07.07.2015

Laiva on lastattu tarinoilla! Uusi Loki-palvelu tuo merikulttuurin osaksi koko perheen kesälomaa Kotkassa, Turussa ja Maarianhaminassa

John Nurmisen Säätiön johdolla toteutettu Loki esittelee rannikkokaupunkien merelliset tarinat ja merimuseoiden valikoidut kohteet. Nelikielinen palvelu julkaistaan kesäksi 2015 Kotkan, Turun ja Maarianhaminan merimuseoiden ja merellisten tarinoiden ympärille.

Kesälomailijat saavat käyttöönsä uuden digitaalisen oppaan merikulttuuriin. John Nurmisen Säätiön, Suomen merimuseon, Merikeskus Forum Marinumin ja Ahvenanmaan merenkulkumuseon toteuttama, Jane ja Aatos Erkon säätiön rahoittama Loki-pilottiprojekti avaa heinä-elokuun merellistä sesonkia varten verkkoon oppaan merimuseoiden ja muiden merellisten kulttuurikohteiden tarina-aarteisiin. Osoitteessa www.lokistories.fi sijaitseva pilottipalvelu nostaa museoista esiin kiinnostavimmat sisällöt ja esittelee verkosta jo löytyvät olennaiset lisäsisällöt saman osoitteen alla. Maan suurimpien merimuseoiden ja -keskusten lisäksi palvelu esittelee lähellä olevat muut merelliset kohteet, esimerkiksi Kotkasta Merikeskus Vellamon lisäksi Ruotsinsalmen historiallisen meritaistelun linnoitukset ja yleisölle vasta avatun Rankin saaren. Kulttuuriperinnön ja historiallisten tarinoiden esittämisen ohella palvelun on tarkoitus myös taltioida niitä: kävijä voi julkaista palvelussa oman muistonsa tai tarinansa kustakin kohteesta. Näin kulttuuritieto kasvaa ja leviää myös alhaalta ylöspäin.

”Miksi merihistorian pitäisi pysähtyä merenpohjaan tai museoiden vitriiniin? Loki-pilottiprojektin tavoitteena on tuoda merellinen kulttuuriperintö ihmisten luo helpommin, rikkaammin ja useammin. Kokeilemme tänä kesänä ensimmäisiä esittämisen ja sisällöntuotannon muotoja, ja avaamme koko rannikon kattavan, laajan Loki-palvelun keväällä 2016”, projektipäällikkö Anna Herlin John Nurmisen Säätiöstä kertoo. ”Kulttuurin kuluttamisen ja ajanvieton muodot ovat moninaistuneet ja sähköistyneet, ja kulttuuriperintöämme onkin viime vuosina digitoitu sähköisiin arkistoihin valtavat määrät. Me haluamme tuoda suolanmakuiset meriseikkailut ja majakkasaarten tarinat ihmisten luo ja tehostaa jo toteutettuja sähköisiä kulttuuripalveluita. Projekti on pilotti, sillä tarkoituksemme on merellisen ensi vaiheen jälkeen ottaa palveluun mukaan koko kotimainen kulttuurikenttä. Säätiöllä on hyvä kokemus sektoreja yhdistävästä projektityöstä. Myös Lokin ympärille on ollut helppo kerätä sitoutunut ja monipuolinen joukko toimijoita, sillä tarve käyttäjälähtöiselle digitaaliselle kulttuuripalvelulle on tunnistettu joka taholla”, toteaa John Nurmisen Säätiön asiamies Annamari Arrakoski-Engardt.

Ensimmäinen Loki-palvelu (www.lokistories.fi) avattiin suomen, ruotsin ja englannin kielellä heinäkuun alussa. Palvelu julkaistaan myös venäjäksi viikolla 29. Verkkosivusto on rakennettu palvelemaan sekä mobiili- että toimistopäätelaitteita. Palvelu on suunnattu rikastamaan museokäyntiä tai kaupunkimatkaa, ja se soveltuu käytettäväksi sekä paikan päällä että paikasta ja ajasta riippumatta. Pilottiprojektia toteuttavat yhteistyössä Suomen merimuseo (Merikeskus Vellamo, Kotka), Merikeskus Forum Marinum (Turku) ja Ahvenanmaan Merenkulkumuseo (Maarianhamina) sekä projektin koordinaattorina toimiva John Nurmisen Säätiö.

loki_etusivu

 

 

 

 

 

Lisätiedot ja lehdistömateriaali

Projektipäällikkö Anna Herlin, John Nurmisen Säätiö
puh. 040 654 0609, anna.herlin@jnfoundation.fi
https://www.johnnurmisensaatio.fi/category/merikulttuuri/lokikirjoituksia/

Asiamies Annamari Arrakoski-Engardt, John Nurmisen Säätiö
puh. 0400 477 878, annamari.arrakoski-engardt@jnfoundation.fi

Lisätiedot / merimuseoiden yhteyshenkilöt:

Suunnittelija Otto Holmborg, Merikeskus Forum Marinum
puh. 040 774 1194, otto.holmborg@forum-marinum.fi

Intendentti Pia Paukku, Suomen merimuseo
puh. 040 128 6480 tai 0295 33 6480, pia.paukku@nba.fi

Intendentti Heidi Viktorsson, Ahvenanmaan Merenkulkumuseo
puh. +358 18 19930, heidi@sjofartsmuseum.ax

Aiheeseen liittyvää

Olet nyt varjossa ""Staging"". Poistu