21.10.2015

Karttamaniaa John Nurmisen Säätiön messuosastolla Helsingin Kirjamessuilla 22.10. – 25.10.2015

 – esittelyssä Marjo T. Nurmisen suurteos maailmankartan kulttuurihistoriasta

John Nurmisen Säätiö juhlistaa näyttävästi Helsingin kirjamessujen messuosastollaan 6e129 syyskuussa julkaistua Marjo T. Nurmisen suurteosta Maailma piirtyy kartalle – tuhat vuotta maailmankartan kulttuurihistoriaa.

Ensimmäisenä messupäivänä torstaina 22.10.2015 John Nurmisen Säätiö kutsuu messuvieraat piirtämään maailmaa kartalle taiteilija Krzysztof Bernfeldin kanssa. Niin ikään ensimmäisenä päivänä kirjailija Marjo T. Nurminen on Euroopan historian professori Laura Kolben haastateltavana Sibelius-lavalla klo 15.00 – 15.30. Tuntia aiemmin kirjailijaa voi kuulla Akateemisen kirjakaupan osastolla 6c99 klo 14.00 – 14.30, jolloin keskustelua johdattelee säätiön asiamies Annamari Arrakoski-Engardt. Haastatteluissa kirjailija kertoo omasta löytöretkestään vanhojen maailmankarttojen maailmaan, kirjan viisivuotisesta tutkimus- ja kirjoitusprosessista, sekä vanhojen maailmankarttojen aikalaisilleen välittämistä viesteistä ja maailmankuvasta.

Säätiön messuosasto on helppo löytää: sen yllä roikkuu halkaisijaltaan kaksimetrinen karttapallo, joka on tehty italialaisen kartanpiirtäjän Vincenzo Coronellin vuonna 1692 piirtämän viipalekartan  pohjalta. Osaston takaseinää koristaa hollantilaisen Petrus Planciuksen vuoden 1594 maailmankartan suuri jäljennös. Varhaisimpiin maailmankarttoihin verrattuna kartassa Korea esitetään ensimmäistä kertaa niemenä ja Japani on saanut uuden muodon. Uusi Guinea oli aikaisemmin esitetty saarena, mutta tässä kartassa se kuvataan osana suunnattoman suurta eteläistä mannerta, Magallanicaa. Osastolla näkyy kartasta vain rajattu osa, mutta kirjassa voi ihastella kartan runsaasti kuvitettuja, koristeellisia reunuksia. Niissä esitetään muun muassa pohjoinen ja eteläinen tähtitaivas sekä eri maanosia kuvaavat allegoriset naishahmot.  Eurooppaa kuvaavan naishahmon päähän kartanpiirtäjä asetti kruunun symboloimaan Euroopan ylivertaisuutta muihin maanosiin nähden.

Esillä on myös 1500-luvun maailmankarttoja sekä loistelias JeanBaptiste Nolinin vuonna 1700 laatima kartta, jossa allegoristen hahmojen kannatteleman kaksoiskarttapallon ympärille on sijoitettu kuvaus maailman synnystä.

Uutuuskirjan lisäksi messuosastolla voi ostaa kaikkia säätiön kirjoja messuhinnoin koko messujen ajan. Niille, jotka eivät pääse paikan päälle, tarjotaan myös virtuaalinen alennus: säätiön verkkokaupasta jnshop.fi saa säätiön kirjoista 20 % alennuksen – messukoodi JNSMESSU15.

John Nurmisen Säätiön on perustettu vuonna 1992 Juha Nurmisen aloitteesta vaalimaan suomalaisen merenkulun ja merihistorian kulttuuriperintöä. Säätiön tarkoitus on avata ja tehdä tutuksi Itämeren merkittävää kulttuuriperintöä paitsi asiantuntijoille myös suurelle yleisölle. John Nurmisen Säätiö toimii myös Itämeren suojelemiseksi.
www.johnnurmisensaatio.fi

Lisätietoja
Maria Grönroos
Julkaisu- ja kokoelmavastaava
Puh. 050 545 0481

Anne Mäkijärvi
Myynti- ja markkinointipäällikkö
Puh. 040 5535 835

sähköposti: etunimi.sukunimi@jnfoundation.fi

 

Aiheeseen liittyvää

Olet nyt varjossa STAGING (Staging). Poistu