05.11.2020

Baltic Fish projektets braxen-burgar premiär på Skördefesten i Åland

Braxen tävling och 160 sålda burgare

Höstens stora evenemang på Åland är Skördefesten. Ett årligt återkommande evenemang med tusentals besökare inresande och lokalbor som beger sig ut på landsbygden och besöker öppna gårdar, restauranger och “Plåpp-Åpp” dvs Pop-up aktiviteter som är tidsbestämda.

Rädda Lumparn ordnade en tävling och sålde braxen-burgare på Skördefesten. Foto: Therese Andersson

Det var ett perfekt tillfälle att exponera Baltic Fish projektets ny produkt, färs på braxen. Innan Skördefesten åkte  Rädda Lumparn runt till 3 skolor och inspirerade tonåringar att göra egna burgare av braxen-färs. De mest intresserade fick mötas upp under vår Plåpp-Åpp aktivitet i Sjökvarteret och tävla om vem som gjorde de godaste burgarna.

Vincent Johansson och Emil Olendzki lagade den godaste braxen-burgare. Foto: Therese Andersson

En eminent jury bedömde burgarna och utsåg slutligen att den godaste burgaren under Skördefesten gjordes av Vincent Johansson och Emil Olendzki. Juryns motivering lyder:

“Den vinnande braxen-burgaren var en saftig burgare som höll bra ihop. Den var helt tillagad på huvudråvaran braxen. De var bra sälta i biffen och tydlig fräschör från citronzesten. Det var en bra stekt biff och ett spänstigt bröd. De hade gjort en god egen dressing, även om det kunde ha serverat mera av den i burgaren! De var bra syra från löken som tillsammans med övriga ingredienser skapade en fin smakbalans i burgaren.”

Medan burgar-tävlingen pågick mellan ungdomarna så kunde publiken köpa braxen-burgare av vår anlitade kock Fredrik Engström. På 3 timmar sålde de 160 burgare, men efterfrågan var större. Många var väldigt nyfikna på braxen-burgare.

Fredrik Engström (på höger) är kock och var med i projektet som inspiratör och burgar-kock. Harriet Strandvik är projekledare. Foto: Therese Andersson

Kortfilm med fiskaren Pär och kocken Fredrik i huvudrollen

Projektet lanserade även en kortfilm som visar braxens väg från hav till burgare på Åland. Den har visats i skolorna som fått besök av projektet. Kortfilmen är en inspirationsfilm för den moderna konsumenten som visar en del av arbetet som kustfiskare.

På videon får vi följa med Pär Mattsson på en tur till en ryssja. Han är en numera bortglömd primärproducent – kustfiskaren, som står bakom grunden till maten på bordet. Kocken Fredrik visar hur läckert man kan tillreda hamburgare av färsen. Projektet vill bidra till att bana väg för en hållbar produkt som på sikt kan ge utkomst för fiskare och öka värdet av en underutnyttjad näringsrik och god produkt.

 

Läs mer på Baltic Fish projektet på Åland på Rädda Lumparns websida.

Målet för projektet Baltic Fish, som lanserades år 2019, är att avlägsna näringsämnen från Östersjön genom att skapa en marknadsdriven produktionskedja för livsmedel som utnyttjar karpfisk hållbart samt genom att öka efterfrågan på karpfisk i Sverige och på Åland. Projektet, som finansieras av Baltic Sea Action Plan, genomförs av Race For The Baltic, Guldhaven Pelagiska, Rädda Lumparn, Ålands Fiskarförbund och John Nurminens Stiftelse.

Relaterade länkar

Your current shadow instance is STAGING (Staging). Exit