27.05.2015

Lapset vaativat lisää vauhtia Itämeren suojeluun: ”Meri on meidän, vastuu on teidän!”

Lasten Itämeriprotesti. Kuva Erika Weckström.
Lasten Itämeriprotesti. Kuva Erika Weckström.

Toukokuun 26. päivänä järjestetyssä Lasten Itämeriprotesti -tapahtumassa Helsingin Narinkkatorilla huipentui kuukausien projekti, jossa lapset olivat valmistautuneet kertomaan aikuisille, mitä Itämeren suojelemiseksi pitää tehdä. Protestin lähtölaukauksena toimi Vera ja Isak Meriläisen vuoden 2014 heinäkuussa Helsingin Sanomiin ja Hufvudstadsbladetin toimittama avoin kirje, jossa he vaativat aikuisia pelastamaan Itämeren. Meren, johon he eivät päässeet uimaan sinilevän takia.

Haluamme puhtaamman meren. Tehkää jotain nyt! – Ett renare hav, det är vårt krav!

Narinkkatorin tapahtumassa oli mukana kymmenittäin lapsia, heidän vanhempiaan ja isovanhempiaan, sekä mm. kansalaisjärjestöjen edustajia. Lapset esittivät lavalla vaatimuslistan poliitikoille. Listalla pyydettiin mm. politiikkoja auttamaan maanviljelijöitä auttamaan Itämerta ja esitettiin vaatimus, etteivät he antaisi laivojen liata merta.

Sujuvasti kaksikielisen, lämmintunnelmaisen tapahtuman aikana kuultiin ja nähtiin musiikki- ja tanssiesityksiä. Yleisöä ihastuttivat mm. Sotta ja Pytty, Satin Circus ja lapsikuorot Galante ja Tähtisumu. Sotta ja Pytty laulattivat protestikansaa kun taas Satin Circus kiteytti viestin omalla tyylillään: vähemmän shaibaa mereen! Lapsikuorojen herkät esitykset paketoivat tärkeän tapahtuman viestin ja vetoomuksen. Lapset olivat harjoitelleet juontoja ja esityksiä mm. työpajoissa.

Erikoistutkija Seppo Knuuttila Suomen ympäristökeskuksesta halusi tulla paikalle, koska oli itsekin lapsena herännyt Itämeren suojelun tärkeyteen. Hän kertoi lapsille, että noin 50 vuotta sitten häntä huoletti eritysesti merikotkan tulevaisuus. Knuuttila vastaili lasten kysymyksiin ja tiivisti lopuksi kolme tärkeintä asiaa, miten jokainen voi itse vaikuttaa meren tilaan. Knuuttila kehotti kaikkia siirtymään Itämeri-ruokavalioon: vähennä lihan syöntiä ja korvaa osan lihasta Itämeren villillä, kestävästi pyydetyllä kalalla. Toisena tekona Knuuttila kehotti käyttämään uusiutuvilla energialähteillä tuotettua sähköä. Kolmanneksi nousi kemikaalien käytön vähentäminen: ”Jätevedenpuhdistamoja ei ole suunniteltu haitallisten kemikaalien poistoon.”

Seppo Knuuttila kehotti myös lapsia kysymään kansanedustajilta, mitä he ovat tehneet Itämeren hyväksi työssään. Itämeriprotestin yhtenä ohjelmanumerona olikin kansanedustajien vastaukset ja lupaukset lapsille. Poliitikkojen osallistuminen jäi kuitenkin vaisuksi, eikä esimerkiksi lavalle kutsuttu kansanedustaja kyennyt ottamaan esille mitään konkreettista tapaa, millä hän olisi lapsien vaatimuksiin vastannut.

Sixten Korkman, yksi tapahtuman kummeista, piti tätä toisarvoisena – tapahtuman tärkein anti ja tavoite ei ollut poliitikkojen esiintyminen. Oleellisin arvo on Itämeren suojelu ja sen vaatima asennemuutos, johon tällaisilla tapahtumilla pyritään. Korkman totesi: ” Toimiva demokratia vaatii hyvin informoituja kansalaisia. On hirveän hyvä asia saada lapset harjoittelemaan yhteiskunnassa vaikuttamista. Samalla he oppivat, että yhteisten tärkeiden asioiden hoitamiseen liittyy myös se, että on oltava valmis ottamaan vastuu näiden asioiden esillä pitämisestä. Itämeren suojelu sinänsä on jo tärkeä itseisarvo. Lasten Itämeriprotestilla on voimakas symbolinen viesti: se muistuttaa siitä, että meidän sukupolvemme vastuu on pelastaa meri omille lapsillemme.”

Itämerihaasteen koordinaattori Lotta Ruokanen Helsingin kaupungin ympäristökeskuksesta kertoi, että kaupungit ja kunnat voivat tehdä paljon Itämeren pelastamiseksi. Esimerkkejä näistä ovat jätevesien tehokas puhdistaminen ja sadevesien luonnonmukainen käsittely rankkasateiden lisääntyessä. Esimerkiksi Helsingin kaupunki ottaa laivoista ja veneistä tulevat jätevedet Helsingin Satamassa ja pienvenesatamissa vastaan. Kaupungilla on myös yli 400 hehtaaria peltoa, joilla ei käytetä lainkaan keinolannotteita.

Tapahtuman pääjärjestäjänä olivat Natur och Miljö ja Luonto-Liitto, ja John Nurmisen Säätiö osallistui tapahtumaan talkooapuna tapahtuman ajan.

 

 

Aiheeseen liittyvää

Olet nyt varjossa STAGING (Staging). Poistu