02.02.2022

Soutuhistoriaa ja lentokalahyökkäyksiä – Two Rowing Finns kertoo huikeasta matkastaan Atlantin yli

Two Rowing Finns -kaksikko kirjoitti nimensä suomalaiseen soutuhistoriaan voittamalla oman kilpaluokkansa Talisker Whiskey Atlantic Challenge -kilpailussa. Tämä oli ensimmäinen kerta, kun suomalainen venekunta on soutanut Atlantin yli. Matkaa kertyi noin 4800 kilometriä. Reissun varrella ehti sattua ja tapahtua aina tonnikalan yllätysvierailusta lentokalahyökkäyksiin.

Soutu Atlannin yli ei ole mikään itsestään selvä suoritus. Se vaatii Two Rowing Finns -kaksikon, Markus Mustelinin ja John ”Jolle” Blässarin mukaan luottamusta soutukaveriin sekä tietenkin hyvää kuntoa.

”Meidän keskinäinen luottamuksemme oli hyvä jo lähtiessä ja se vain kasvoi tässä matkan varrella”, Markus Mustelin kertoo puhelimen välityksellä Karibiansaarten Antigualta, paikasta jonne soutu-urakka päättyi kaksikon tultua maaliin 23. tammikuuta.

Atlantin ylitys vaati lisäksi luottamusta veneeseen. Mustelin kertoo, että matkan varrella ei tullut tilannetta, jossa heitä olisi pelottanut, koska luottamus veneeseen oli hyvä ja soutuväline tuntui alusta loppuun asti turvalliselta.

Pelon sijaan kisatunnelmaa määritti huumori.

”Huumori on äärimmäisen tärkeää, erityisesti kun väsyttää tai harmittaa. Sen avulla saimme tunnelmaa ylläpidettyä todella hyvin. Leppoisaa vitsailua oli aika paljonkin.”

Vajaa 42 vuorokautta kestänyt soutu vaatikin mieleltä ja kropalta paljon.

”Soutu on fyysisesti rankka, venehän painaa noin 1000 kg. Mutta soutamisessa ei juuri hengästy, se on matalasykkeistä hommaa. Ainoa kerta, kun syke nousi ihan kunnolla, oli pohjaa putsatessa. Silloin pitää uida, sukeltaa ja putsata samanaikaisesti. Onneksi pohjasta irtosi kasvillisuus hyvin. Puhdistaminen oli mieltä rauhoittava asia – tiesimme, että pohja on nopea, siisti ja puhdas”, Mustelin kertoo.

Vaikka Atlantin ylitys kuulostaakin melko erakkohenkiseltä kokemukselta, kaksikko vastaanotti monenlaisia vieraita: muun muassa valaat, delfiinit ja joukko erilaisia kaloja seurasivat soutuvenettä. Mustelin kertoo nähneensä myös hain evän, mutta tämä näky ei kaksikkoa jännittänyt, vaikka välillä pitikin pulahtaa putsauspuuhiin.

Yllättävimmän hetken Mustelin koki, kun kannelta kuului eräänä päivänä kova ääni. Kyseessä ei ollut lentokala, joita kannelle mätkähteli säännöllisesti, vaan hieman isompi vonkale.

”Juuri pimeyden tulon jälkeen olin yksin kannella ja yhtäkkiä kuului valtava kolaus ja luulin, että nyt me törmäsimme johonkin. Katsoin taakseni ja kannelle oli laskeutunut kahdeksankiloinen tonnikala. Se varmaan oli yhtä yllättynyt tapahtuneesta kuin minäkin. Otimme nopeasti kuvat ja videopätkät ja laskimme sen takaisin mereen. Emme tehneet sushia, ei ollut soijaa mukana”, Mustelin vitsailee.

Sushihyökkäyksen lisäksi kaksikko kertoo yllättyneensä siitä, miten haasteellista matkan aikana oli ylläpitää uni- ja souturytmiä.

”Pisin yhtäjaksoinen aika unta oli tunti kaksikymmentä minuuttia – sitä pidempää me emme neljänkymmenen päivän aikana nukkuneet koskaan. Muutaman kerran menimme vahvaan uupumustilaan. Piti sitten vaan rauhoittua ja yrittää päästä takaisin rytmiin. Siinä kesti vuorokausi tai puolitoista, että pääsi takaisin normaalitilaan”, Mustelin kertoo.

Kuva: Penny Bird
Kuva: Penny Bird

Itämeren aallot Atlantin olosuhteita haastavampia

Mustelin ja Blässar ovat kokeneita Itämeren soutajia. Kotimeri onkin paikka, jossa Atlantin ylitystä treenattiin ahkerasti. Harjoitusmatkojen olosuhteet olivat Mustelinin mukaan paljon itse kisatilannetta rankempia.

”Meillä ei ollut kisan aikana todella kovaa keliä kertaakaan. Päivän pari oli reipasta tuulta, mutta kyllä meillä oli viime kesän treenijaksolla enemmän ja kovempaa tuulta Itämerellä.”

Mustelin kertoo, että joka soutukerta on aina erilainen ja vallitseviin olosuhteisiin tottumiseen menee ensimmäiset kymmenen minuuttia, oli kyse sitten Atlantista tai Itämerestä.  Lisäksi olosuhteet vaihtelevat merialueiden välillä.

”Atlantilla puolet ajasta on pimeää, kun taas Itämerellä kesällä ei totaalisesti pimene ollenkaan. Jos Atlantilla on tuullut muutaman päivän niin sinne syntyy maisemaa, jossa on 50–100 metriä aaltohuippujen välillä. Itämerellä on ihan eri näköistä ja aallot voivat olla hyvin jyrkkiä. Atlantilla aaltoja voi tulla samanaikaisesti kolmestakin suunnasta ja joskus on todella haastavia ristiaallokkotilanteita.”

Two Rowing Finns Kuva Penny Bird
Kuva Penny Bird

Itämeri oli soutukaksikon mielessä myös Atlantin ylityksellä, sillä Mustelin ja Blässar keräsivät tempauksellaan varoja kotimerensä pelastamiseen. Hyväntekeväisyys oli yksi Talisker Whiskey Atlantic Challenge -kilpailun sääntöihin kuuluva elementti. Itämerellä paljon aikaa viettävän kaksikon lahjoituskohteiksi valikoituivat John Nurmisen Säätiö ja Pidä Saaristo Siistinä ry.

”Olemme varttuneet kesät saaristossa ja aina liikkuneet vesillä – meri on meille supertärkeä elementti. Toki viimevuosikymmenien aikana myös sisävedet ja Saimaa ovat tulleet tutuiksi. Kyllä kaikki Suomen vesistöt ovat uskomattoman hienoja ja en voi kuvitella, ettei niitä olisi.”

Mustelin kertoo huolestuneensa siitä, miten katastrofaalisessa tilassa Itämeri on. Hän näkee tilanteessa kuitenkin toivoa.

”Me uskomme, että Itämeri on pelastettavissa. Meidän pitää vaan ryhtyä toimeen ja myös ylläpitää keskustelua Itämeren tilasta.”

Kaksikko haluaa kiittää lämpimästi kaikkia heidän matkaansa seuranneita ja Itämeri-keräykseen osallistuneita. Ennätysmiehillä on kunnianhimoiset tavoitteet myös hyväntekeväisyyden saralla.

”Tulemme vielä pitämään keräystä auki. Jos saisimme lahjoituksia esimerkiksi 10 senttiä per aironveto, meillä olisi 100 000 euroa Itämeren hyväksi kassassa. Hyvällä matkalla siihen tavoitteeseen ollaan.”

Tällä hetkellä Two Rowing Finns -kannattajat ovat keränneet Itämeren hyväksi jo 90 000 euroa. Vaikka hyväntekeväisyysprojekti edelleen rullaa, ovat kaksikon soudut hetkeksi ohitse. On aika nauttia perheen seurasta sekä matkan aikana kovasti kaivatusta pureksittavasta ruuasta, kunnon unista ja tukevasta maasta jalkojen alla.

 

Kuva: Penny Bird
Kuva: Penny Bird

Haluatko osallistua Two Rowing Finns -keräykseen?

Voit tehdä lahjoituksen John Nurmisen Säätiölle joko Mobilepayllä numeroon 18399 tai osoitteessa www.puhdasmeri.fi/team/tworowingfinns.

RA/2021/1341, 15.10.2021 1.1.2022 alkaen, koko Suomen alueella Ahvenanmaata lukuun ottamatta. ÅLR 2021/10633/, 15.12.2021 1.1.2022 – 31.12.2022, landskapet Åland. Käyttötarkoitus: Itämeren ja sen kulttuuriperinnön pelastaminen.
Two Rowing Finns saapui maaliin 23.1.2022. Kuva Penny Bird
Two Rowing Finns saapui maaliin 23.1.2022. Kuva Penny Bird

Aiheeseen liittyvää

Olet nyt varjossa ""Staging"". Poistu