokuvanäyttely on esillä Akateemisessa kirjakaupassa 8.9.2019 asti.

Lisätietoja:

Annamari Arrakoski-Engardt, FT
Asiamies, John Nurmisen Säätiö
+358 (0)400 477 878
annamari.arrakoski-engardt (at) jnfoundation.fi

Maria Erkheikki
Julkaisu- ja kokoelmavastaava, John Nurmisen Säätiö
+358 (0)50 545 0481
erkheikki (at) jnfoundation.fi

Kirja mukana syksyn tapahtumissa:

 

Tutustu kirjaan: Katkelmia teoksesta löytyy John Nurmisen Säätiön merellisestä Loki-verkkopalvelusta hakusanalla #merenlumo  www.lokistories.fi

Kuvia medialle: www.johnnurmisensaatio.fi/tietoa-meista/mediapankki/

Meren Lumo – Elämää pinnan alla (2019) John Nurmisen Säätiö

Meren lumo – Elämää pinnan alla

Kirjoittaja: Niko Kettunen
Päätoimittaja: Juha Nurminen
Valokuvat: Juha Nurminen (ellei toisin mainittu)
Kuvatoimitus ja tekstit: Juha Nurminen ja Kari Lahtinen
Toimitus: Mari Hyypiä
Asiantuntijat: Markus Dernjatin ja Miina Mäki
Graafinen suunnittelu ja taitto: Kari Lahtinen
Kustantaja: John Nurmisen Säätiö

ISBN: 978-952-9745-60-9
Koko: 300 X 240 mm
Laajuus: 200 sivua ja 160 kuvaa

Hinta: 39,90 (sis. alv 10%)
Tilattavissa: jnsshop.fi

John Nurmisen Säätiön vuoden 2019 muut julkaisut

Merihirviöt – merenneidoista mursuihin (Otto Latva)

Merihirviöt – merenneidosta mustekalaan -teos kertoo taruakin ihmeellisempiä faktoja ja myyttejä merihirviöistä ja vesien eriskummallisista olennoista.  Teoksen on kirjoittanut turkulainen historioitsija ja filosofian tohtori Otto Latva, joka on tutkimuksissaan perehtynyt ihmisten ja eläinten vuorovaikutuksen sekä ihmisten luontokäsitysten historiaan. ​Teoksen keskiössä on hirviömäisiksi olennoiksi tulkittujen merieläinten ja ihmisten yhteinen historia ja luonnontieteilijöiden tapa hirviöllistää merieläimiä.
Julkaistu huhtikuussa 2019.

Meren maa – Havets land (Ritva Kovalainen – Pekka Turunen)

Meren maa on kuvateos Turunmaan ainutlaatuisesta maisemasta tuhansine saarineen ja ilmeikkäine kulttuuriympäristöineen. Björkö, Nötö, Holma, Berghamn, Seili ja lukuisat muut paikat ovat kirjan valokuvien ja tarinoiden syntysijoja. Ritva Kovalaisen ja Pekka Turusen saaristokuviin johdattelevat Turun museokeskuksen tutkija John Björkmanin kulttuurihistoriaa luotaavat tekstit sekä Sagalundin museojohtaja Li Näsen kansanperinnepoiminnat.
Julkaistu kesäkuussa 2019.

 Vanadis – Suomalainen fregatti maailmanhistorian tyrskyissä (Alpo Tuurnala)

Alpo Tuurnalan kirjoittama ja kuvittama teos tarkastelee suomalaista purjelaivamerenkulkua pietarsaarelaisen fregatti Vanadiksen elinkaaren näkökulmasta. Toinen toistaan upeammilla akvarellimaalauksilla kuvitettu kirja kattaa lähes kolmikymmenvuotisen ajanjakson alkaen Vanadiksen lykkäjäisistä vuonna 1874 ja päättyen aluksen dramaattiseen haaksirikkoon vuonna 1903 Englannin myrskyisellä luoteisrannikolla. Vanadiksen vaiherikkaiden sattumusten rinnalla Tuurnala kuvailee lukijalle 1800-luvun loppuvuosikymmenten dramaattisia kehityskulkuja siirtomaakaupan, maailmanpolitiikan ja väkivallan melskeissä.
Julkaistaan lokakuussa 2019.

 

John Nurmisen Säätiö – Itämeren suojelua ja kulttuuritekoja
Vuonna 1992 perustetun John Nurmisen Säätiön tavoite on pelastaa Itämeri ja sen perintö tuleville sukupolville. Säätiö on kulttuuriteoistaan palkittu tiedon välittäjä ja merellisen sisällön tuottaja. Säätiön Puhdas Itämeri -hankkeissa parannetaan Itämeren tilaa konkreettisilla, mereen kohdistuvaa kuormitusta ja ympäristöriskejä vähentävillä toimilla. Työtä ohjaavat mitattavat tulokset ja vaikuttavuus. www.johnnurmisensaatio.fi

Meloja ja sukeltaja Kuva: Juha Nurminen

Aiheeseen liittyvää

Olet nyt varjossa STAGING (Staging). Poistu