04.04.2019

Outoja olentoja merellä: John Nurmisen Säätiön uutuusteos tarjoaa uutta tutkimustietoa merihirviöiden tuntemattomasta maailmasta

John Nurmisen Säätiön Merihirviöt – merenneidosta mustekalaan -teos kertoo taruakin ihmeellisempiä faktoja ja myyttejä merihirviöistä ja vesien eriskummallisista olennoista. Teoksen on kirjoittanut turkulainen historioitsija ja filosofian tohtori Otto Latva, joka on tutkimuksissaan perehtynyt ihmisten ja eläinten vuorovaikutuksen sekä ihmisten luontokäsitysten historiaan. ​Kirjan keskiössä on hirviömäisiksi olennoiksi tulkittujen merieläinten ja ihmisten yhteinen historia ja luonnontieteilijöiden tapa hirviöllistää merieläimiä.

Suunnattomat syvyydet, ennennäkemättömät eläimet sekä oudot merelliset ilmiöt ovat kautta aikojen herättäneet pelkoa ihmisissä ja inspiroineet tarinoita kauhistuttavista hirviöistä. Aaltojen alle on kuviteltu laivoja upottavia jättiläismustekaloja ja sukeltajia vaanivia paholaisrauskuja. Toisaalta merenalainen maailma on koettu myös paratiisimaiseksi paikaksi, jonka korallitarhoissa elää toinen toistaan loistokkaampia mereneläviä. Merihirviöt – merenneidosta mustekalaan esittelee perinteisten hirviötarinoiden lisäksi merieläimiin liitettyjä kuriositeetteja ja valottaa kansanperinteen tarinoita meri-ihmisistä, merenneidoista ja merimunkeista. Kirjassa tutustutaan myös antiikin merellisiin jumaliin ja henkiin.

”Kirjan keskeinen päämäärä on kertoa, mitä merihirviö kulttuurissamme tarkoittaa ja miksi olemme nähneet hirviöitä merissä läpi historian. Ihmiset ovat kautta aikojen säälimättömästi riistäneet merellistä elämää ja tuhonneet sukupuuttoon monia lajeja. Voimmekin siis pohtia kuka tai mikä lopulta onkaan hirviö”, kirjailija Otto Latva kertoo.

Idea kirjasta syntyi Suomen merimuseon Merimonsterit-näyttelystä, ja kirja julkaistaankin näyttelyn avajaisten yhteydessä. Kirja on John Nurmisen Säätiön vuonna 2012 julkaiseman Anto Leikolan Norsusta nautilukseen -teoksen sisarteos. Kirjan päätoimittajana toimi säätiön hallituksen puheenjohtaja Juha Nurminen.

Teoksesta Merihirviöt – Merenneidosta mustekalaan. Kuva: Kansalliskirjasto

”Onnittelen Otto Latvaa hienosta esikoiskirjasta ja toivon, että tutkija jatkaa kirjallista uraansa. Merihirviöt on loistava avaus säätiön tähänastisen historian ehkä upeimmalle kirjavuodelle, ja iloitsen siitä, että saimme tehdä sisarteoksen Norsulle. Merihirviöt on visuaalinen elämys, joka pohjautuu uuteen tutkimustietoon ja viehättää niin historiasta kiinnostuneita kuin meren ystäviäkin”, säätiön asiamies Annamari Arrakoski-Engardt toteaa.

Merihirviöt – merenneidosta mustekalaan on toteutettu yhteistyössä Kansalliskirjaston ja Suomen merimuseon kanssa. Teoksen moni-ilmeiset ja ainutlaatuiset kuvat ovat peräisin eurooppalaisista ja yhdysvaltalaisista arkistoista, John Nurmisen Säätiön kokoelmista sekä Kansalliskirjaston arvokkaista kirja-aarteista. ​

Kirja julkaistaan Suomen merimuseon merihirviöaiheisen Merimonsterit-näyttelyn avajaisissa Kotkan Merikeskus Vellamossa 11.4.2019. Median edustajat voivat ilmoittautua kirjan julkistustilaisuuteen ja näyttelyn avajaisiin 10.4.2019 mennessä.

Teoksesta Merihirviöt – Merenneidosta mustekalaan. Kuva: John Nurmisen Säätiö

Lisätietoja:

Annamari Arrakoski-Engardt
Asiamies, John Nurmisen Säätiö
+358 (0)400 477 878
annamari.arrakoski-engardt(at)jnfoundation.fi

Anne Mäkijärvi (Kirjatilaukset)
Myynti- ja markkinointipäällikkö, John Nurmisen Säätiö
+358 (0)40 553 5835
anne.makijarvi(at)jnfoundation.fi

Kirjan voi tilata 12.4.2019 alkaen säätiön verkkokaupasta jnsshop.fi

Tutustu kirjaan: Katkelmia teoksesta löytyy John Nurmisen Säätiön merellisestä Loki-verkkopalvelusta hakusanalla #merihirviöt

Kuvia medialle: www.johnnurmisensaatio.fi/tietoa-meista/mediapankki/

Median edustajat voivat ilmoittautua kirjan julkistustilaisuuteen ja näyttelyn avajaisiin 10.4.2019 mennessä: https://ssl.eventilla.com/event/moOwv

Merihirviöt – merenneidosta mustekalaan

Kirjailija Otto Latva. Kuva: Akseli Latva

Kirjoittaja: Otto Latva
Päätoimittaja: Juha Nurminen
Kustannustoimittaja: Mari Hyypiä
Kuvatoimittaja: Lauri Kaira, Juha Nurminen
Graafinen suunnittelu ja taitto: Olavi Hankimo
Kustantaja: John Nurmisen Säätiö
ISBN: 978-952-9745-59-3​
Koko: 240×300 mm
Laajuus: 232 sivua ja 185 kuvaa

Hinta: 54,90 (sis. alv 10%)
Tilattavissa: jnsshop.fi (12.4.2019 alkaen)

John Nurmisen Säätiön vuoden 2019 julkaisut

Meren maa – Havets land (Ritva Kovalainen – Pekka Turunen)

Meren maa on kuvateos Turunmaan ainutlaatuisesta maisemasta tuhansine saarineen ja ilmeikkäine kulttuuriympäristöineen. Björkö, Nötö, Holma, Berghamn, Seili ja lukuisat muut paikat ovat kirjan valokuvien ja tarinoiden syntysijoja. Ritva Kovalaisen ja Pekka Turusen saaristokuviin johdattelevat Turun museokeskuksen tutkija John Björkmanin kulttuurihistoriaa luotaavat tekstit sekä Sagalundin museojohtaja Li Näsen kansanperinnepoiminnat.
Julkaistaan kesäkuussa 2019.

Meren Lumo – Elämää pinnan alla (Juha Nurminen – Niko Kettunen)

Meren lumo on rakkaudentunnustus merelle. Kirja esittelee Juha Nurmisen ottamia huikean kauniita vedenalaisia valokuvia. Kuvien ja Niko Kettusen tarinoiden siivittämänä lukija pääsee matkalle maailman merille. Kettusen upea tapa valottaa meren evoluutiota ja elämää sekä hänen pakinankaltaiset tarinansa yksittäisistä merenelävistä tekevät kirjasta ainutlaatuisen lukukokemuksen.
Julkaistaan elokuussa 2019.

Vaarallisilla vesillä – salakuljetusta ja seprakauppaa Suomenlahdella (Johanna Pakola)

Suomenlahti saarineen ja rannikkokaupunkeineen on ollut kautta aikain tärkeä kaupan valtatie, jonka vaikutuspiirissä erilaiset kulttuurit ovat sopuisasti kohdanneet toisensa. Merestä saivat elantonsa kalastajat, hylkeenpyytäjät, luotsit, majakanvartijat ja monet muut. Suomenlahti oli oivallinen reitti myös hämärämiesten puuhiin. Vaarallisilla vesillä kertoo elävästi ihmisten arjesta ja kekseliäisyydestä niin ankaran luonnon armoilla merellä ja jylhillä ulkosaarilla kuin mantereen kuhisevissa kaupan keskuksissa.
Julkaistaan syyskuussa 2019.

Vanadis – Suomalainen fregatti maailmanhistorian tyrskyissä (Alpo Tuurnala)

Alpo Tuurnalan kirjoittama ja kuvittama teos tarkastelee suomalaista purjelaivamerenkulkua pietarsaarelaisen fregatti Vanadiksen elinkaaren näkökulmasta. Toinen toistaan upeammilla akvarellimaalauksilla kuvitettu kirja kattaa lähes kolmikymmenvuotisen ajanjakson alkaen Vanadiksen lykkäjäisistä vuonna 1874 ja päättyen aluksen dramaattiseen haaksirikkoon vuonna 1903 Englannin myrskyisellä luoteisrannikolla. Vanadiksen vaiherikkaiden sattumusten rinnalla Tuurnala kuvailee lukijalle 1800-luvun loppuvuosikymmenten dramaattisia kehityskulkuja siirtomaakaupan, maailmanpolitiikan ja väkivallan melskeissä.
Julkaistaan lokakuussa 2019.

John Nurmisen Säätiö – Itämeren suojelua ja kulttuuritekoja
Vuonna 1992 perustetun John Nurmisen Säätiön tavoite on pelastaa Itämeri ja sen perintö tuleville sukupolville. Säätiö on kulttuuriteoistaan palkittu tiedon välittäjä ja merellisen sisällön tuottaja. Säätiön Puhdas Itämeri -hankkeissa parannetaan Itämeren tilaa konkreettisilla, mereen kohdistuvaa kuormitusta ja ympäristöriskejä vähentävillä toimilla. Työtä ohjaavat mitattavat tulokset ja vaikuttavuus. www.johnnurmisensaatio.fi

Aiheeseen liittyvää

Olet nyt varjossa STAGING (Staging). Poistu