20.03.2018

John Nurmisen Säätiön Lähikalahankkeen kalastajat valittu vuodelle 2018

Säätiön vuonna 2015 käynnistämän Lähikalahankkeen sopimuskalastajat on valittu. Tulevalla kaudella Saaristomerellä ja lähialueilla kalastaa särkeä ja lahnaa 24 kalastajaa. Tavoitteena on pyytää yhteensä 150 000 – 200 000 kg särkeä ja lahnaa.

Hankkeessa pyydetty kala päätyy suomalaisten lautasille monenlaisina tuotteina hankkeen yhteistyökumppaneiden kautta. Esimerkiksi lahnasta valmistetaan Pirkka Saaristolaiskalapihvejä. Kesko on lisäksi kertonut ennakkotietona, että Pirkka-tuoteperheeseen on keväämmällä luvassa myös uusi tulokas.

Jo neljäs vuosi Itämeren hoitokalastusta

Säätiön 2015 käynnistämässä Lähikalahankkeessa kierrätetään ravinteita merestä maalle särkikaloja hoitokalastamalla. Saalis tulee hyötykäyttöön: särkikalasta valmistetaan kalapihvejä sekä muita kalatuotteita. Itämerestä kestävästi pyydetyn kalan syöminen on ympäristöteko: se pienentää yksittäisen kuluttajan Itämeri-jalanjälkeä. Kalansaaliin mukana vesistöistä poistuu ravinteita, mikä auttaa vähentämään rannikkovesien rehevöitymistä.

Vuonna 2017 kalastajia rekrytoitiin parikymmentä ja hoitokalastus aloitettiin toukokuussa. Kalaa saatiin noin 160 000 kiloa. Kalapihvejä tarjoiltiin suurkeittiöissä ainakin Turun seudulla, Espoossa sekä Helsingissä Palmian ruokaloissa.

Huhtikuussa 2017 säätiö lanseerasi yhdessä Keskon kanssa hoitokalastussaaliista tehdyn valtakunnallisen kuluttajatuotteen, Pirkka-saaristolaiskalapihvin, josta tuli nopeasti yksi Keskon suosituimmista pakastekalatuotteista. Lähikalahankkeen lopullisena tavoitteena on koko tuotantoketjun kaupallistaminen niin, että merialueen hoitokalastus toimii hankkeen lopussa markkinaehtoisesti. Lähikalahanke on mukana yhtenä pilottina NutriTrade-hankkeessa, jota osarahoittaa EU Interreg Central Baltic -ohjelma (2015 – 2018).

Nutribute! Tule mukaan rahoittamaan meren hoitokalastusprojekteja

John Nurmisen Säätiö kutsuu kansalaisia ja yrityksiä mukaan rahoittamaan meren hoitokalastusprojekteja. Nutribute-joukkorahoitusalustalla voi valita, haluaako rahoittaa Saaristomerellä vai Selkämerellä tapahtuvaa lahnan hoitokalastusta. Samalla tuetaan suomalaisen rannikkokalastuksen elinvoimaisuutta.

Näiden kahden hankkeen tavoitteena on saada kala merestä hyötykäyttöön ja kierrättää merestä maalle vuosittain 900 kiloa fosforia. Keräystavoite on Saaristomerellä 33 200 ja Selkämerellä 26 550 euroa.

Tule mukaan loppukiriin toteuttamaan tärkeää hanketta yhdessä John Nurmisen Säätiön kanssa. Toimi nyt, kampanja-aikaa on jäljellä enää kaksi viikkoa!

Näin lahjoitat kalahankkeille:

  1. Aloita lahjoittaminen rekisteröitymällä sivulla www.nutribute.org
  2. Valitse oikeasta yläkulmasta Sign up ja luo käyttäjätunnus (sähköpostiosoite) ja salasana.
  3. Sähköpostiisi kilahtaa linkki, jota klikkaamalla käyttäjätili aktivoituu.
  4. Kirjaudu sisään valitsemalla oikeasta yläkulmasta Log in. Sitten voit valita kampanjan ja tehdä lahjoituksen.

Lisätietoja Lähikalahankkeesta
Kysymyksiä ja vastauksia Lähikalahankkeeseen liittyen

Aiheeseen liittyvää

Olet nyt varjossa STAGING (Staging). Poistu