10.02.2017

Hjallis Harkimo ja s/y Belmont haastavat venemessukävijät mukaan Itämeren suojeluun

Tänään käynnistyvillä venemessuilla juhlistetaan legendaarista Swan 51 s/y Belmont -venettä. Tänä vuonna tulee kuluneeksi 30 vuotta Hjallis Harkimon s/y Belmontilla tekemän maailmanympäripurjehduksen kotiinpaluusta. Tämä purjehdus on edelleen yksi suomalaisen purjehdushistorian merkittävämpiä saavutuksia.

Tilauspurjehduksia varten kunnostettu purjevene valjastetaan kuluvana vuonna työhön Itämeren puolesta – veneen omistava Venevuokraamo Jahti Oy lahjoittaa 10 % juhlavuoden tuotoistaan John Nurmisen Säätiön Puhdas Itämeri –hankkeille.

”Puhdas meri ja saaristo ovat meille kaikille purjehtijoille äärimmäisen tärkeitä. Vakuutuimme John Nurmisen Säätiön Puhdas Itämeri -hankkeiden konkreettisista tuloksista sekä pitkän ajan toimintasuunnitelmasta ja päätimme siksi lahjoittaa tähän työhön. Tavoitteenamme on samalla kasvattaa tietoisuutta Itämeren tilasta ja suojelumahdollisuuksista sekä haastaa muut organisaatiot ja merenkulkijat mukaan talkoisiin puhtaan Itämeren puolesta”, perustelee Venevuokraamo Jahti Oy:n toimitusjohtaja Joakim Hildén.

Yli 10 vuotta tuloksellista Itämeren suojelutyötä

John Nurmisen Säätiö on toiminut Itämeren suojelemiseksi yli 10 vuotta. Säätiö on tässä ajassa käynnistänyt 25 Puhdas Itämeri -hanketta, josta 17 on saatu valmiiksi. Hankkeissa ja muissa Itämeren yhteistyöprojekteissa on vähennetty Suomenlahtea rehevöittävää vuotuista fosforikuormitusta noin 75 % prosentilla. Säätiöllä on käynnissä useita jätevedenpuhdistamohankkeita koko Itämeren valuma-alueella.

”Jätevedenpuhdistamohankkeiden lisäksi tuemme muun muassa maatalouden päästöjen vähentämistä peltojen kipsikäsittelyllä ja sekä johdamme Saaristomeren Lähikalahanketta, jossa merestä kierrätetään ravinteita särkeä ja lahnaa kalastamalla”, John Nurmisen Säätiön asiamies Annamari Arrakoski-Engardt kertoo. ”S/y Belmont on upea keulakuva Itämeren suojelutyölle. Olemme todella ilahtuneita siitä, että työmme koetaan merkitykselliseksi ja että juhlavuoden tuotoista lahjoitetaan näin huomattava osa Itämeren suojeluun.”

Lyömätön saavutus suomalaisessa purjehdushistoriassa

Hjallis Harkimon maailmanympäriyksinpurjehdus vuosina 1986-87 on edelleen yksi suomalaisen purjehdushistorian merkittävämpiä saavutuksia. Haastavasta BOC Challenge Around the World -kilpailun 25 osanottajasta selvisi vain 16 maaliin. Harkimo sijoittui kolmanneksi omassa luokassaan eikä tätä saavutusta ei ole rikottu suomalaisessa kilpapurjehduksessa sen koommin.

Kesäkuussa 2017 Harkimo purjehtii vielä kerran yksinään s/y Belmontilla Kauppatorin rantaan juhlavuoden kunniaksi.

”Samanlainen paluujuhla järjestettiin myös 30 vuotta sitten kilpailusta kotiuduttuani. Olen otettu, tästä huomiosta ja on hienoa, että juhlavuoden tuloja lahjoitetaan Itämeri-työhön. Toivottavasti muut organisaatiot ottavat tästä vastuullisuudesta esimerkkiä”, Harkimo kommentoi.

Toimintaan on jo lähtenyt mukaan veneilyalan yrityksiä. Alandia Vakuutus toimii hankkeen päärahoittajana.

Joel Harkimo, aluejohtaja Robert Rostedt Alandia Vakuutuksesta, Harry “Hjallis” Harkimo ja Venevuokraamo Jahti Oy:n toimitusjohtaja Joakim Hildén tiedotustilaisuudessa Vene 17 Båt -messuilla. Kuva: Lauri Kaira

”Ainoana venevakuutuksiin erikoistuneena toimijana olemme ykkösvaihtoehto kaikille veneilyn vakavasti ottaville. Meidän asiakkaamme pitävät paitsi veneilyä, myös Itämeren tilan parantamista sydämen asianaan. Me, jotka vietämme paljon aikaa merellä, näemme omin silmin, että Itämeren pelastamiseksi on tehtävä paljon töitä”, toteaa aluejohtaja Robert Rostedt Alandia Vakuutuksesta.

Myös Iisiveneily Oy lähti mukaan Itämeren tilaa kohentavaan hankkeeseen.

”Itämeren suojelu on isossa roolissa yhtiömme toimintojen kehittämisessä. Olemme ilolla tukemassa s/y Belmontin toimintaa ja sitä kautta edesauttamassa Itämeren suojelua”, Eero Ukkonen Iisiveneilystä kertoo.

S/y Belmontin juhlavuoden on tarkoitus alkaa veneen kunnostusprojektilla sen synnynsijoilla Pohjanmaalla. Kunnostuksen jälkeen luvassa on useita juhlavuoden kunniaksi järjestettyjä tapahtumia, joista näkyvin tulee olemaan kesäkuussa järjestettävä kotiinpaluujuhla.

Vuonna 1992 perustettu John Nurmisen Säätiö tekee vaikuttavaa ja tuloksellista työtä Itämeren ja merellisen kulttuuriperinnön hyväksi. Säätiön Puhdas Itämeri -hankkeiden tavoitteena on Itämeren tilan parantaminen sellaisin konkreettisin toimin, jotka vähentävät mereen kohdistuvaa kuormitusta ja ympäristöriskejä. Puhdas Itämeri -hankkeet rahoitetaan yksityisin lahjoitusvaroin ja julkisella rahoituksella. www.johnnurmisensaatio.fi

Lisätiedot:

Joakim Hildén
Toimitusjohtaja, s/y Belmont, Venevuokraamo Jahti Oy
+358 (0)40 5093813
joakim.hilden(at)sy-belmont.com

Annamari Arrakoski-Engardt
Asiamies, John Nurmisen Säätiö
+358 (0)400 477 878
annamari.arrakoski-engardt(at)jnfoundation.fi

S/y Belmont venemessujen Loki-kahvilassa:
(eteläinen sisäänkäynti, krs 2)
Pe 10.2. klo 15.00-16.00 ”Tiedotustilaisuus: s/y Belmontin juhlavuosi & lahjoitus Puhdas Itämeri -työlle” – Joakim Hilden, s/y Belmont / Jahti Oy & Hjallis Harkimo
La 11.2. Klo 13.30-14.00 ”Swan 51 s/y Belmont – edelliset ja tulevat 30 vuotta” – Joakim Hilden, s/y Belmont / Jahti Oy, Eero Lehtinen

John Nurmisen Säätiö venemessuilla:
Messuosasto 4c59, halli 4
Loki-kahvila: eteläisen sisäänkäynnin aula, krs. 2, ohjelma: www.johnnurmisensaatio.fi/tervetuloa-loki-kahvilaan-vene-17-bat-messuille

 

Aiheeseen liittyvää

Olet nyt varjossa STAGING (Staging). Poistu