11.03.2015

John Nurminens Stiftelse startar ett fiskeprojekt i Skärgårdshavet

Närfiskeprojektet gynnar både Östersjön och konsumenterna i Finland

John Nurminens Stiftelse startar ett nytt närfiskeprojekt, vars syfte är att återvinna en betydande del av de näringsämnen som finns i havsekosystemet på land genom riktat fiske av karpfiskar och därigenom komplettera de åtgärder som vidtas på land för att minska näringsbelastningen. Inom projektet ökar man samtidigt nyttoanvändningen av Skärgårdshavets karpfiskar som människoföda och minskar man mörtpopulationerna, som har ökat kraftigt på grund av övergödningen, till en nivå närmare den naturliga balansen. Under projektet kommer flera forskningsinstitut att studera vilken inverkan det riktade fisket av mört har på Skärgårdshavets fiskfauna och näringsväv.

I projektets pilotskede, som startar i vår, kommer man att rikta in fisket på karpfiskar, som är en underutnyttjad resurs i Skärgårdshavet. Karpfiskfångsten ska utnyttjas i sin helhet: merparten kommer att vidareförädlas för livsmedelsanvändning och av resten gör man foder för produktionsdjur eller fisk eller använder i energiproduktion. Hotade arter av rov- eller ädelfisk kommer inte att fiskas, utan dessa släpps tillbaka i havet ur fiskeredskapen. Fiskeredskapen kommer inte heller att placeras i flodmynningar. Syftet med projektet är att med hjälp av pilotstudien skapa en permanent livsmedelskedja för samt efterfrågan hos storhushåll och konsumenter på fiskprodukter framställda av karpfiskar.

Marjukka Porvari, ansvarig direktör för projekten Ett rent Östersjön hos John Nurminens Stiftelse, berättade om projektet på seminariet Meremme tähden i Raumo i dag: ”Närfiskeprojektet i Skärgårdshavet, som är under beredning, gynnar Östersjön på många olika sätt men det gynnar även de finländska konsumenterna. Vår roll är att främja uppkomsten av en sådan marknadsgrundad mekanism att Skärgårdshavets näringsämnen i fortsättningen cirkulerar i form av karpfisk från det eutrofierade havsområdet till finländarnas tallrikar. Samtidigt kan man erbjuda ett alternativ till kraftproduktion av kött som belastar miljön och havet, samt ett alternativ till importerad fisk, uppfödd fisk och soja. Det är också viktigt för oss att stödja kontinuiteten och hållbarheten i kustens traditionella yrkesfiskenäring och därmed vara med och bidra till Skärgårdshavets och hela Östersjöns välbefinnande.”

Jord- och skogsbruksminister Petteri Orpo är nöjd över att utvecklingen av en kommersiell användning av karpfiskar, som inletts med statsstöd, får en fortsättning genom ett initiativ från den privata sektorn: ”Detta är ett typexempel på hur statens finansiering kan aktivera den privata sektorn i ett inledningsskede tills privata aktörer kan ta ansvar för verksamheten enligt marknadens villkor. Vi är beredda att i fortsättningen stöda målen i anslutning till en kommersiell användning av karpfiskar, bl.a. i enlighet med Europeiska havs- och fiskerifondens strategi”.

Projektet ska pågå i 3–5 år enligt planen och det ska genomföras i två skeden. Under pilotskedet 2015–2016 ska en fungerande produktionskedja byggas upp tillsammans med aktörerna i Åboregionen. För att redan från början säkra en tillräckligt stabil efterfrågan på fiskprodukten via storkökens regelbundna matutbud, kommer man att be regionens kommuner att delta i projektet. Syftet är att stöda uppkomsten av en fungerande lokal marknad för närfiskprodukter och samtidigt gestalta möjligheter, utmaningar och flaskhalsar i liten skala som hänför sig till verksamheten.

De fiskare som ska delta i projektet väljs via ett öppet ansökningsförfarande som startar i mars. De valda fiskarna ska förbinda sig att följa de strikta ramvillkoren för fiske som fastställts inom projektet samt att under projektet leverera till de instanser som företräder kedjan för fortsatt behandling och livsmedelskedjan minst den mängd karpfisk som avtalats i förväg, så att tillgången på fisk inte blir en flaskhals i livsmedelsproduktionen. I pilotskedet kommer fiskarna att få understöd från stiftelsen utifrån fångstens storlek, men syftet på lång sikt är att få fisket att bära sig på marknadsvillkor utan extern finansiering.

För att säkerställa att fisket är ekologiskt och socialt hållbart inom projektet kommer fisket att begränsas med ramvillkor, som alla deltagande parter ska förbinda sig att följa. Fisket kommer att begränsas till att gälla endast underutnyttjade karpfiskar, och alla hotade arter samt ädel- och rovfiskar ska släppas fria från fiskeredskapen. Likaså ska fiskeredskapen placeras så att de inte äventyrar vandringsfiskars leder, de ska till exempel placeras långt från flodmynningar. All verksamhet inom projektet kommer att genomföras så transparent som möjligt, fisket övervakas och information om hur projektet fortskrider kommer att ges öppet.

I det andra skedet av projektet har man för avsikt att utöka produktionen av närfiskprodukter och marknadsföringsområdet till att omfatta hela landet. Då ska produkterna erbjudas även på konsumentmarknaden, och i produktifieringen och marknadsföringen kommer man att försöka engagera företag inom livsmedels- och handelsbranschen. I projektet siktar man mot att skapa en efterfrågan hos konsumenterna på närfiskprodukter och att öka karpfiskarnas popularitet och höja deras pris på marknaden, så att stödet till fisket kan avskaffas.

Fiskets roll i förebyggande av vattendragens övergödning är viktig och på insjöarna har man nått goda resultat genom fiskevårdande fiske. Enligt Naturresursinstitutet avlägsnas sammanlagt 600 ton fosfor från de finländska vattendragen genom fiske varje år. Det finns mycket forskningsdata om Skärgårdshavets ekologiska läge, men det har tills vidare knappast bedrivits någon forskning i de lokala effekterna på havets fiskbestånd till följd av riktat fiske av karpfisk. Därför ska uppföljande forskning genomföras som en del av projektet. I denna utreder man vilka effekter verksamheten har på fiskfaunan och ekosystemet. Helsingfors universitet, Naturresursinstitutet, Åbo universitets Skärgårdshavets forskningsinstitut och Finlands miljöcentral (SYKE) ansvarar för denna delforskning. I forskningen drar man också nytta av tidigare uppföljningsinformation.

”Bortfiskning av karpfiskar har förekommit även tidigare i vårt havsområde, men utan att man har följt upp eller forskat i effekterna. Okontrollerat fiske har lett till lokala konflikter, bl.a. i Pikkalanlahti. Den forskning som ska genomföras inom projektet som startar nu är transparent och öppen och fisket kan vid behov ändras eller till och med avslutas, om nackdelar börjar visa sig,” säger professor Hannu Lehtonen vid Helsingfors universitet.

John Nurminens Stiftelse ansvarar för genomförandet av projektet. I inledningsskedet är stiftelsens finansieringsandel 250 000 euro, i vilken ingår bl.a. det stöd som ska betalas till fiskarna. Jord- och skogsbruksministeriet finansierar forskningen i anslutning till projektet.

John Nurminens Stiftelse, som grundades 1992, värnar om den finländska sjöfartens kulturarv och arbetar aktivt för ett renare Östersjön. Syftet med projekten Ett Rent Östersjön, som startade 2004,är att åstadkomma en synlig förbättring av Östersjöns tillstånd bl.a. genom att minska utsläppen av näringsämnen och därigenom förebygga övergödning.

www.johnnurmisensaatio.fi
www.ettrentostersjon.fi

Mer information
Marjukka Porvari
Direktör, Projekten Ett Rent Östersjön
John Nurminens Stiftelse
Tfn 041-549 1535

Tuula Putkinen
Kommunikationschef
John Nurminens Stiftelse
Tfn 0400-907 809

E-post: fornamn.efternamn@jnfoundation.fi

Timo Halonen
Ledande sakkunnig
Jord- och skogsbruksministeriet
Tfn 040-837 4363
e-post: fornamn.efternamn@mmm.fi

 

 

Relaterade länkar

Your current shadow instance is ""Staging"". Exit