08.02.2016

Marjo T. Nurmisen karttahistorian suurteos kerää kiitosta kotimaassa ja maailmalla

– ”erinomainen käsikirja karttojen harrastajille, historiantutkijoille ja laajemmin suomalaiselle yleisölle”
– ”saadakseen huomiota tulokkaiden on todella erotuttava edukseen. The Mapmakers’ Worldissä yhdistyvät kunnianhimoinen tutkimus ja tyyli.”

Tietokirjailija Marjo T. Nurmisen  viime syksynä Tieto-Finlandia -palkintoehdokkaaksi nousseelle suurteokselle Maailma piirtyy kartalle on myönnetty Historian ystäväin liiton kunniamaininta viime viikolla Lahdessa pidetyillä suomalaisilla historiapäivillä. Erityisansioidensa takia kunniamaininnan saivat neljä teosta. Palkintolautakunnan puheenjohtajana toimi professori Marjatta Hietala. Lautakunnan perusteluissa todettiin Maailma piirtyy kartalle – teoksesta mm. seuraavaa:  ”Kirja tarjoaa sekä tiedollisia että esteettisiä elämyksiä. Se toimii erinomaisena käsikirjana karttojen harrastajille, historiantutkijoille ja laajemmin suomalaiselle yleisölle.”

Teos on kerännyt kiittäviä arvioita kotimaassa, ja noussut arvostelumenestykseksi myös ulkomailla. Teoksen englanninkielinen laitos The Mapmakers’ World – A Cultural History of the European World Map on saanut erinomaiset arvostelut Royal Geographical Societyn julkaisemassa Geographical-lehdessä. Arvion on laatinut vuonna 2015 Lontoon Royal Geographical Society -seuran puheenjohtajaksi valittu Nicholas Crane, joka on alansa arvostetuimpia auktoriteetteja. Tutkimusmatkailija, tietokirjailija ja BBC:lle karttahistoriallisia ohjelmia tuottanut ja juontanut Crane on kunnostautunut tieteen popularisoinnissa ja julkaissut mm. kartografi Gerard Mercatorin elämäkerran.

Crane toteaa Marjo Nurmisen teoksesta (käännös): ”Viime vuosina on julkaistu suuri joukko karttakirjoja, joten saadakseen huomiota tulokkaiden on todella erotuttava edukseen. The Mapmakers’ Worldissä yhdistyvät kunnianhimoinen tutkimus ja tyyli.” Crane jatkaa (käännös): “Tämä suurenmoinen kirja kuvaa loisteliaasti sitä vaivannäköä ja kekseliäisyyttä, joiden avulla eurooppalaiset pyrkivät ymmärtämään maailmaa laajemmin; kyse on etsinnästä, joka jatkuu vielä tänäkin päivinä, ja joka edelleen nojautuu karttoihin.”

Teoksen saama kansainvälinen huomio on poikkeuksellisen ilahduttavaa suomalaisille tekijöille. Iso-Britannia on karttahistorian suurmaa, jossa julkaistaan kymmeniä alan teoksia vuosittain. ”Suomalaissyntyinen karttahistorioitsija on viimeksi saanut kansainvälistä kiitosta ja huomiota vuonna 1889, kun tutkimusmatkailija A.E. Nordenskiöld julkaisi kuuluisan teoksensa Facsimile Atlas to Early History of Cartography ”, huomauttaa kirjan päätoimittaja, merenkulkuneuvos ja karttakeräilijä Juha Nurminen.

Myös Library Journal arvioi teoksen suotuisasti (käännös): ”Teos kertoo, kuinka kartat tekivät maailman. Se on tervetullut lisä akateemisen historiankirjoituksen ja maantieteen kokoelmiin.”

Lisätietoja:Tuula Putkinen
Viestintäjohtaja
p. 0400 907 809
etunimi.sukunimi@jnfoundation.fi

Linkit arvioihin:

Geographical -lehti (Helmikuu 2016)“The last few years have produced a rich harvest of map books, so newcomers have to stand tall to win notice. The Mapmakers’ World delivers an ambitious thesis with style…”This magni­ficent book is a monument to the effort and ingenuity that Europeans have devoted to understanding the wider world, a quest continuing to this day, and one that still relies on maps.”

http://geographical.co.uk/reviews/books/item/1533-the-mapmakers-world

Library Journal -lehti (Tammikuu 2016)

”This title reveals how maps made the world and will find a welcome place in academic history and geography collections.” http://reviews.libraryjournal.com/2016/01/books/nonfic/soc-sci/around-the-world-in-eight-books-lj-reviews/

Historian ystäväin liiton palkintolautakunnan perustelut

Tietokirjailija filosofian maisteri Marjo T. Nurmisen teos: Maailma piirtyy kartalle – tuhat vuotta eurooppalaisen maailmankartan kulttuurihistoriaa (John Nurmisen Säätiö, 2015).

”Tietokirjailija Marjo T. Nurminen pyrkii teoksellaan ymmärtämään maailmankarttojen välittämää maailmankuvaa. Kirjan keskeisiä kysymyksiä ovat:  Mitä kartat kertovat meistä itsestämme? Mitä ne kertovat historiastamme, kulttuuristamme, asenteistamme ja aatteistamme? Miten eurooppalaiset kartat muuttuivat ja kehittyivät tuhannessa vuodessa? Mihin tarkoituksiin maailmankarttoja valmistettiin, ketkä niitä valmistivat, kenelle niitä valmistettiin ja miten niitä valmistettiin? Kirja tarjoaa sekä tiedollisia että esteettisiä elämyksiä. Se toimii erinomaisena käsikirjana karttojen harrastajille, historiantutkijoille ja laajemmin suomalaiselle yleisölle. “

Palkintolautakuntaan kuuluivat puheenjohtajana prof. Marjatta Hietala sekä jäseninä professori Sirkka Ahonen, lehtori Markku Liuskari ja fil.maist. Veikko Löyttyniemi. Vuoden historiateokseksi valittiin professori Jukka Korpelan teos Länsimaisen yhteiskunnan juurilla.

Lisätietoja: prof. Marjatta Hietala, marjatta.hietala@uta.fi puh 0505620839

Aiheeseen liittyvää

Olet nyt varjossa ""Staging"". Poistu