06.02.2018

Hiiohoi! John Nurmisen Säätiö julkistaa ensimmäisen merilaulukirjansa yhteislaulukonsertissa

Konsertti käynnistää merilaulutilaisuuksien sarjan

Länsi-Pasilan Huolintatalossa kajahtaa, kun keskiviikkona 7.2. yli satapäinen yleisö virittää ensimmäisen laulunsa ”Heijallerii!” ilmoille. Tilaisuudessa julkistettava Hiiohoi! Lauluja mereltä -kirja sisältää lähes 90 merilaulua. Kirjaan on koottu rakkaimmat kotimaiset merelliset laulut, useita kansainvälisiä ikivihreitä, mutta myös englanninkielisiä merimiesten työlauluja eli ”shantyja”, ja monia entuudestaan tuntemattomia, kiinnostavia tuttavuuksia.

Vuonna 1992 perustettu aktiivisena merikulttuurisäätiönä tunnettu John Nurmisen Säätiö on tähän mennessä kustantanut 36 merellistä tietokirjaa. Laulukirja on monista palkituista merihistorian suurteoksistaan tunnetulle säätiölle uusi aluevaltaus. Säätiön tavoitteena on kutsua suomalaiset merilaulujen ääreen, ja laulukirjan myötä se käynnistää merellisten yhteislaulukonserttien sarjan.

Kirjan ideoinut säätiön asiamies Annamari Arrakoski-Engardt iloitsee jo etukäteen julkistusillan saamasta suosiosta: ”Merilaulut ovat merikulttuurin ytimessä, ja yhteislaulu on mukava ja luonteva tapa kokoontua yhteen. Laulamalla liitymme mukaan siihen sukupolvien ketjuun, joka pitää tätä perintöä elävänä. Juuri merilauluihin on vuosikymmenien ja vuosisatojen ajan säilötty jotain ainutlaatuista, sellaista, mitä emme enää saa takaisin, mutta mihin tunnemme suurta kaihoa.”

Kirjan laulut on nuotintanut Juha Töyrylä. Laulut on koonnut sekä toimittanut merenkulun ja merimieslaulujen historiaan perehtynyt ja pitkän uran Kansalliskirjastossa tehnyt FL Esko Rahikainen. Purjehdus- ja musiikkiharrastuksestaan tunnetun Rahikaisen luotsaama Ajopuut-orkesteri vastaa julkistusillan laulujen säestyksestä.

Hiiohoi!-laulukirjasta löytyvät Toivo Kärjen, Reino Helismaan, Georg Malmstenin ja Juha Vainion rakastetuimmat meriaiheiset laulut, mutta myös uudempia, kuten kaksi todellista helmeä, Topi Sahan ”Ahab” ja J. Karjalaisen ”Myrskypääsky”.

Purjelaivakauden merimiesten työ- ja vapaa-ajan lauluja on mukana hyvä valikoima. Vaikka kirjan laulut ovat pääosin reippaita ja iloisiakin, niissä ei ole unohdettu purjelaivamerimiehen ammatin varjopuolia; vaaroja ja haaksirikkoja. Myös ruotsinkielisiä merimiesaiheisia kansanlauluja on otettu mukaan, olihan suomalaisten laivojen komentokieli usein ruotsi. Niin ikään muistetaan navigoinnin vaarat ja merenkulun turvallisuus ja siihen liittyvät laulut, joista esimerkkeinä Pohjanmeren majakkalaivasta kertova ”Majakkalaiva” ja Hankoniemen edustalla sijaitsevasta majakasta kertova: ”Ken olet, tähti armas”.

Loppuosassa kirjaa on valikoima hartaampia, levollisempia lauluja, koska niillekin kajuutassa iltaa istuttaessa tulee tarvetta, ja toki konserteissakin. Kuten Esko Rahikainen kirjan esipuheessa toteaa: ”Ja kaikkialla, missä ihmiset itse laulavat ja soittavat, siellä on ystävyyttä, iloa ja innostusta, siellä on kuin entisaikain purjelaivoilla pasaatituulissa – täydet purjeet ja hyväntuulinen kapteeni ja miehistö!”

Vuonna 1992 perustetun John Nurmisen säätiön tavoite on pelastaa Itämeri ja sen perintö tuleville sukupolville. Säätiö kustantaa ja julkaisee tietokirjoja ja tuo merellistä tietoa tarjolle kaikille ilmaisen Loki-verkkopalvelun avulla. Säätiön Puhdas Itämeri -hankkeiden tavoitteena on Itämeren tilan parantaminen sellaisin konkreettisin toimin, joilla vähennetään mereen kohdistuvaa kuormitusta ja ympäristöriskejä. Puhdas Itämeri -hankkeet rahoitetaan yksityisin lahjoitusvaroin ja julkisella rahoituksella.

Lisätietoja
Asiamies Annamari Arrakoski-Engardt
annamari.arrakoski-engardt(at)jnfoundation.fi
puh. 0400 477 878

Viestintäjohtaja Tuula Putkinen
tuula.putkinen(at)jnfoundation.fi
puh. 0400 907 809

Koonti ja toimitus: Esko Rahikainen
Nuotinnokset: Juha Töyrylä
Kustannustoimittaja: Mari Hyypiä
Koko: 210 X 240 mm.
Laajuus: 208 sivua, 86 laulua

Kirjan hinta 19,90 euroa, saatavina säätiön verkkokaupasta jnsshop.fi

 

 

 

Julkistustilaisuus ja ensimmäinen yhteislaulukonsertti on loppuunmyyty

Aiheeseen liittyvää

Olet nyt varjossa STAGING (Staging). Poistu