10.03.2016

Itämeri muistuttaa säveltäjäkapellimestari Esa-Pekka Salosta juurista

Säveltäjäkapellimestari Esa-Pekka Salonen on pitkän linjan Itämeri-suojelija. Alla hänen ajatuksiaan Itämeren suojelusta.

Vaikka Los Angelesista onkin tullut minulle kotikaupunki, juureni ovat silti aina tukevasti syntymäkaupungissani Helsingissä. Itämeri on minussa kiinni kuin iho ja sen suojelu on minulle valtavan tärkeä asia. Vaikka en Itämerta pystykään joka päivä ajattelemaan, annan mielelläni kasvoni ja ääneni Itämerelle ja sen puolesta työtä tekeville.  Iloitsen siitä, että voin osallistua tekemällä jotain merkityksellistä siinä maailmankolkassa, josta olen kotoisin – ja jonne palaan säännöllisesti. Itämeri on minulle tuttu merellinen Helsinki, rentoutumista Sipoon kesäpaikassamme, kohtaamisia elokuisessa Tukholmassa. Tämä lista on pitkä.

Herkkä ja monen valtion asukkaiden kuormittama Itämeri on Tyyneen valtamereen verrattuna haavoittuvainen, matala, vähävetinen lammikko. Minun sukupolveni ja meitä edeltävät sukupolvet eivät tajunneet, kuinka haavoittuvainen meri on, vaan sen kuviteltiin kestävän melkein mitä vain. Tänään korjataan menneitä syntejä samalla kun varmistetaan, ettei merta enää kohdella yhtä edesvastuuttomasti.

Itämeri kilpailee huomiosta monen muun asian rinnalla. Olen itse osallistunut Itämeri-talkoisiin mm. perustamalla Tukholman Itämerifestivaalit ja toimimalla siellä aktiivisesti yhdessä Valeri Gergijevin kanssa.  Tämän panoksen olen aina antanut pro bono pro mare, rakkaudesta mereen. Minulla on monia muusikkoystäviä, joilla laillani on aito ja aktiivinen halu omalta osaltaan auttaa Itämeren tilan parantamisessa.

Itämereen liittyy vahva toivon viesti, sillä tiedämme, että yhdessä me voimme vielä pelastaa sen. Meidän sukupolvellamme on mahdollisuus korjata laivan kurssi. Näin sanovat asiantuntijatkin: Itämeri voidaan vielä pelastaa. Kansainvälisellä yhteistyöllä, valtioiden ja kaupunkien sekä yksityisten ja säätiöiden toimilla on saatu jo paljon hyvää aikaa. Itsekin olen tavannut monta ihmistä, jotka väsymättä toimivat Itämeren hyväksi. Olen aina yhtä vaikuttunut siitä suuresta omistautumisesta, jolla nämä toimijat ja ihmiset suojelevat Itämerta. Yksi näistä on John Nurmisen Säätiö.

Musiikkitalossa 19.4.2016 järjestettävästä konsertista:

Musiikki on vahva viestinviejä. Luonto ja Itämeri ovat innoittaneet tässäkin konsertissa kuultavia säveltäjiä. Baltic Sea Philharmonic -orkesterin kiertue on tärkeä viesti niiden maiden kansalaisille ja päättäjille, missä orkesteri soittaa. Konsertin solisti, georgialainen Aleksander Toradze on loistava pianisti. Uskon että Itämeri-konsertti, jossa yleisölle tarjotaan musiikillisia ja esteettisiä elämyksiä, on loistava tapa kutsua uusia yleisöjä klassisen musiikin ja Itämeren suojelun pariin. Toivottavasti Musiikkitaloon löytävät tiensä myös sellaiset yleisöt, jotka ovat arastelleet käydä perinteisissä klassisen musiikin konserteissa. Lahjakas ja energinen Kristjan Järvi on muuten toiminut apulaiskapellimestarinani Los Angelesissa ja voisin lyödä vetoa, että hän hurmaa Musiikkitalon vimmaisella ja vauhdikkaalla esiintymisellään.

Esa-Pekka Salonen
Säveltäjä ja kapellimestari
Yksi Baltic Youth Philharmonic -orkesterin taiteellisista neuvonantajista
Tukholman Itämerifestivaalin perustajajäsen
Lontoon Philharmonia –orkesterin ylikapellimestari
New York Philharmonic -orkesterin nimikkosäveltäjä

Kuva: Clive Barda

Liput 19.4.2016 Musiikkitalossa järjestettävään Puhdas Itämeri -konserttiin saat hankittua täältä. Konsertin tuotto ohjataan Puhdas Itämeri -hankkeisiin.

Lisää tietoa konsertista voit lukea konserttitiedotteesta.

 

Aiheeseen liittyvää

Olet nyt varjossa STAGING (Staging). Poistu