28.09.2016

Rakkaudesta ja yhteistyöstä

Amanuenssi Anna Kangas Vantaan kaupunginmuseosta piti ilahduttavan kipinäpuheenvuoron Museoalan teemapäivillä, Helsingin Kulttuuritalolla viime viikolla. Museoalaa vasta hetken lähempää tarkastelleena Loki oli seminaarissa esittämässä hyviä, typeriä kysymyksiä. Suurimman osan itselleen, muutaman rohkeasti tapahtuman twitter-seinällä, ja jotkin valikoidut – ja toivoakseni vähiten typerät – kysymykset museoalan ammattilaisille, joita tapahtumaan taisi osallistua kolmatta sataa.

Läpi kaksipäiväisen seminaarin esiin pyrki etenkin kysymys: missä luuraatte, hyvät esimerkit museoiden tekemästä yhteistyöstä? Kun resurssit ovat pienet, ja tekemisen tavat kuitenkin toimijoiden kesken aika universaalit, on eriskummallista, miten vähän Suomessa törmää museoiden yhteistyöprojekteihin. Vielä enemmän sitä ihmettelen saatuani itse vetää Lokin parissa työpajoja neljän eri merimuseon ja Museoviraston ihanille tutkijoille, yleisötyöntekijöille ja viestijöille – niin paljon synergiaa, niin paljon uusia ideoita ja avunantoja ja toisiaan mahtavasti täydentävät tiedot ja verkostot.

No mitä ilahduttavaa siellä Vantaan kaupunginmuseossa oli tehty? Suhtauduttu avoimin mielin ja tartuttu tilaisuuteen! Omaa Suomi 100 –ohjelmaa pohtiessaan museo oli huomannut, että kolme muuta museota – Lottamuseo, Teatterimuseo ja Hotelli- ja ravintolamuseo – olivat päätyneet samaan teemaan: Rakkaus. Sen sijaan että yksikään museoista olisi masentuneena heittänyt projektipaperinsa maahan ja päättänyt skipata koko juhlavuoden, olivat museot erilaisuudestaan ”huolimatta” päättäneet toteuttaa ajatuksensa yhdessä. Tuloksena syntyi Rakkauden tiloja –hanke, jonka verkkosivut on juuri avattu. Ja Anna Kangas sen ihanasti puki kuviksi ja sanoiksi seminaariyleisölle: Katsokaa! Jokainen museo tekee oman rakkausnäyttelyn, oman näköisensä, mutta yhdessä ideoiden ja viestien on työ mukavampaa ja kaiku kovempi! Näinköhän yksikään museoista yksin olisi päässyt kampanjatempauksellaan Kymmenen uutisten kevennykseen jo ennen vuotta 2017!

Loki toivoo Rakkauden tiloja -juhlanäyttelyille mahdollisimman paljon näkyvyyttä, jotta yhdessä tekeminen (osuvasti Yhdessä-teemoitetun juhlavuoden kautta) nousisi myös museoalan uudeksi trending-ilmiöksi! (Ja koska Rakkaus-teema on ihana!)

***

Loki-projektissakin suunnitellaan parhaillaan uusia yhteistyön muotoja ja osallistujia oman tavoitteen – kulttuuriperinnön keräämisen ja välittämisen ja Loki-palvelun kasvattamisen – toteuttamiseksi. Jos työskentelet itse museossa, ja olet kiinnostunut oppimaan lisää siitä, miten Loki voisi välittää suurelle yleisölle sinunkin museosi kokoelmia, tarinoita ja asiantuntemusta, sinulla on kaksi hyvää vaihtoehtoa: ole yhteydessä Loki-tiimiin (esimerkiksi lomakkeella sivuston kautta) ja tule mukaan yhteistyön sisäkehälle tai kääri hihat ja ryhdy vain käyttämään Lokia museosi nimissä!

Haluatko ensin vilkaista, miten monet museot ovat jo ryhtyneet rakentamaan Loki-presenssiään? Tässä muutama ihan huippu esimerkki:

Suomen merimuseo toimii osana Kansallismuseota. Kotkan Merikeskus Vellamossa sijaitseva Merimuseo kerää ja tallentaa merenkulkuun ja veneilyyn liittyvää esineistöä, kuvia, arkistoaineistoa ja kirjallisuutta. Lokissa Merimuseon aineistot ja asiantuntemus ovat esillä laajasti, Halkolaiturista ja Hylkysaaresta museon perusnäyttelyyn ja museoaluksiin.
Rauman merimuseo esittelee kauniissa tiloissaan paikkakunnan perin merellistä historiaa purjelaiva-ajoista varustamojen aikakauteen. Lokissa museo esittelee omien kokoelmiensa lisäksi kaupungin muutakin merellistä historiaa.
Espoon kaupunginmuseo on avaamassa uuden Saaristomuseon Pentalan saareen näillä näkymin kesällä 2018. Loki onkin yksi ensimmäisiä tulevan museon näkymisen paikkoja!
Uudenkaupungin museo on niin ikään oman seutunsa merellistä historiaa tallentava ja esittävä toimija, jolla on Lokissa lukuisia kiehtovia lokimerkintöjä.
Forum Marinum on Aurajoen varressa aukeava merivoimien erityismuseo ja kaiken merellisen keskus, joka Lokissa esittelee muun muassa laajan piha-alueensa antia.

Uusien museoiden mukaan kutsuminen ja suurta yleisöä kiinnostavien museosisältöjen lisääminen Lokiin on yksi tämän syksyn tärkeimmistä tehtävistä. Uskallamme jopa väittää, että tavalla tai toisella mereen liittyvää tai paikannettavaa aineistoa löytyy Suomen jokaisesta museosta!

Rakkauden tiloja -hankkeen yhteinen aamutempaus Helsingin rautatieasemalla syyskuussa 2016 sai hymyn työmatkalaisten huulille ja näkyvyyttä Kymppiuutisiin saakka. Ihana esimerkki yhteistyön voimasta! Kuva: Auli Sukuvaara
Rakkauden tiloja -hankkeen yhteinen aamutempaus Helsingin rautatieasemalla syyskuussa 2016 sai hymyn työmatkalaisten huulille ja näkyvyyttä Kymppiuutisiin saakka. Ihana esimerkki yhteistyön voimasta!
Kuva: Auli Sukuvaara

 

Kuva: Newtown Graffiti (CC-BY 2.0)

Aiheeseen liittyvää

Olet nyt varjossa ""Staging"". Poistu