02.10.2020

Gå inte Mumintrollet på nerverna – släng inte skräp i havet

Sensommaren börjar dra ihop sig till höst, och det börjar blir dags för sommargästerna att packa ihop sina stugor inför vintern. Det betyder ändå inte att man kan lämna kvar sitt skräp i naturen.

Mumin och kometen, 1958 © Moomin Characters™

Redan år 1958 publicerade Tove och Lars Jansson seriestrippen Mumin och kometen, där ser vi hur Mumintrollet blir bestört över mängden skräp som finns på deras strand.

Både i seriestrippen och i romanen Kometen kommer från 1946 har havet dragit sig tillbaka på grund av en annalkande komet. I serien frågar sig Mumintrollet, omgiven av skräp från havsbottnen, vem som skulle vilja leva i en sådan röra. Knappast någon av oss, får man tro.

Skräp på marken är skräp i havet

Visste du att 70% av det skräp som hamnar i havet härstammar från land och att majoriteten av skräpet är plast? Plast förmultnar inte i naturen utan bryts istället ner till mindre och mindre bitar, dvs. mikroplast. Också havsdjuren lider av plastavfallet då de kan äta plast i tron att det är näring. Det är därför väldigt viktigt att låta bli att skräpa ner såväl på land som till havs.

Sortera ditt avfall så att det kan återanvändas och för alltid problemavfall till lämpliga sopsorteringsstationer. Det är också bra att undvika engångs- och kortlivade plastprodukter.

Kampanjen #VÅRTHAV inspirerades av muminberättelserna och uppmuntrar oss alla till konkreta miljögärningar. Genom små vardagliga val kan du skapa en positiv förändring och stödja ett renare Östersjön – havet som inspirerade Tove Jansson och hennes muminberättelser.

Östersjön är ett av världens mest förorenade hav – därav #VÅRTHAV-kampanjen

Östersjön är ett av världens mest förorenade hav och dess största miljöproblem är eutrofiering, eller övergödning. Fastän mängden näring som åker ut i Östersjön på senaste tiden har minskat, orsakar eutrofiering fortfarande problem i form av stora algblomningar, grumligt vatten och syrefattig havsbotten. Klimatförändringen snabbar upp och bidrar ytterligare till eutrofieringen i Östersjön. De bekanta lekarna på stränder och vågor som vi känner igen från muminberättelserna skulle se väldigt annorlunda ut om de utspelade sig i dagens miljö.

För att fira muminberättelsernas 75-årsjubileum år 2020 har Moomin Characters startat kampanjen #VÅRTHAV, tillsammans med John Nurminens Stiftelse och arbetet för att skydda havet och dess arv. Målet är att samla in en miljon euro till stiftelsens skyddsarbete, och att öka medvetenheten om läget i Östersjön –  havet som inspirerade muminberättelserna.

Du kan delta i kampanjen genom att göra en donation på kampanjsajten www.vårthav.fi eller köpa en kampanjprodukt.

 

Relaterade länkar

Your current shadow instance is STAGING (Staging). Exit