10.10.2013

Säätiö Helsingin kirjamessuilla

Kauhiata Oolannin sotaa, luotsihistoriaa ja Puhdas Itämeri -hankkeita

Helsingin kirjamessuilla John Nurmisen Säätiön osastolla 6h109 teemoina merihistorialliset tietokirjat ja Itämeren suojelu

torstai 24.10.
klo 11–12 julkaistaan kirjailija ja taiteilija Alpo Tuurnalan uutuusteos Luotsisaaren tarina – Merimatkoja menneeseen.

perjantai 25.10.
klo 11-11.30 tietokirjailija Raoul Johnsson ja toimittaja Ilkka Malmberg keskustelevat uutuuskirjastaan Kauhia Oolannin sota – Krimin sota Suomessa 1854–1855

24.–27.10.
Messukävijöillä on mahdollisuus ostaa itselle tai lahjaksi “välke” Horisontti-taideteokseen Helsingin Jätkäsaareen. Kamppanjan nettotuotto ohjataan John Nurmisen Säätiön Puhdas Itämeri -hankkeisiin.

Suomalaisen merenkulun perinteitä ja merihistorian kulttuuriperintöä vaaliva John Nurmisen Säätiö tuo Helsingin kirjamessuilla 24.–27. lokakuuta 2013 osastollaan 6h109 esille kokoelmiinsa kuuluvia karttoja, maalauksia ja esineitä. Säätiön kokoelmat meritaiteesta, meriantiikista ja antiikkikartoista on kerätty Nurmisen laivanvarustajasukuun sadan vuoden ajalta. Säätiö vaalii ja pitää yllä näitä arvokkaita kokoelmia, ja niihin tullaan tutustumaan pitkienkin matkojen takaa. Säätiö on järjestänyt meriaiheisia näyttelyitä ja julkaissut merihistoriaan, löytöretkiin ja meritaiteeseen liittyviä kirjoja jo kahden vuosikymmenen ajan. Säätiön kustannustoiminnan yhtenä tavoitteena on kansainvälisyys ja kirjoja onkin julkaistu useina kieliversioina. Säätiön kaikki julkaisut kaikkine kieliversioineen ovat esillä ja myynnissä messuilla.

Vastikään julkaistu Kauhia Oolannin sota – Krimin sota Suomessa 1854–1855 kertoo tietokirjailija Raoul Johnssonin sanoin Suomen rannikoilla käydyn Oolannin sodan tapahtumista – sodan joka on tuttu laulun sanoista “Ja se Oolannin sota oli kauhia”. Teoksen alkuosassa toimittaja Ilkka Malmberg taustoittaa journa-listisella otteella Oolannin sodalla vaikuttaneen laajemman Krimin sodan. Johnsson on tuttu säätiön aiemmasta merisota-aiheisesta suurteoksesta Kustaa III ja suuri merisota – Taistelut Suomenlahdella 1788–1790 (2010). Säätiön messuosastolla on esillä teokseen liittyviä karttoja ja grafiikkaa. Kirjan kirjoittajat Johnsson ja Malmberg ovat tavattavissa ja kertomassa uutuuskirjastaan osastolla perjantaina 25.10. klo 11-12.

Syksyn 2013 toinen uutuusteos on Luotsisaaren tarina – Merimatkoja menneeseen, joka johdattaa Alpo Tuurnalan opastamana itäisen Suomenlahden luotsihistoriaan proosan, runojen ja akvarellien siivittämänä. Tuurnalan aiemmat teokset ovat Harmaat laivat – kuusikymmenluvulta vuosituhannen vaihteeseen (2004) sekä Kuninkaansaari – akvarellinkeveä saaripäiväkirja kolmelta vuosikymmeneltä (2009). Uutuuskirja julkaistaan torstaina 24.10. klo 11 säätiön osastolla, jolloin myös tekijä on paikalla.

Vuonna 1992 perustetun John Nurmisen Säätiön merihistorian toimintalinjan lisäksi säätiö tekee myös ympäristönsuojelutyötä Itämeren hyväksi. Säätiö käynnisti vuonna 2004 toisena toimintalinjanaan Puhdas Itämeri-ympäristöhankkeet. Hankkeiden tavoite on vähentää Itämeren rehevöitymistä sekä pienentää Suomenlahdella tapahtuvan öljyonnettomuuden riskiä. Messukävijällä on myös mahdollisuus ikuistaa nimensä Horisontti-taideteokseen lahjoittamalla 50 € Puhdas Itämeri-hankkeille.

Lisätietoja
Maria Grönroos/Julkaisu- ja näyttelyvastaava
050 545 0481 maria.gronroos(a)jnfoundation.fi

Aiheeseen liittyvää

Olet nyt varjossa STAGING (Staging). Poistu