21.02.2019

Itämeri-vaalitilaisuudessa 6.2. kuultiin vaalilupauksia, Itämeri-tietoutta ja tiukkoja yleisökysymyksiä

John Nurmisen Säätiö järjesti Musiikkitalossa 6.2.2019 Itämeri-aiheisen vaalikeskustelun. Mukana keskustelemassa olivat Eduskunnan ympäristövaliokunnan puheenjohtaja Satu Hassi (Vihr.), varapuheenjohtaja Silvia Modig (Vas.), jäsenet Hanna Kosonen (Kesk.) ja Anders Adlercreutz (RKP) sekä kansanedustajat Ville Skinnari (SDP) ja Mari-Leena Talvitie (Kok.). Kansanedustajien puheenvuoroja kommentoivat erikoistutkijat Seppo Knuuttila (SYKE) ja Antti Iho (Luke) sekä Ilmastopaneelin puheenjohtaja, Helsingin yliopiston professori Markku Ollikainen ja meriympäristöpolitiikan asiantuntija, ympäristöneuvos Maria Laamanen ympäristöministeriöstä. John Nurmisen Säätiön asiamies Annamari Arrakoski-Engardt ja Puhdas Itämeri -hankkeista vastaava johtaja Marjukka Porvari esittelivät säätiön toimintaa sekä näkemyksiä. Yleisöä oli runsaasti paikalla ja saimme myös paljon hyviä kysymyksiä verkkolähetyksen kautta keskustelua seuranneilta.

Kaikki vaalipaneelin osallistuneet kansanedustajat kannattivat peltojen kipsikäsittelyä fosforipäästöjen vähentämiseksi, ja edustajat lupasivat pitää kiinni vesiensuojeluun luvatuista rahoista. Sekä kansanedustajat, että asiantuntijat olivat yhtä mieltä siitä, että Itämeren pelastamiseen tarvitaan myös muiden rantavaltioiden panosta.

Kuuden puolueen kansanedustajat seisovat yhtenä rivinä valmiina vastaamaan tiukkoihin kysymyksiin Itämerestä
Itämerta ei sovi unohtaa EU:n maataloustukien ehtoja laatiessa, muistutti EU-parlamentissa pitkään edustanut Satu Hassi (kuvassa toinen vasemmalta). Kuva: Tero Pajukallio

Koska omilla henkilökohtaisilla valinnoilla on vaikutusta Itämeren tilaan, kansanedustajat lupasivat suosia julkisia kulkuvälineitä tai kevyttä liikennettä, syödä enemmän kasvisruokaa ja kestävästi kalastettua Itämeren kalaa. Särkipihvejä toivottiin myös Eduskuntatalon ruokalaan. Suomen ympäristökeskuksen erikoistutkija Seppo Knuuttila muistutti, että vegaani voi puolittaa oman ravinnejälkensä, mutta Itämeren villikalaa syömällä ravinnepäästöjä voi vähentää jopa 75%.

Viisi eri alojen Itämeri-asiantuntijaa seisovat vierekkäin valmiina tarkastamaan Itämeri-faktoja
Erikoistutkijoista, professoreista ja asiantuntijoista koostunut asiantuntijaraati kommentoi kansanedustajien puheenvuoroja ja piti Itämeri-faktat kunnossa. Kuva: Tero Pajukallio

Paneelikeskustelun lomassa kuultiin puheenvuoro presidentti Tarja Haloselta. Presidentti totesi, että vaikka Itämeren suojeluun on edelleen panostettava merkittävällä tavalla, on esimerkiksi maatalouden päästöjen hillitsemisessä menty jo rutkasti eteenpäin. Keskusteluun nousi myös merenpohjaan varastoitunut fosfori, joka ruokkii vapautuessaan sinilevien kasvua. Meren sisäinen fosforikuormitus tekee Itämerelle hallaa, mutta se on myös arvokas luonnonvara. Presidentti Halonen pohtikin, voiko merestä poistetusta fosforista tulla omistajuuskiistoja tulevaisuudessa, jos fosforia opitaan kierrättämään.

Presidentti Tarja Halonen kertoo oman näkemyksensä Itämeren tilassa, poliitikot ja yleisö kuuntelevat tarkasti
Presidentti Halonen tunnetaan aktiivisena Itämeren puolestapuhujana ja suojelijana, eikä hän päästänyt kansanedustajia helpolla. Presidentti muun muassa kannusti kansanedustajia aktivoitumaan luonnonsuojelujärjestöissä. Kuva: Tero Pajukallio

Vaalikeskustelussa nousi esille myös eri toimialojen välisen yhteistyön merkitys. Yritykset, kuten paikalla ollut Supercell, ovat valmiita kantamaan oman vastuunsa kolmatta sektoria tukemalla. Valtio kannustaakin yrityksiä lahjoittamiseen niin kutsutun lahjoitusvähennyksen kautta. Nykyisellään Verohallinnon nimeämä lista lahjoituksen saajista on liian keinotekoisesti rajattu ja moni polttava yhteiskunnallinen haaste jää lahjoitusvähennyksen rajauksen ulkopuolelle. Keskustelussa todettiin, että lahjoitusten saajien kriteeristöä olisikin laajennettava sekä lahjoitusvähennyskelpoisten lahjoitusten ylärajaa nostettava.

Lopuksi Baba Lybeck haastatteli presidentti Tarja Halosta. Presidentti kertoo haastattelussa, minkälaisia suuria muutoksia hän on havainnut Itämeren tilassa ja niiden toimijoiden yhteistyössä, jotka Itämerta suojelevat. Haastattelussa selviää myös presidentin rakkaimmat Itämeri-muistot!

 

Katso myös:

Katso vaalikeskustelu kokonaisuudessaan ja tutustu John Nurmisen Säätiön vaaliteemoihin.

Testaa oma Itämeri-tietämyksesi säätiön Itämeri-vaalitestillä. Saat samalla hyviä vinkkejä siitä, millaisia ympäristöarvoja ja vaalilupauksia sinun kannattaa vaatia omalta eduskuntaehdokkaaltasi.

Laske oma Itämeri-jalanjälkesi.

Satapäinen yleisö kuuntelee tarkkaan kansanedustajien puheenvuoroja
Yleisöä tuli runsaasti paikalle John Nurmisen Säätiön järjestämään Itämeri-vaalitilaisuuteen 6.2. Musiikkitalolle. Kuva: Tero Pajukallio

Aiheeseen liittyvää

Olet nyt varjossa STAGING (Staging). Poistu