09.05.2016

Royal Geographical Society palkitsi Marjo T. Nurmisen ja Juha Nurmisen

Brittiläinen Royal Geographical Society  (Kuninkaallinen maantieteellinen seura) on myöntänyt Marjo T. Nurmiselle ja Juha Nurmiselle Fordham Award -pal­kinnon pariskunnan yhteisestä karttojen kulttuurihistoriaan liittyvästä tutkimus-ja kirjoitustyöstä.  Seura myöntää tunnustuksen vuosittain poikkeuksellisen arvokkaasta toiminnasta maantieteen saralla. Tänä vuonna tunnustuksen sai kaikkiaan 21 yksityishenkilöä ja työryhmää. Tunnustukset jaetaan Lontoon Royal Geographical Societyssa 6. kesäkuuta järjestettävässä palkintoseremoniassa.

“Royal Geographical Societyn myöntämä tunnustus tuli meille suurena ja miellyttävänä yllätyksenä, josta olemme erittäin kiitollisia. Palkinto kruu­naa upeasti viiden vuoden tutkimustyön ja nostaa karttahistorian tutkimusta suuren yleisön tietoisuuteen,” kertovat tietokir­jailija Marjo T. Nurminen ja päätoimittaja Juha Nurminen. Heidän teoksensa Maa­ilma piirtyy kartalle – tuhat vuotta maailmankartan kulttuurihistoriaa (The Mapmakers’ World – a Cultural History of the European World Map) julkaistiin suomeksi ja englanniksi syyskuussa 2015.

Royal Geographical Society huomioi Nurmisten kirjaa jo helmikuussa, kun seu­ran puheenjohtaja Nicholas Crane kirjoitti The Geographical -lehdessä: “Viime vuosina on julkaistu suuri joukko karttakirjoja, joten saadakseen huomiota tulokkaiden on to­della erotuttava edukseen. The Mapmakers’ Worldissä yhdistyvät kunnianhimoinen tutkimus ja tyyli (…) Tämä suurenmoinen kirja kuvaa loisteliaasti sitä vaivannäköä ja kekseliäisyyttä, joiden avulla eurooppa­laiset pyrkivät ymmärtämään maailmaa laajemmin; kyse on etsinnästä, joka jatkuu vielä tänäkin päivinä, ja joka edelleen no­jautuu karttoihin.” (Lue koko arvio täältä).

Maailma piirtyy kartalle on säätiön 30. teos. Teos nousi Tieto-Finlandia -palkintoeh­dokkaaksi ja on saanut kiittäviä arvioita niin Suomessa kuin kansainvälisestikin.

Royal Geographical Society on vuonna 1830 perustettu maantieteellinen seura, jonka suojelijana toimii Ison-Britannian hallitsija. Seura jakaa vuosittain pari­kymmentä palkintoa maantieteen alalla. Fordham Award myönnetään vain joina­kin vuosina erityisistä ansioista kartogra­fisessa kirjallisuudessa.

Tutustu muihin palkinnon saajiin täällä.

 

Aiheeseen liittyvää

Olet nyt varjossa STAGING (Staging). Poistu