08.02.2012

John Nurmisen Säätiön johtamaa Tankkeriturva-yhteishanketta esitellään Venemessuilla Helsingin Messukeskuksessa 10.–19. helmikuuta

VeneBt2012_pivmrll_pieniSuomenlahden öljyonnettomuuden uhkaa torjuva Tankkeriturva-hanke on etenemässä toteutusvaiheeseen. Tankkeriturva-hankkeessa luodaan ennakoiva alusliikenteen ohjauspalvelu, ENSI®-navigointipalvelu (Enhanced Navigation Support Information), jolla saatetaan tankkereiden reittisuunnitelmat alusliikenneohjauksen tietoon.

John Nurmisen Säätiön johtaman ENSI-palvelun määrittelytyö valmistui syksyllä 2011. Tämän jälkeen lopputulos luovutettiin palvelun omistavalle Liikennevirastolle. Palvelun konseptia testataan käyttäjillä alkuvuodesta 2012 merenkulkuoppilaitos Aboa Maressa. Käyttäjätesteistä saatua palautetta hyödynnetään vielä ENSI-portaalin toteutuksessa, joka alkaa helmikuussa 2012. Arvion mukaan portaali on valmiina testaukseen syksyllä 2012. Tänä vuonna jatketaan myös kaupallisten toimijoiden, erityisesti varustamoiden, sitouttamista hankkeeseen. Samoin edistetään ENSI-päätelaitteen tuotteistamista ja kaupallistamista. Tarkoituksena on, että tankkerin komentosillalla palvelua voi käyttää tavallisen tietokoneen lisäksi tabletilta. Tavoitteena on ottaa ENSI-palvelu käyttöön Suomenlahdella liikkuvilla säiliöaluksilla vuoden 2013 aikana.

Liikennevirasto, Liikenteen turvallisuusvirasto, Neste Oil ja John Nurmisen Säätiö allekirjoittivat sitoumuksen Tankkeriturva-yhteistyöstä kesällä 2010. Yhteistyöllä halutaan uudistaa alusliikennepalvelua ja helpottaa työskentelyä komentosillalla.

Hankkeen kantava idea on öljyonnettomuuksien ennaltaehkäisyssä, ei kalliissa jälkihoidoissa. ENSI-navigointipalvelun avulla öljytankkerit saavat myös helpommin tietoa omaan reittiinsä liittyvistä sää-, jää- ja poikkeustilanteista. Tankkerin kannalta oleellinen tieto kootaan reittikohtaisesti portaaliin. Tällöin kaikki reittiin liittyvä oleellinen tieto on koottu yhdelle näkymälle. Näin palvelu mahdollistaa nykyistä paremmin ennakoivan alusliikenteen ohjauksen ja vähentää merkittävästi inhimillisistä virheistä johtuvia navigointivirheitä. Liikennevirasto esittelee hanketta myös muiden maiden merenkulkuviranomaisille, jotta palvelu voidaan myöhemmin laajentaa muiden valtioiden vesialueille.

Tutustu Tankkeriturva-hankkeeseen messuilla

Venemessut järjestetään Helsingin Messukeskuksessa 10.–19.2.2012. Kyseessä on Euroopan suurin venealan tapahtuma. John Nurmisen Säätiö esittelee osastollaan Puhdas Itämeri -hankkeita, joihin kuuluvat Tankkeriturva-hankkeen lisäksi useat Itämeren alueella toteutettavat fosforipäästöjä pienentävät hankkeet. Osastolla on myös esillä Jukka Nurmisen vedenalaisia kuvia.

Lisäksi osastolla on mahdollisuus tutustua ja ostaa säätiön merihistoriasta ja -kulttuurista kertovia tietokirjoja. Osastolla on myös muun muassa kompassikaappi säätiön meriantiikkikokoelmista.

Säätiön lavaohjelmissa esiintyvät säätiön hallituksen jäsen ja Tankkeriturva-hankkeen neuvonantajaryhmän puheenjohtaja Juhani Kaskeala sekä säätiön asiamies Erik Båsk ja Tankkeriturva-hankkeesta vastaava johtaja Pekka Laaksonen (katso lavaohjelmat alla). Säätiön edustajat ovat tavattavissa säätiön osastolla päivittäin kello 15–18 osastolla 3b20.

 

Lisätietoja ja haastattelupyynnöt:

Pekka Laaksonen, Tankkeriturva-hankkeen johtaja, John Nurmisen Säätiö, p. 0400 530 422, etunimi.sukunimi@jnfoundation.fi

Anna Jokela, viestintäjohtaja, Liikennevirasto, anna.jokela@liikennevirasto.fi, p. 020 637 3020

Tuula Putkinen, viestintäpäällikkö, John Nurmisen Säätiö, p. 0400 907 809, etunimi.sukunimi@jnfoundation.fi

John Nurmisen Säätiön lavaohjelmat Venemessuilla

Tankkeriturva-hanke (Pekka Laaksonen, John Nurmisen Säätiö)

la 11.2. klo 14.30 ja to 16.2. klo 16.30 Ohjelmalava, Halli 3
John Nurmisen Säätiön Tankkeriturva-hankkeesta vastaava johtaja Pekka Laaksonen kertoo Tankkeriturva-hankkeesta. Tankkeriturva-hankkeessa luodaan ENSI-navigointipalvelu (Enhanced Navigation Support Information), joka mahdollistaa nykyistä paremmin ennakoivan alusliikenteen ohjauksen sekä helpottaa tankkereiden tiedonsaantia sen reittiin liittyvistä sää-, jää- ja poikkeustilanteista. Syyskuussa 2009 käynnistetty Tankkeriturva-hanke tähtää öljyonnettomuuden riskin pienentämiseen Suomenlahdella.

Maailmanympäripurjehduksen historiaa ja nykypäivää (Asiamies Erik Båsk, John Nurmisen Säätiö ja maailmanympäripurjehtija Eero Lehtinen)

su 12. 2. klo 14.30 Ohjelmalava, Halli 3

John Nurmisen Säätiön asiamies Erik Båsk haastattelee kolminkertaista maailmanympäripurjehtijaa Eero Lehtistä. Eero Lehtinen on kirjoittanut esipuheen säätiön syksyllä 2011 ilmestyneeseen kirjaan Seitsemän meren purjehtijat. Kirja kertoo suurten maailmanympärimatkojen viidestä vuosisadasta. Keskustelu sivuaa maailmanympäripurjehduksen historiaa ja sen suurimpia nimiä. Puhutaan myös suomalaisten purjehtijoiden roolista maailmanympäripurjehduksen historiassa. Lisäksi Eero Lehtinen kertoo, minkälaisia yhtymäkohtia hän löysi edeltäjiensä kokemuksiin omilla purjehduksillaan. Derek Wilsonin kirjan on englannista suomentanut Juha Ruusuvuori.

Tankkeriturva-hanke paneelikeskustelu (Moderaattorina amiraali Juhani Kaskeala)

su 12.2. klo 16.00 Ballroom 1

Tankkeriturva-paneelikeskustelua johdattelee amiraali Juhani Kaskeala, John Nurmisen Säätiön hallituksen jäsen ja Tankkeriturva-hankkeen neuvonantajaryhmän puheenjohtaja.
Mukana keskustelussa on Tankkeriturva-hankkeen yhteistyökumppaneita: Tiina Tuurnala Liikennevirastosta, Juhani Damski Ilmatieteen laitokselta ja Samuli Andelin ENSI-portaalin käyttöliittymä-prototyypin toteuttaneesta Adagesta.

Aiheeseen liittyvää

Olet nyt varjossa STAGING (Staging). Poistu