17.10.2016

Lähikalahanke mukana Sitran kiertotalousohjelmassa

John Nurmisen Säätiön vuonna 2015 käynnistämä lähikalahanke etenee lupaavasti. Hankkeen tavoitteena on poistaa Saaristomerestä merkittävä määrä ravinteita särkikalaa kalastamalla. Hanketoiminta tähtää samalla eettisen lähiruuan tuottamiseen ja sen suosion kasvattamiseen. Sitra on nostanut kertotalousohjelmassaan säätiön Lähikalahankkeen yhdeksi kestävän ruokajärjestelmän pilottihankkeeksi.

Sitran kiertotalousohjelmassa pyritään etsimään uudenlaisia toimintamalleja talouden ja hyvinvoinnin kasvattamiseen ilman fossiilisia polttoaineita ja luonnonvarojen ylikulutusta. Sitran Suomen kiertotalouden tiekartta -selvityksessä nostetaan esille parhaita käytäntöjä ja pilotteja, jotka ovat helposti monistettavissa ja tarjoavat lisäarvoa kansallisesti. Yhdeksi Kestävä ruokajärjestelmä -painopistealueen pilottihankkeeksi on valittu John Nurmisen Säätiön Lähikalahanke.

”Lähikalahankkeen tavoitteena on pysyvä elintarvikeketju sekä suurtalous- ja kuluttajakysyntä särkikaloista valmistetuille kalatuotteille. Toiminnasta hyötyy sekä Itämeri että suomalainen kuluttaja.  Olemme iloisia, että hankkeemme on otettu myös tähän Sitran selvitystyöhön mukaan”, John Nurmisen Säätiön lähikalahankkeen projektipäällikkö Miina Mäki kertoo.

Kesän kalastuskausi päättyi hyvin tuloksin

Lähikalahankkeen kesän 2016 kalastuskausi päättyi menestyksekkäästi – hankkeessa mukana olleet 12 kalastajaa saivat yhteensä lähes 150 000 kilogramman lahna- ja särkisaaliin. Saaristomeren lahnasta valmistetaan ruokaa muun muassa Turun alueen sekä pääkaupunkiseudun kouluille ja päiväkodeille. Toiminnassa ovat mukana Arkea Oy sekä Espoo Catering Oy. Hankkeessa kalastetut särjet päätyvät puolestaan pihveiksi Helsinkiin Palmia Oy:n asiakasravintoloiden lautasille.

Tutustu tarkemmin Lähikalahankkeeseen ja sen tuomiin ympäristöhyötyihin katsomalla oheinen Särjen matka ruokapöytään –video.

Lue lisää Saaristomeren lähikalahankkeesta.
Lue Sitran Suomen kiertotalouden tiekartta -selvitys.  

Aiheeseen liittyvää

Olet nyt varjossa STAGING (Staging). Poistu