08.02.2013

John Nurminens Stiftelse på Båt 2013-mässan: nya sätt att stödja stiftelsens Östersjöarbete, sällsynta kartor på textilier från Vallila

Venemessut-logo2013

 

John Nurminens Stiftelse medverkar på Båtmässan i Helsingfors Mässcentrum 8–17.2.2013. Vene 13 Båt är Nordeuropas största evenemang inom båtbranschen.

I sin monter presenterar John Nurminens Stiftelse två projekt inom programmet Ett Rent Östersjön: fosforreningsprojekten, som genomförs i Östersjöns tillrinningsområde, samt samprojektet Tankerskydd, som minskar risken för oljeolyckor i Finska viken.

Målet för stiftelsens fosforreningsprojekt gällande minskad eutrofiering är att minska 2 500 ton fosfor från den årliga fosforbelastningen på Östersjön fram till år 2015. Detta är en sjättedel av HELCOMs mål för att minska fosforbelastningen på Östersjön. Med stiftelsens nuvarande projekt kan man uppnå 2 100 ton av detta mål, vilket betyder att 400 ton fosfor saknas fortfarande. För projektet Tankerskydd är målet att införa en ny, förutseende ENSI-tjänst till alla tankerfartyg som trafikerar i Finska viken fram till år 2013.

Nya sätt att delta i stiftelsens Östersjöarbete

Stiftelsen fortsätter medelinsamlingen för att uppnå sina mål. Steam (www.steam.fi) har donerat en plattform för donationer via sms till stiftelsen för ett år. Det nya insamlingssättet för att stödja stiftelsens Östersjöarbete används för första gången på Båtmässan. Ett annat nytt sätt att samla in medel är konserten för Ett Rent Östersjön (http://www.puhdasitameri.fi/sw/konsert-for-ett-rent-ostersjon) som arrangeras den 26 februari i Musikhuset. I konserten som ordnas av stiftelsen leder dirigent Valerij Gergijev Helsingfors stadsorkester. Gergijevs uppträdande är en donation för att lyfta fram den brådskande naturen i skyddsåtgärderna för Östersjön.

Stiftelsen medverkar även i rundturer för skolgrupper som samordnas av Båtbranschens Centralförbund Finnboat rf, Finlands Mässa och Segling och Båtsport i Finland (SBF). I stiftelsens monter 3e22 berättar marinbiolog Miina Mäki för skolelever om Östersjöns sårbara ekosystem och metoder för att skydda Östersjön.

Sällsynta kartor från 1500-talet på textilier från Vallila

I stiftelsens monter presenteras även marinhistoria. En karta över Skandinavien från år 1593, skickligt graverad av Gerard de Jode, samt en stadskarta över Visby, Sveriges äldsta stad, från världens första stadsatlas från 1598 ställs ut.

De utställda 1500-talskartorna kan ses i monterns dekoration: Vallila Interior har samma kartor i sina kollektioner för våren 2013. Kartorna är tillgängliga som färdiga gardiner och örngott. Dessutom kan man bl.a. studera telegram och bekanta sig med fackböcker om marin historia och kultur i montern. Även bilder tagna av Jukka Nurminen om världen under vattenytan i Östersjön ställs ut.

John Nurminens Stiftelses monter i hall 3, 3e22.

Mässans öppettider

Fre. 8.2 kl. 15–18
Lör.–sön. 9.2–10.2 kl. 10–18
Mån.–fre. 11–15.2 kl. 12–20
Lör. 16.2 kl. 10–18
Sön. 17.2 kl. 10–17

www.venemessut.fi

Sms-donation

Man kan göra en engångsdonation till stiftelsen per sms. Tjänsten fungerar med DNA:s, Elisas, Saunalahtis, Soneras och Tele Finlands abonnemang. Givaren betalar donations-sms:et i sin mobiltelefonräkning. Sms:en kostar 5 euro (av vilket 4,2145 euro går till stiftelsens projekt Ett Rent Östersjön) och 10 euro (av vilket 8,429 euro går till stiftelsens projekt Ett Rent Östersjön).

Information om sms-donationer och övriga donationsformer
http://www.lahjoitapuhdasitameri.fi/

Biljetter till konserten Ett Rent Östersjön finns att få via Lippupiste-nätverket, Lippupistes webbutik (www.lippu.fi) eller Lippupistes telefontjänst, tfn 0600 900 900 (samtalspris 1,97 €/min. + lna/mta, inkl. moms).

Mer information

Tuula Putkinen

Kommunikationschef,
John Nurminens Stiftelse,
tfn 0400 907 809
förnamn.efternamn@jnfoundation.fi

www.puhdasitameri.fi
www.johnnurmisensaatio.fi

Relaterade länkar

Your current shadow instance is STAGING (Staging). Exit