20.09.2018

Merten mies – Erkki Lauho kertoo poikkeuksellisen tarinan John Nurmisen Säätiön Valtameret raakapurjein -uutuuskirjassa

Erkki Lauhon esikoisteos Valtameret raakapurjein avaa ainutlaatuisen näkökulman merimieselämän iloihin ja suruihin. Kirja perustuu lahtelaisen Yrjö Niemisen merielämän aikaiseen jäämistöön: perinnöksi jätetty merimiesarkku sisälsi paitsi purjelaivavarusteita myös hämmästyttävän määrän Yrjön ja hänen äitinsä Wilhelmiina Niemisen ja vaimonsa Marie Niemisen välistä kirjeenvaihtoa vuosilta 1927 – 1969. Kirjeiden lämmin ja tuttavallinen, herkkäkin sävy päästää lukijan osaksi ainutlaatuista ajankuvaa sekä merimiehen ja hänen läheistensä ikävää. Kirja kertoo nuoren miehen matkasta ja elämästä maailman merillä sekä kasvusta merioppilaasta merikapteeniksi aikana, jolloin purjelaivat vaihtuivat valtamerihöyryiksi. Eletty elämä ja merimiehen ammatti tulevat hyvin esille kirjeissä, joita Yrjö lähetti ympäri maailmaa yli 40 vuoden ajan.

Tanssit s/y Fennialla. Kuva: Erkki Lauho, teoksesta Valtameret raakapurjein (John Nurmisen Säätiö)

”Sukulaisten ja ystävien välille muodostuu siteitä. Ne synnyttävät jälkipolville rakkaita ja jännittäviä muistoja. Tavarat ja tarinat siirtyvät perintönä eteenpäin. Kirjeitä lukiessani olen nyt aikuisena todennut, että Yrjön kertomat jutut olivat oikeasti elettyä elämää. Ajattelin, että materiaalista täytyy kirjoittaa kirja”, kertoo kirjeistä kirjan koonnut Erkki Lauho, Yrjö Niemisen sukulainen.

Kirjeiden lisäksi kirja sisältää ainutlaatuisia ja henkeäsalpaavia valokuvia maailman meriltä. Hyökyvät aallot, Kap Hornin kylmyys sekä etelän lämpö piirtävät lukijan eteen ainutlaatuisen kuvan ajasta, jolloin miehet olivat rautaa ja tuuli kuljetti vehnälastissa kiitävää parkkia maailman merillä.

S/y Fennia myrskyssä. Kuva: Erkki Lauho, teoksesta Valtameret raakapurjein (John Nurmisen Säätiö)

”Viimeisten suurten purjelaivojen matkoista on julkaistu lukematon määrä kirjoja. Tämä Yrjö Niemisen kirjeistä koottu teos Valtameret raakakapurjein – Merikapteenin matkat seitsemällä merellä on omaa luokkaansa. Yhtenäisen tarinan sijasta sivuilta avautuu sarja aitoja tilanteita merimiehen arjesta ja tuntemuksista: raskaasta työstä, vähistä ilonaiheista, koti-ikävästä, toiveista. Tuokiokuvia leimaa vahva autenttisuus, jonka kanssa mikään tosi-tv ei pysty kilpailemaan”, toteaa merihistorioitsija, professori emeritus Yrjö Kaukiainen John Nurmisen Säätiön uutuusteoksesta.

Kirjan koonnut ja toimittanut Erkki Lauho on syntynyt Helsingissä vuonna 1946. Hän kasvoi Katajanokalla sataman ja kaupungin sykkeessä. Lauho työskenteli eri yritysten tietohallinnon vastuullisissa tehtävissä yli kolmenkymmenen vuoden ajan, ja palasi vuonna 2002 merellisten harrastusten pariin. Erkki Lauho toimi navigaatioseura Espoon Kipparit ry:n kommodorina ja opetti Espoossa tähtitieteellistä merenkulun navigointia kymmenen vuotta. Nykyisin hän purjehtii lastenlastensa kanssa.

Vuonna 1992 perustetun John Nurmisen Säätiön tavoitteena on pelastaa Itämeri ja sen perintö tuleville sukupolville. Säätiö kustantaa ja julkaisee meriaiheisia kirjoja ja tuottaa merellisen tiedon Loki-verkkopalvelua. Säätiön Puhdas Itämeri -hankkeiden tavoitteena on Itämeren tilan parantaminen kustannustehokkailla ja vaikuttavilla toimilla, joilla vähennetään mereen kohdistuvaa kuormitusta ja ympäristöriskejä. www.johnnurmisensaatio.fi

Lisätiedot:

Annamari Arrakoski-Engardt
Asiamies
+358 (0)400 477 878
annamari.arrakoski-engardt(at)jnfoundation.fi

Anne Mäkijärvi (Kirjatilaukset)
Myynti- ja markkinointipäällikkö
+358 (0)40 553 5835
anne.makijarvi(at)jnfoundation.fi

Kirjan voi tilata myös säätiön verkkokaupasta jnsshop.fi

Tutustu kirjaan:
Katkelmia kirjasta löytyy John Nurmisen Säätiön merellisestä Loki-verkkopalvelusta www.lokistories.fi
Etelä-Suomen Sanomien kirja-arvostelu 16.9.

Kuvia medialle: www.johnnurmisensaatio.fi/tietoa-meista/mediapankki/

Valtameret raakapurjein – Merikapteenin matkat seitsemällä merellä

Kirjailija Erkki Lauho (kuva: Piia Lauho)

Koonnut ja toimittanut: Erkki Lauho

Toimituskunta: Annamari Arrakoski-Engardt, Lauri J.S. Kaira ja Mari Hyypiä
Graafinen suunnittelu ja taitto: Tommi Jokivaara
Kustantaja: John Nurmisen Säätiö

Paino: GPS Group, Slovenia 2018
ISBN: 978-952-9745-56-2
Luokka: 99.16
Koko: 250 x 175 mm
Sivuja: 320
Kuvia 185
OVH: 32,90 € (sis. alv 10%)
Ilmestyy: 9/2018

 

Aiheeseen liittyvää

Olet nyt varjossa STAGING (Staging). Poistu