09.01.2019

Satamissa ja seitsemällä merellä: kirjailijat Rauli Virtanen ja Erkki Lauho kertovat merimiesten kokemuksista maalla ja merellä

Uudenkaupungin merihistoriallinen yhdistys ja John Nurmisen Säätiö järjestävät yhteistyössä 17.1.2019 kello 18.00 kulttuurikeskus Crusellissa (Kullervontie 11, Uusikaupunki) merellisen illan, jossa kirjailijat Rauli Virtanen ja Erkki Lauho esittelevät uutuusteoksiaan. Tapahtuma on osa merihistoriallisen yhdistyksen kevään 2019 merellisiä iltoja, joilla on jo pitkä perinteet Uudessakaupungissa.

Tilaisuuden jälkeen kirjailijat vastaavat kysymyksiin ja signeeraavat teoksiaan. Tilaisuuteen osallistujilla on mahdollisuus ostaa kirjat erikoishintaan paikan päältä.

Pitkän linjan toimittaja ja tietokirjailija Rauli Virtasen teos Riosta Rotterdamiin – Suomalaisten merimiesten satamareissuja kertoo nimensä mukaisesti merimiesten elämästä maissa. Teos on kertomus 1800- ja 1900-luvun merimiesten vähän tunnetusta elämästä satamakaupungeissa kaukana kotoa. Lukijan mielikuvissa entisajan merimiesten elämä oli rosoista, jännittävää ja jopa vaarallista: tappelut olivat arkipäivää ja puukko kulki vyötäisillä; väkijuomat maistuivat, ja eksoottiset naiset houkuttelivat. Kirjan edetessä paljastuu kuitenkin monivivahteisempi totuus: merimiehet olivat Rauli Virtasen kaltaisten ulkomaankirjeenvaihtajien edeltäjiä ja pioneereja, joilla oli oma roolinsa Suomen viemisessä maailmankartalle, samalla kun he toivat meille kansainvälisiä kulttuurivirtauksia. Tärkeän roolin kirjassa saa myös merimiespastoriemme työ maailmalla.

Kirjailijat Rauli Virtanen ja Erkki Lauho. Kuva: Lauri Kaira

Virtasen teos on saanut paljon julkisuutta ja se valittiin Helsingin Kirjamessujen Tietokirjailijaraadin finalistiksi vuonna 2018. Myös median vastaanotto on ollut myönteinen, ja arvosteluita on julkaistu suomalaisissa sanomalehdissä ja muissa medioissa taajaan. Kirjan suosiosta kertoo jotain, että Riosta Rotterdamiin on yltänyt jo toiseen painokseen, mikä ei ole aivan tavallista merihistorian genressä.

Virtasen kirjan lisäksi kiinnostusta on herättänyt myös esikoiskirjailija Erkki Lauhon teos merikapteeni Yrjö Niemisen seikkailuista maailman seitsemällä merellä. Valtameret raakapurjein -kirja avaa ainutlaatuisen näkökulman merimieselämän iloihin ja suruihin. Kirja perustuu lahtelaisen Yrjö Niemisen merielämän aikaiseen jäämistöön: perinnöksi jätetty merimiesarkku sisälsi paitsi purjelaivavarusteita myös hämmästyttävän määrän Yrjön ja hänen äitinsä Wilhelmiina Niemisen ja vaimonsa Marie Niemisen välistä kirjeenvaihtoa vuosilta 1927 – 1969. Kirjeiden lämmin ja tuttavallinen, herkkäkin sävy päästää lukijan osaksi ainutlaatuista ajankuvaa sekä merimiehen ja hänen läheistensä ikävää. Kirja kertoo nuoren miehen matkasta ja elämästä maailman merillä sekä kasvusta merioppilaasta merikapteeniksi aikana, jolloin purjelaivat vaihtuivat valtamerihöyryiksi. Eletty elämä ja merimiehen ammatti tulevat hyvin esille kirjeissä, joita Yrjö lähetti ympäri maailmaa yli 40 vuoden ajan.

Valtameret raakapurjein perustuu ainutlaatuiseen lähdesarjaan ja siinä pääsevät ääneen ihmiset, jotka ovat todella kokeneet merellisen elämän. Merihistorioitsija, professori emeritus Yrjö Kaukiainen on todennut John Nurmisen Säätiön uutuusteoksesta, että ”viimeisten suurten purjelaivojen matkoista on julkaistu lukematon määrä kirjoja. Tämä Yrjö Niemisen kirjeistä koottu teos Valtameret raakakapurjein – Merikapteenin matkat seitsemällä merellä on omaa luokkaansa. Yhtenäisen tarinan sijasta sivuilta avautuu sarja aitoja tilanteita merimiehen arjesta ja tuntemuksista: raskaasta työstä, vähistä ilonaiheista, koti-ikävästä, toiveista. Tuokiokuvia leimaa vahva autenttisuus, jonka kanssa mikään tosi-tv ei pysty kilpailemaan.”

Kustantajana John Nurmisen Säätiö julkaisee tarinoita, jotka ansaitsevat tulla kerrotuksi.

”Julkaisutoimintamme johtoajatuksena on tehdä laatukirjoja merta rakastavalle yleisölle. Kerromme meren tarinoita. Syksyllä julkaistut merimiesaiheiset kirjat ovat tästä loistoesimerkki. Meri on monessa mukana: kirjojemme aihealueet vaihtelevat purjehduksen historiasta meriseikkailuihin ja karttahistoriaan. Toivomme, että merellinen yleisö kokee kirjat omikseen ja palaavat niihin vielä vuosien jälkeen. Missiomme on pelastaa Itämeri ja sen perintö tuleville sukupolville”, John Nurmisen Säätiön asiamies Annamari Arrakoski-Engardt toteaa.

John Nurmisen Säätiö – Itämeren suojelua ja kulttuuritekoja
Vuonna 1992 perustetun John Nurmisen Säätiön tavoite on pelastaa Itämeri ja sen perintö tuleville sukupolville. Säätiö on kulttuuriteoistaan palkittu tiedon välittäjä ja merellisen sisällön tuottaja. Säätiön Puhdas Itämeri -hankkeissa parannetaan Itämeren tilaa konkreettisilla, mereen kohdistuvaa kuormitusta ja ympäristöriskejä vähentävillä toimilla. www.johnnurmisensaatio.fi

Osta teokset John Nurmisen Säätiön jnsshop.fi-verkkokaupasta:
Rauli Virtanen: Riosta Rotterdamiin – Suomalaisten merimiesten satamareissuja
Erkki Lauho: Valtameret raakapurjein – Merikapteenin matkat seitsemällä merellä

Aiheeseen liittyvää

Olet nyt varjossa STAGING (Staging). Poistu