03.11.2016

Onnea! Marjo T. Nurminen ja Juha Nurminen vastaanottivat Fordham-palkinnon Lontoon Royal Geographical Societyssa

Tämän vuoden toukokuussa säätiö sai kertoa todellisen kartografian jymyuutisen, kun kunnianarvoisa Lontoon Royal Geographical Society (Kuninkaallinen maantieteellinen seura) myönsi Marjo T. Nurmiselle ja Juha Nurmiselle Fordham Award -pal­kinnon pariskunnan yhteisestä karttojen kulttuurihistoriaan liittyvästä tutkimus-ja kirjoitustyöstä.

Seuran johtaja Rita Gardner luovutti palkinnon Royal Geographical Societyssä (RGS) 13.10. järjestetyssä juhlatilaisuudessa. Gardner kiitti tekijöitä heidän suurenmoisesta panoksestaan kartografian historian popularisoinnissa ja eurooppalaisen maailmankartan historian tunnetuksi tekemisessä.

fordham3Juha ja Marjo Nurminen olivat siis jonkin aikaa saaneet sulatella uutista ennen palkinnon vastaanottotilaisuutta. Silti on pakko kysyä, miltä nyt tuntuu?

”Fordham-palkinto on merkittävä karttahistorian asiantuntijoiden myöntämä tunnustus. On selvää, että tällainen huomionosoitus tuntuu erittäin hyvältä ja kannustaa jatkamaan tutkimuksia karttahistorian saralla”, toteaa kirjailija Marjo Nurminen.

”Karttoja on kerätty niin kauan kuin niitä on valmistettu. Itse olen kerännyt vanhoja karttoja lähes puoli vuosisataa. Kartoilla on aina ollut keskeinen rooli löytöretkien ja navigoinnin historian visualisoinnissa. Ilman karttakeräilijöitä ei olisi karttahistorian tutkimusta. RGS:n tunnustuskin myönnettiin ansiokkaasta karttakeräilijän ja -tutkijan välisestä yhteistyöstä”, muistuttaa Juha Nurminen. ”Tuntuu upealta, että meidän intohimomme karttoihin ja niiden tutkimukseen välittyy lukijalle. Tietääkseni suomalaissyntyinen karttahistorioitsija ei ole saanut näin merkittävää kansainvälistä tunnustusta sitten vuoden 1889, jolloin tutkimusmatkailija ja karttakeräilijä A.E. Nordenskiöld julkaisi kuuluisan teoksensa Facsimile Atlas to Early History of Cartography.

Vanhat kartat: tutkijalle aarre-arkku, maallikolle löytöretki

”Olen akateemiselta taustaltani kulttuurintutkija, mikä epäilemättä näkyy myös tässä kirjassa. Vanhat kartat ovat kulttuurintutkijalle suorastaan aarre-arkkuja, koska kartat peilaavat historiaa ja kulttuuria hätkähdyttävän monipuolisesti”, kertoo Marjo.

Maallikkolukijalle kirjailija vinkkaa, että kannattaa antaa itselleen aikaa rakastua karttoihin ja etsiä niistä oivalluksia.

”Vanhat kartat viettelevät takuuvarmasti maantiedon, tieteen, taiteen, löytöretkien, merenkulun, valtapolitiikan ja propagandan historiasta kiinnostuneet lukijat pauloihinsa. Itselläni rakastumisvaihe kesti vuosia, mutta nyt rakkaus vain syvenee. Oma suuri oivallukseni oli, että kartat ovat kulttuurihistoriallisia siltoja menneisyyden ja nykyisyyden välillä. Meillä eurooppalaisilla on mielettömän pitkä ja suunnattoman kiinnostava historia tavassamme jäsentää todellisuutta visuaalisina karttakuvina”, Marjo lisää.

”Häikäisevä ja ainutlaatuinen tietokirja sai ensimmäisenä Suomessa Fordham-palkinnon. Tässä nostettiin kunniaan narratiivi ja kunnianhimo lähteä tuhatvuotiselle matkalle, ja palkittiin John Nurmisen Säätiön kulttuuriteko. Tämän perusteella voi todeta, että suomalainen tietokirja voi hyvin”, iloitsee säätiön asiamies Annamari Arrakoski-Engardt.

Vuosi sitten syyskuussa suomeksi ja englanniksi julkaistu teos Maailma piirtyy kartalle on säätiön 30. teos. Teos nousi Tieto-Finlandia -palkintoeh­dokkaaksi ja on saanut kiittäviä arvioita niin Suomessa kuin kansainvälisestikin.

Aiheeseen liittyvää

Olet nyt varjossa ""Staging"". Poistu