09.05.2017

Loki-tunnustus Uudenkaupungin museolle

Loki vei Uudenkaupungin museoon kiitoksen aktiivisesta ja kivasta Loki-läsnäolosta.

Lokia säännöllisesti seuranneet ovat oppineet kuluneen talven aikana kaikenlaista Uudestakaupungista. Juuri 400-vuotisjuhliaan viettänyt merellinen pikkukaupunki on siitä onnekkaassa asemassa, että sillä on jo 122 vuotta ollut oma museo – museon henkilökunta laskeskelee seuraukseksi, että Uudenkaupungin museo on 13. vanhin kulttuurihistoriallinen museo Suomessa.

Museon ympärivuotinen museorakennus ottaa vastaan vieraita, meidätkin, vuonna 1870 rakennetussa varustaja Wahlbergin talossa (Ylinenkatu 11). Kesäkaudella museokohteisiin kuuluvat myös Merimiehen kotimuseo sekä Luotsimuseo. Hauskana toimintamuotona museon henkilökunta kiertää myös alueen päiväkoteja ja kouluja kolmen ”laukkumuseon” kanssa: valikoimista löytyy merimieskoulu, porvariskodin sekä vanhan kansakoulun laukku joista merimieskoululaukku viimeksi tänään oli koulukäynnillä.

Wahlbergin talon sisäpihan viehkeys kutsuu viipymään.

Tästäkin jo huomaa, että Uudenkaupungin museossa keksitään monenlaisia tapoja ja kanavia kaupungin historian elävöittämiseksi ja tarinoiden kertomiseksi. Eipä ihme, että ovat kunnostautuneet oma-aloitteisesti myös Lokissa! Museolla on Lokissa yli kymmenen mahtavaa lokimerkintää – ja yhteisellä kierroksella tilasimme timanttisista aiheista kymmenen lisää: vai mitä, että esimerkiksi Uudenkaupungin autoteollisuus ja tarina Vakka-Suomi –nimityksen takana kiinnostaisivat meitä kaikkia?

Tänä vuonna Raumalla järjestetyt Museopäivät tarjosivat osuvan mahdollisuuden toimittaa Loki-tunnustus Uudenkaupungin museoon perille henkilökohtaisesti. Näin ollen saimme myös kunnian päästä kiertämään koko viehättävä Wahlbergin museorakennus museonjohtaja Mari Jalavan ja museoamanuenssi Jonna Junkkilan johdatuksella. Aluksi toki luovutettiin Loki-tunnustus, ja sähellettiin puolivirallisen potretin ottamisen merkeissä. Tämän tarkempaan emme pystyneet, kun oikeat kamerat olivat unohtuneet matkasta.

Museonjohtaja Mari Jalava (vas.) ja museoamanuenssi Jonna Junkkila ottivat iloisina vastaan Lokin tunnustuksen, jonka toimitti paikalle Lokin projektipäällikkö Anna Herlin (kesk.).

Wahlbergin talo on jo pihapiiriltään ihastuttava. Aurinkoinen toukokuun iltapäivä tuskin pahensi asiaa. Toistaiseksi pihaa koristi vain erilaiset kukkaset; kesäisin pihalla on suosittu lasten leikkipaikka ja vajaan aukeaa suutarin verstas.

Sisällä museossa kävijä voi tutustua käytännössä kolmeen eri näyttelyyn: alakerran ympäri käyskennellessä voi ihastella erittäin tunnelmallista Wahlbergin perheen kotia ihanine yksityiskohtineen sekä syventyä kaupungin 400-vuotiseen historiaan teemoitettuina katsauksina nimenomaan kaupunkilaisten elämään eri vuosisadoilla. Vintissä tunnelma on varsin merellinen: 1960-luvulta asti aika muuttumattomana pysynyt näyttelytila on täynnä tarinoita ja tilaa kiertävät isot vitriinit pullollaan kiehtovia esineitä.

Museoamanuenssi Jonna esitteli kaupungin 400-vuotista historiaa.

Toivottavasti mahdollisimman moni pääsee tulevana kesänä vierailemaan Uudessakaupungissa ja sen museossa. Mikäli kaupunki ei osu reitille, on teillä onneksi Loki! Museolaiset ovat kertoneet Lokissa myös Uudenkaupungin muistomerkeistä museoiden ulkopuolella.

Loki on tehty yhteistyössä museoiden kanssa, ja sen yksi tärkeä tehtävä on päästää museot kertomaan upeita tarinoitaan helpolla ja hauskalla tavalla, tavoittaen ehkä uusiakin yleisöjä. Kannattaa ehdottomasti etsiä Lokista eri museoiden Loki-profiilit, ja uppoutua syvälle Suomen merelliseen historiaan.

Vielä kerran lämmin kiitos Marille, Jonnalle ja Uudenkaupungin museolle – näytätte hienolla esimerkillä, miten Lokia kannattaa ja voi kulttuurihistoriallisen museon käyttää. Jäämme odottamaan uusia lokimerkintöjänne innolla!

Loki-diplomi otti paikan merenkulkija Eskil Hellstenin vierestä – Hellstenin elämäntarina löytyy Lokista Uudenkaupungin museon lokimerkintöjen joukosta.

 

 

Aiheeseen liittyvää

Olet nyt varjossa ""Staging"". Poistu