25.10.2017

John Nurmisen Säätiö tuo meren ja maiseman kirjamessukeskusteluihin

Suomen suurin kirja-alan tapahtuma, Kirjamessut pyörähtää käyntiin huomenna torstaina 26.10. Helsingin Messukeskuksessa. Neljän messupäivän aikana, 26.-29.10., järjestetään ennätysmäärä, yli 1000 tapahtumaa. John Nurmisen Säätiö järjestää Kirjamessuilla kolme mielenkiintoista Itämeren historiaan ja nykytilaan liittyvää keskustelua.

POHJOISET PURJEET – SUOMALAISTEN PURJEALUSTEN TARINA

pe 27.10. klo 13.30–14.00, Aino-sali

Alpo Tuurnalan taiturimaisesti kuvittama ja kirjoittama Pohjoiset purjeet on syväluotaus suomalaisten purjelaivojen ja merimieselämän aikakauteen.

Suomalaisten purjealusten historia on täynnä lumoavia esimerkkejä kalastusveneistä valtamerten kyntäjiin. Meren oikukas luonne ja arkinen elämä laivoilla on koetellut paatuneimpiakin merimiehiä kautta aikojen. Pohjoiset purjeet -teoksen kirjailija-kuvittaja Alpo Tuurnala saapuu kertomaan tarinoita suomalaisten purjelaivojen historiasta.

Pohjoiset purjeet on neljäs John Nurmisen Säätiön kustantama Alpo Tuurnalan teos. Elokuussa 2017 julkaistu kirja tarjoilee sykähdyttäviä ja traagisia, mutta myös huvittavia ja hellyttäviä tarinoita laivoista ja merimiehistä oikukkaan meren armoilla. Tuurnala on tehnyt kirjaansa varten perusteellisen pohjatyön ja tuntee pohjoisten purjeiden historiaa myös uransa puolesta – kirjailija työskenteli vuosikymmenien ajan Merivoimissa vastaten alusten suunnittelusta ja hankinnoista.

VAELLUKSIA MAISEMAAN – TAITEEN MESTARIT MEREN ÄÄRELLÄ

su 29.10 klo 11.30–12.00, Kullervo-sali

Vaelluksia maisemaan -teos tarjoaa taiteen ja luonnon ystäville ainutlaatuisen elämysmatkan luonnon ja ihmisen muovaaman maiseman estetiikkaan.

Sunnuntaina 29.10. messuvierailla on mahdollisuus kurkistaa myöhemmin tänä vuonna julkaistavan Vaelluksia maisemaan -suurteoksen saloihin, kun museonjohtaja, emeritus Markku Valkonen ja emeritusprofessori Pekka Niemelä esittelevät ainutlaatuisen teoksensa näkökulmia.

Vaelluksia maisemaan – Taiteen mestarit meren äärellä –teoksessa tarkastellaan kahden tieteenhaaran, taidehistorian ja luonnontieteen, vuorovaikutusta ja jalanjälkeä maisemataiteessa. Kirja kuvaa miten luonnonolot ja ihmisen toiminta, kuten metsien hakkuut ja karjanlaidunnus, heijastuvat maisemataiteeseen. Teoksen monipuolinen kuvitus on kerätty eurooppalaisista taidemuseoista. Näin laajaa ja pitkän historiallisen aikakauden kattavaa tarkastelua luonnonhistoriallisten muutosten ja taiteen vuorovaikutuksesta ei ole aiemmin julkaistu.

SUOMALAISET RANNAT JA ITÄMEREN TILA

su 29.10. klo 13.30–14.00, Aino-sali

Mitä levätilanne kertoo Itämeren tilasta, ja mitä me voimme tehdä sen hyväksi? Millainen merkitys kalastuksella on ympäristöalan erikoistutkijalle ja suomalaisia rantoja rakastavalle kirjailijalle? John Nurmisen Säätiön asiamies Annamari Arrakoski-Engardt haastattelee Suomen ympäristökeskuksen erikoistutkija Seppo Knuuttilaa ja kirjailija Risto Isomäkeä. Luvassa on mielenkiintoinen keskustelu kahden oman alansa huippuosaajan Itämeri-suhteesta.

UUTUUSTUOTTEITA JA ALENNUKSIA – TULE KÄYMÄÄN MESSUOSASTOLLAMME

Säätiön messuosastolta voi ostaa mm. juuri valikoimiin tulleita meriteemaisia päivyreitä.

Lavaohjelman ohella John Nurmisen Säätiön toimintaan ja julkaisuihin voi tutustua säätiön messuosastolla 6k58. Esillä on useita alennushintaisia tietokirjoja merenkulun, meritaiteen, löytöretkien ja kartografian historiasta. Osastolla pääsee myös selailemaan myöhemmin tänä vuonna julkaistavan Vaelluksia maisemaan -suurteoksen sivuja. Lisäksi myynnissä on Putingin kanssa yhteistyössä tehtyjä merellisiä muistikirjoja ja kalentereita.

John Nurmisen Säätiö tarjoaa messujen kunniaksi alennuksen myös säätiön verkkokaupassa  koodia KIRJAMESSU17 käyttämällä saa kaikista yli 10 euron tilauksista 20 % alennuksen. Tarjous on voimassa koko messuviikon ajan 26.-29.10.2017.

LISÄTIEDOT:

Anne Mäkijärvi
Myynti- ja markkinointipäällikkö
+358 (0)40 553 5835
anne.makijarvi(at)jnfoundation.fi

Vuonna 1992 perustetun John Nurmisen Säätiön missio on pelastaa Itämeri ja sen perintö tuleville sukupolville. Puhdas Itämeri -hankkeiden tavoitteena on Itämeren tilan parantaminen sellaisin konkreettisin toimin, jotka vähentävät mereen kohdistuvaa kuormitusta ja ympäristöriskejä. Säätiön julkaisu- ja näyttelytoiminta keskittyy merenkulun, löytöretkeilyn ja kartografian historiaan ja tunnetuksi tekemiseen. Toiminnan tukena ovat laajat meritaide-, meriantiikki- ja antiikkikarttakokoelmat. Säätiö julkaisee aihetta käsitteleviä tietokirjoja sekä ylläpitää kaikille ilmaista Loki-verkkopalvelua. www.johnnurmisensaatio.fi

 

Aiheeseen liittyvää

Olet nyt varjossa STAGING (Staging). Poistu