02.03.2020

Muumit ja meri -näyttely

Aika: 15.2.2020–31.1.2021
Paikka: Muumimuseo, Yliopistonkatu 55, Tampere

Vuonna 2020 on tullut kuluneeksi 75 vuotta ensimmäisen Muumi-kirjan julkaisusta. Muumimuseo osallistuu juhlavuoden kunniaksi Moomin Charactersin #MEIDÄNMERI-kampanjaan Itämeren ja sen perinnön pelastamiseksi.

Meri on Muumi-kirjoissa toistuva teema, ja Itämeri oli Tove Janssonille (1914–2001) merkittävä inspiraation lähde. Muumilaaksoa ympäröivässä meressä ja muumien tyrskyisissä tarinoissa on kaikuja Janssonille henkilökohtaisesti tärkeästä Itämerestä. Jansson punoi meriteeman useisiin muumikertomuksiin. Meri piirtää Muumilaakson ääriviivat, samalla tavoin kuin Itämeri Suomen.

Muumit ja meri -näyttelyssä muumit johdattelevat meitä luontoystävälliseen elämäntapaan kirjojen alkuperäiskuvituksin. Näyttelyn meritieto on koottu yhteistyössä John Nurmisen Säätiön kanssa. Muumit seikkailevat merellä, muuttavat majakkaan ja huviretkeilevät rantakallioilla. Tarinoiden ja niiden kuvitusten taustalla usein aaltoilee meren ulapan kaukainen horisontti. Elävä meri on kuin kirjan hahmo.

Muumit kohtelevat luontoa aina kunnioittavasti. Muumit matkustavat, syövät ja elävät ympäristönsä kanssa yhteisymmärryksessä. Muumien elämäntyyli jättää yksinkertaisuudessaan vähän jälkiä, maalle tai merelle. Kuten muumit, arjen pikkuisia ympäristötekoja voi tehdä meistä jokainen, ja Itämerta voimme suojella kaikki yhdessä. Merikin muodostuu pienistä pisaroista.

Juhlavuoden näyttely Muumit ja meri on esillä Muumimuseossa Tampereella 31.1.2021 saakka.

©Moomin CharactersTM

Aiheeseen liittyvää

Olet nyt varjossa STAGING (Staging). Poistu