22.05.2014

Pakko purjehtia on ilmestynyt

Lehdistötiedote 22.5.2014
 
”Pakko purjehtia” - maailmanympäripurjehtija Eero Lehtinen kertoo värikkäästä elämästään John Nurmisen Säätiön uutuusteoksessa

Suomalaisen purjehduksen elävä legenda Eero Lehtinen käy tänään julkaistavassa muistelmateoksessaan läpi suomalaisen purjehduksen historiaa oman elämänsä ja oppituntiensa kautta. Lehtinen ryhtyi alun perin kirjoittamaan kirjaa dokumentoidakseen monivaiheiset purjehdusseikkailunsa, mutta mietintävaiheessa kirjan idea laajentui kasvukertomukseksi, jossa kirjailija kuvaa raikulipojan kehitystä arvostetuksi tiimipelaajaksi ja kysytyksi kippariksi.

Vastikään 50 vuotta täyttänyt purjehtijaperheen kuopus syttyi purjehdukseen vasta aikuisuuden kynnyksellä. Nyt Lehtinen kuuluu Suomen kokeneimpiin valtameripurjehtijoihin. Lehtinen on ollut mukana suomalaisen kilpapurjehduksen suurimmissa kansainvälisissä hankkeissa. Hän oli mukana Whitbread-purjehduksella vuosina 1989–1990, jossa Suomi oli mukana peräti kolmella venekunnalla, sekä itse käynnistämässään 2001–2002 Volvo Ocean Race-projektissa. Lehtinen kertoo hankkeista ja kulissien takaisista tapahtumista kaunistelematta ja realistisesti. Kymmenen Atlantin ylitystä, kaksi kokonaista ja kaksi osittaista maailmanympäripurjehdusta, Brittein saarten ja Irlannin ympäripurjehdus ja monet muut purjehdukset nostavat Lehtisen purjehdusmatkamittarin lukeman pitkälti yli 100 000 valtamerimailin.

Kirjan pakko kertoo paitsi intohimosta lajiin ja elämäntapaan myös taloudellisesta pakosta. Huoli perheen elannosta ajoi Lehtisen aina uudestaan takaisin merille silloinkin, kun hän yritti hakea ansiota tavanomaisemmasta työstä. Lehtisen elämästä ei ole puuttunut dramatiikkaa: läheisen ystävän kuolema silmien edessä Tyynellämerellä, naisseikkailut, avioliitto eteläafrikkalaispurjehtijan kanssa siinäkin tilanteessa, kun sen jo vaistosi olevan väärä päätös tai lapsen adoptointi vauhdikkaiden elämänvaiheiden välissä. Hän puhuu avoimesti myös masennuksen, sydänsurujen ja uupumuksen hetkistä. Samalla Lehtinen havainnoi ihmisten käytöstä painetilanteissa ja osoittaa tässä herkkää psykologista silmää.

Intohimo lajia kohtaan on vienyt Lehtisen myös lajin vahvaksi taustavaikuttajaksi ja nuorempien purjehtijasukupolvien tukihenkilöksi. Lehtisellä oli myös merkittävä rooli suomalaispurjehtijoiden menestystarinoiden taustalla Lontoon 2012 olympialaisissa. Sanavalmis Lehtinen on hankkinut mielipiteillään sekä ihailijoita että vihamiehiä, mutta oman alansa asiantuntijana hän on noussut suomalaisen purjehdusmedian monipuoliseksi vaikuttajaksi. Lehtisen lausuntoja, kirjoituksia ja selostuksia on ollut luettavissa kaikissa purjehdusalan lehdissä. Lehtinen on myös toiminut mm. Ylen purjehduskommentaattorina ja olympiaselostajana

John Nurmisen Säätiö on tuttu mukaansatempaavista ja kauniista laatukirjoistaan, jotka liittyvät merenkulun historiaan. Säätiö on julkaissut kahdenkymmenen vuoden ajan korkealaatuisia kirjoja meritaiteesta, majakoista, merisodasta, navigoinnin historiasta sekä useita kirjoja löytö- ja tutkimusmatkailun historiasta. Tänään julkaistava Eero Lehtisen Pakko purjehtia on ensimmäinen säätiön julkaisema muistelmateos ja ensimmäinen teos, joka käsittelee selkeästi tämän päivän purjehdusta ja lähihistoriaa. Kirja on saatavilla myös sähköisenä e-kirjana.

Kirja on saatavilla hyvin varustetuista kirjakaupoista 22.5. lähtien. Sähköinen e-kirja on ladattavissa Elisa Kirja -palvelusta.

John Nurmisen Säätiö on perustettu vuonna 1992 Juha Nurmisen aloitteesta vaalimaan suomalaisen merenkulun ja merihistorian kulttuuriperintöä. Säätiön tarkoitus on avata ja tehdä tutuksi Itämeren merkittävää kulttuuriperintöä paitsi asiantuntijoille myös suurelle yleisölle. John Nurmisen Säätiö toimii myös Itämeren suojelemiseksi.

Lisätietoja:
Maria Grönroos, julkaisu- ja kokoelmavastaava, +358 (0)50 545 0481, maria.gronroos(at)jnfoundation.fi

Aiheeseen liittyvää

Olet nyt varjossa STAGING (Staging). Poistu