01.03.2018

John Nurmisen Säätiö aloittaa Altaalla ohjelmasarjan Itämeren ystäville

Meren äärellä eläminen, vastuullinen oleminen ja kaupunkikulttuuriin heittäytyminen ovat Altaan keskeisimpiä teemoja. Puhtaan veden tärkeys, sen historia  ja tulevaisuus ovat merikulttuurin ytimessä, ja tätä työtä Altaalla tehdään yhteistyössä John Nurmisen Säätiön kanssa. Yhteistyön myötä John Nurmisen säätiö aloittaa maaliskuussa 2018 Altaalla ohjelmasarjan Itämeren ystäville.

John Nurmisen Säätiön kuratoima ohjelmasarja tuo esiin merenrantaelämää niin kuvataiteen, keskustelutilaisuuksien kuin yhteislaulujen muodossa. Ohjelmasarjan tarkoituksena on koota yhteen Itämeren ystävien joukko ja tarjota heille tietoa ja viihtymistä Itämereen liittyvien aiheiden parissa. Tapahtumat järjestetään Allas Sea Poolin Itämerikeskuksessa. Tapahtumiin on vapaa pääsy.

Meremme meissä  – John Nurmisen säätiön ohjelmasarja Itämeren ystäville keväällä 2018

Lauantai 10.3. klo 13

Iltapäivä taiteen, taidehistorian ja luonnon ystäville: Vaelluksia maisemaan – taiteen mestarit meren äärellä

Keskustelutuokion aikana esitellään huikeita taideteoksia, jossa tarkastellaan luonnonhistoriallisten muutosten näkymistä maalaustaiteessa. Tulkkeina toimivat molempiin aihepiireihin syvällisesti perehtyneet kulttuuritoimittaja, emeritusmuseojohtaja, tietokirjailija Markku Valkonen sekä biodiversiteetti- ja ympäristötieteen emeritusprofessori Pekka Niemelä. Haastattelijana toimii John Nurmisen Säätiön asiamies Annamari Arrakoski-Engardt.

Lauantai 7.4.2018 klo 13

Myytinmurtoa Itämeri-klinikalla

Keskustelua ja kysymyksiä Itämeren tilasta ja suojelusta. Kysy mitä haluat – vastaamassa erikoistutkijat Antti Iho Luonnonvarakeskuksesta ja Seppo Knuuttila Suomen ympäristökeskuksesta.  Mukana myös John Nurmisen Säätiön Itämeren suojeluasiantuntija Marjukka Porvari.

Kevään ja kesän 2018 aikana John Nurmisen säätiö järjestää Altaalla ohjelmasarjansa puitteissa myös yhteislaulua – Hiiohoi! Merellinen yhteislaulukonsertti valtaa Altaan kotimaisilla ja ulkomaisilla merilauluklassikoilla sekä uusilla tuttavuuksilla.

Lisätietoja Altaan tapahtumista löytyy Altaan tapahtumakalenterista (päivittyy säännöllisesti).

Vuonna 1992 perustetun John Nurmisen säätiön tavoite on pelastaa Itämeri ja sen perintö tuleville sukupolville. Säätiö kustantaa ja julkaisee tietokirjoja ja tuo merellistä tietoa tarjolle kaikille ilmaisen Loki-verkkopalvelun avulla. Säätiön Puhdas Itämeri -hankkeiden tavoitteena on Itämeren tilan parantaminen sellaisin konkreettisin toimin, joilla vähennetään mereen kohdistuvaa kuormitusta ja ympäristöriskejä. Puhdas Itämeri -hankkeet rahoitetaan yksityisin lahjoitusvaroin ja julkisella rahoituksella.

Lisätietoja:

John Nurmisen säätiö
Asiamies Annamari Arrakoski-Engardt
annamari.arrakoski-engardt(at)jnfoundation.fi
puh. 0400 477 878

Muut ohjelmapäivät:

ALUSTAVA: Lauantai 5.5.2018 klo 13

Hiiohoi! Tervetuloa laulamaan kanssamme!

Skansen is so last season, nyt seuraa Hiiohoi! Merellinen yhteislaulukonsertti

Mikä merisävel saa sinun sydämesi sykkimään? Helismaan humoristiset viisut, Malmstenin mainiot merilaulut, vaiko Juha Vainion hilpeän haikeat nuotit? Hiiohoi-laulukirjasta löytyy ennätysmäärä merilauluja, läpileikkaus maailmalta ja tietysti ne rakkaimmat kotimaiset merelliset laulut. Mukana on myös englanninkielisiä työlauluja eli ”shantyja” ja suuri joukko uusia tuttavuuksia.

Tiistai 22.5. klo 13-19

”Tarvitaanko Itämeren suojeluun uusia keinoja? – NutriTrade-hankkeen innovaatiot Itämeren pelastamiseksi.”

Kuinka ravinnepäästöjä voidaan vähentää? NutriTrade-hanke esittelee uusia toimia Itämeren pelastamiseksi. Ohjelmassa on Itämeren suojelua käsitteleviä asiantuntijapuheenvuoroja ja lisäksi yleisöllä on mahdollisuus tutustua uusiin konkreettisiin keinoihin Itämeren rehevöitymisen vähentämiseksi. Järjestäjänä NutriTrade-hankekonsortio (John Nurmisen Säätiö, Helsingin yliopisto, Luonnonvarakeskus, SLU, Anthesis Enveco).

ALUSTAVA:  Lauantai 9.6. klo 13

Suomalaisten purjealusten tuhatvuotinen tarina

Millaista oli takilassa usein kehnon muonan varassa olevan miehistön elämä kuukausien purjehduksilla suljetussa yhteisössä? Millaisia riemun ja kauhun hetkiä suurilla purjelaivoilla koettiin? Mistä syntyi laivojen yhteishenki? Miksi suuret purjelaivat vielä tänäkin päivänä saavat sydämemme pamppailemaan? Entä miten vangita suuren purjelaivan lumo maalaukseen?

Tietokirjailija-taidemaalari-kommodori Alpo Tuurnalaa haastattelee John Nurmisen Säätiön asiamies Annamari Arrakoski-Engardt.

ALUSTAVA: Lauantai 4.8. TAI 11.8. klo 13

Hiiohoi! Tervetuloa laulamaan kanssamme!  2

Mikä merisävel saa sinun sydämesi sykkimään? Helismaan humoristiset viisut, Malmstenin mainiot merilaulut, vaiko Juha Vainion hilpeän haikeat nuotit? Hiiohoi-laulukirjasta löytyy ennätysmäärä merilauluja, läpileikkaus maailmalta ja tietysti ne rakkaimmat kotimaiset merelliset laulut. Mukana on myös englanninkielisiä työlauluja eli ”shantyja” ja suuri joukko uusia tuttavuuksia.

Lauantai 25.8.2018 klo 13

Roskapuhetta Itämerestä

Tiesitkö, että maailman meriin päätyy joka minuutti rekkakuormallinen roskaa.  Roskaa on roppakaupalla myös Itämeren rannoilla, pohjassa, pinnalla ja eliöissä. Tiesitkö, että rakkaan kotimeremme roskasta valtaosa on muovia? Maailman luontopäivän kunniaksi kokoonnumme Altaalle ratkomaan meriroskahaastetta.

Lauantai 8.9. klo 13

Enkeleitä, monstereita ja vanhoja karttoja
Kuinka maailma piirtyi kartalle? Maailmankuvamme hahmottuminen ja piirtyminen kartalle on suuri ja jännittävä tarina. Palkittu tietokirjailija ja tutkija Marjo T. Nurminen kertoo maailmankartan lumosta.

 

Aiheeseen liittyvää

Olet nyt varjossa ""Staging"". Poistu