22.02.2016

NutriTrade-projekti tuo vapaaehtoisen ravinnekaupan ja ravinnepäästöjen kompensoinnin Itämerelle – verkkosivu www.nutritradebaltic.eu avattu

NutriTrade-hanke (www.nutritradebaltic.eu) etenee, ja sen ensimmäiset pilotit ovat jo täydessä vauhdissa.

NutriTrade-hankkeen tavoitteena on vähentää Itämeren fosfori- ja typpikuormitusta nopeilla ja kustannustehokkailla toimilla. Projekti on huomattavan merkityksensä vuoksi nimetty EU:n Itämeristrategian lippulaivaprojektiksi.

Hankkeessa on käynnistetty kolme ravinnepäästöjä vähentävää pilottiprojektia. Pisimmällä on Lähikalapilotti, jossa tavoitteena on poistaa särkikalaa kalastamalla merkittävä määrä ravinteita Saaristomeren vesialueelta sekä tuottaa kuluttajille eettistä lähiruokaa. Ruokapalveluyhtiö Arkea tarjoilikin Saaristomeren lahnasta valmistettuja kalapihvejä ensimmäistä kertaa Turun seudun päiväkodeissa, kouluissa ja henkilöstöravintoloissa joulukuussa 2015. Osallistujia on aktivoitu mukaan myös ravinteita Ruotsin rannikolta poistavassa Simpukkapilotissa ja maatalouden huuhtoumia Liedossa vähentävässä Kipsipilotissa.

Pilottien rinnalla toteutetaan mekanismia, joka mahdollistaa erilaisten päästövähennyksiä tuottavien hankeideoiden esiintuomisen sekä päästövähennysten toteuttajien ja vapaaehtoisten rahoittajien – esim. yritysten, kuntien ja yksityishenkilöiden – kohtaamisen. Tämä ravinnepäästökauppamekanismi on ensimmäinen laatuaan Euroopassa.

Hankkeessa tarkastellaan myös päästökaupan ja ravinnepäästöjen kompensoinnin soveltumista vesiensuojelun ohjauskeinoksi kansallisella ja kansainvälisellä tasolla. Analyysien pohjalta NutriTrade tuottaa uusia suosituksia toimintaperiaatteiksi Itämeren alueella.

NutriTrade-hanketta johtaa John Nurmisen Säätiö; muut yhteistyökumppanit ovat Luonnonvarakeskus (Luke), Helsingin yliopisto ja Sveriges lantbruksuniversitet. Konsortiossa yhdistyvät luonnontieteellinen ja taloustieteellinen osaaminen sekä käytännön kokemus Itämeren suojelutoimista.

Projektin kokonaisbudjetti vuosina 2015-18 on 2,2 MEUR, josta EU:n rahoitusosuus (EU Interreg Central Baltic Programme) on lähes 1,7 MEUR.

Projektin verkkosivusto www.nutritradebaltic.eu on nyt avattu. Voit myös seurata projektia ja sen etenemistä sivullamme www.nutritradebaltic.eu/facebook.

Lisätietoja:
Anna Saarentaus
Projektipäällikkö, NutriTrade-hanke
John Nurmisen Säätiö
etunimi.sukunimi@jnfoundation.fi
Puh. +358 40 7190208

EU flag English horizontal RGBCB logo RGB

Aiheeseen liittyvää

Olet nyt varjossa STAGING (Staging). Poistu