06.09.2022

Meri ja Tove -ympäristöelämäkerta avaa uuden näkökulman rakastetun taiteilijan elämään

Tietokirjassa tarkastellaan Tove Janssonia – taidemaalaria, kirjailijaa, kuvittajaa, piirtäjää ja sarjakuvataiteilijaa – merellisen linssin läpi. John Nurmisen Säätiön kustantama Meri ja Tove kertoo, miten Jansson koki merellisen luonnon ja millaista hänen elämänsä saarilla oli. Teos on ensimmäinen taiteilijasta tehty ympäristöelämäkerta.

Tietokirjailijat Otto Latva ja Maarit Leskelä-Kärki kuljettavat lukijaa itäisen Suomenlahden Suur-Pellingin saariston maisemissa Tove Janssonin lapsuudesta vanhuuteen.

”Nostamme esiin Janssonia ympäröineen merellisen maailman – ihmiset ja ympäristön, jotka vaikuttivat häneen. Tuomme näin ilmi myös aiemmissa tutkimuksissa tuntemattomaksi jäänyttä tietoa Janssoneiden historiasta Pellingin saaristossa”, Maarit Leskelä-Kärki toteaa.

Saariston luonto ja kulttuuri inspiroivat Janssonin taidetta ja hänen teoksensa ovat nykyään tärkeä osa suomalaista identiteettiä ja merellistä kulttuuriperintöä. Meri on tärkeä elementti koko kansan rakastamissa muumikirjoissa, mutta myös Janssonin novelleissa, omaelämäkerrallisissa teksteissä ja hänestä kirjoitetuissa sekä hänen kirjoittamissaan artikkeleissa.

”Janssonille oli ominaista käyttää taitavasti ja luovasti saaristoelämää sekä koettua ja kuviteltua meriympäristöä taiteellisen tuotantonsa aineksina”, Otto Latva kertoo.

Kalastus oli tärkeä osa Klovharun elämää. Tove ja Tuulikki kalastivat paljon niin itselleen kuin kissalleen Psipsinalle. Kuva: Fred Ohert / Hufvudstadsbladet / Journalistinen kuva-arkisto JOKA / Museovirasto
Kalastus oli tärkeä osa Klovharun elämää. Tove ja Tuulikki kalastivat paljon niin itselleen kuin kissalleen Psipsinalle. Kuva: Fred Ohert / Hufvudstadsbladet / Journalistinen kuva-arkisto JOKA / Museovirasto

Ensimmäinen Tove Janssonista tehty ympäristöelämäkerta

Meri ja Tove -teoksessa Janssonin elämää käsitellään ympäristöelämäkertana – taiteilijan elämän kautta tarkastellaan 1900-luvun merellisyyden ja saariston kulttuurihistoriaa.

Janssonista ovat kirjoittaneet lähinnä kirjallisuuden ja taiteen tutkijat, mutta harvemmin historioitsijat.

”Tove ja meri -teos pohjautuu pitkäjänteiseen kulttuurihistorialliseen tutkimukseen. Janssonin elämää tarkastellaan uudella tavalla – osana saariston sosiaalista ja kulttuurista kontekstia. Taiteellisen ja dokumentaarisen aineiston sekä historiantutkimuksen avulla kansallistaiteilijamme suhde mereen avautuu uudella tavalla”, John Nurmisen Säätiön toimitusjohtaja Annamari Arrakoski-Engardt kertoo.

Kuvaoikeudet Fred Ohert_Hufvudstadsbladet_Journalistinen kuva_arkisto JOKA_Museovirasto
Klovharun saarelle kuljettiin Albert Gustafssonin rakentamalla Victoria-veneellä. Haru-kirjassaan Tove toteaa, miten ”se oli kaunein vene, jota koko siinä saaristonosassa oli kuunaan katseltu”. Kuva: Fred Ohert / Hufvudstadsbladet / Journalistinen kuva-arkisto JOKA / Museovirasto

Dokumentaarisen aineiston ohella keskiössä ovat myös Janssoneihin liittyvät tarinat ja muistot, joita on kertynyt vuosikymmenten varrella. Yksi kirjan keskeisistä teemoista on selvittää, mitä tapahtuu, kun pieneen yhteisöön ja saaristoluontoon saapuu ulkopuolisia, jotka tuovat mukanaan taiteen ja kulttuurin.

Teoksessa tarkastellaan lisäksi, miten luonto on vaikuttanut muihin taiteilijoihin. Janssoneiden ohella lukuisat kulttuurintekijät ovat lumoutuneet suomalaisesta saaristoluonnosta, ja pellinkiläinen saaristo on houkutellut taiteilijoita ja kirjailijoita luokseen 1800-luvulta lähtien.

Vedessä ja sen äärellä oleminen oli Tovelle luontaista. Novellissa Kesällä hän kuvaa, miten ”veden alla oleva ruoho oli hyvin pehmeää ja liikkui koko ajan”. Kuva: © Per Olov Jansson
Vedessä ja sen äärellä oleminen oli Tovelle luontaista. Novellissa Kesällä hän kuvaa, miten ”veden alla oleva ruoho oli hyvin pehmeää ja liikkui koko ajan”. Kuva: Per Olov Jansson

Lisätietoja

Otto Latva
otto.latva (at) utu.fi
puh. +358 (0)40 777 6870

Maarit Leskelä-Kärki
maarit.leskela (at) utu.fi
puh. +358 (0)50 534 4627

Annamari Arrakoski-Engardt
Toimitusjohtaja, John Nurmisen Säätiö
annamari.arrakoski-engardt (at) jnfoundation.fi
puh. +358 (0)40 047 7878

Arvostelukappaletiedustelut:
Maria Erkheikki
Julkaisu- ja kokoelmapäällikkö, John Nurmisen Säätiö
maria.erkheikki (at) jnfoundation.fi
puh. +358 (0) 50 545 0481

Teos on ostettavissa kirjakaupoista ja John Nurmisen Säätiön verkkokaupasta.
Kuvia medialle: www.johnnurmisensaatio.fi/tietoa-meista/mediapankki/ 

MERI JA TOVE – Elämää saaristossa
Tekijät: Maarit Leskelä-Kärki ja Otto Latva
Toimitus: Mari Hyypiä
Graafinen suunnittelu: Tommi Jokivaara
Kustantaja: John Nurmisen Säätiö
ISBN: 978-952-9745-93-7
Kirjastoluokka: 99.1
Koko: 170 x 240 mm
Laajuus: 200 sivua
OVH-hinta: 29,90 €
Julkaisupäivä 6.9.2022

Otto Latva
Otto Latva on monilajisen historian dosentti ja tietokirjailija. Hän toimii kulttuuriperinnön yliopistonlehtorina Turun yliopistossa. Latva on erikoistunut kulttuuriseen eläin- ja kasvitutkimukseen, ympäristöhistoriaan sekä ihmisen ja merellisen ympäristön jaetun menneisyyden ja merenkäyntikulttuurin historiaan.

Tove Janssonissa Latvaa kiinnostaa erityisesti taiteilijan sekä laajemminkin saaristossa asuvien ihmisten luontosuhde. Latva ihastui jo varhaislapsuudessa merelliseen luontoon ja kulttuuriin erityisesti Toven töiden kautta.

Maarit Leskelä-Kärki
Maarit Leskelä-Kärki on kulttuurihistorian ja elämänkerronnan dosentti sekä tietokirjailija. Hän toimii kulttuurihistorian professorina Turun yliopistossa. Hän on erikoistunut elämäkertatutkimukseen ja naisten kirjoittamisen kulttuurihistoriaan.

Tove Janssonissa Leskelä-Kärkeä kiehtoo erityisesti taiteilijuuden ja eletyn elämän välinen yhteys sekä suomenruotsalainen saaristolaiselämä. Porvoosta kotoisin oleva Leskelä-Kärki on lomaillut Pellingin miljöössä ja Janssonin maisemissa kahdenkymmenen vuoden ajan.

Kirjailijat Otto Latva ja Maarit Leskelä-Kärki. Kuvaaja: Kimi Kärki.
Kirjailijat Otto Latva ja Maarit Leskelä-Kärki. Kuvaaja: Kimi Kärki.

John Nurmisen Säätiö – Pelastamassa Itämerta
Vuonna 1992 perustetun John Nurmisen Säätiön tavoite on pelastaa Itämeri ja sen perintö tuleville sukupolville. Säätiön hankkeissa parannetaan Itämeren tilaa vähentämällä mereen kohdistuvaa kuormitusta ja ympäristöongelmia, kuten rehevöitymistä ja luontokatoa. Säätiön tehtävänä on myös vaalia, elävöittää ja välittää mereen liittyviä tarinoita sekä kulttuuriperintöä. Työtä ohjaavat tulokset ja vaikuttavuus. Säätiön toiminta rahoitetaan pääosin lahjoituksilla ja avustuksilla. www.johnnurmisensaatio.fi

Aiheeseen liittyvää

Olet nyt varjossa ""Staging"". Poistu