13.02.2017

Kom på kaffe! John Nurminens Stiftelses Logg-café ger båtmässan rekordmånga maritima program

John Nurminens Stiftelse har tagit fram ett exceptionellt mångsidigt program för båtmässan, som ​​startar på fredag (10-19.2.2017). I programmet ingår det maritima kulturarvet samt information om tillståndet i Östersjön och skyddsprojekt. Den årliga mässan Vene 17 Båt är Nordeuropas största båtevenemang.

Logg-caféet bjuder på delikatesser och över 50 maritima programnummer

Var vill du åka båt i sommar? Vilka föreställningar och myter förknippas med gamla kartor? Hinner vi ännu rädda Östersjön?

Allt detta och mer finns i Logg-café i entrén vid den södra ingången. På caféscenen kommer det att hållas över 50 olika anföranden med marint tema under mässan. Cafébesökarna kan ta del av bland annat museifartyget Pommerns dramatiska resor, en amirals liv på 1700-talet, träbåtstraditionen, framtiden för båtliv samt kvinnornas historia och nutid inom seglingsverksamheten.

Det erbjuds även ett mångsidigt program i anslutning till skyddet av Östersjön och livsmiljön. På caféet dryftar man bland annat hållbart fiske, värden som är förknippade med Östersjöns lax och strömming samt medel för att skydda Östersjön.

Presskonferens och ett evenemang för allmänheten tillsammans med Hjallis på mässans första dag

Fredagen den 10 februari kl. 15.00 berättar Hjallis Harkimo i Logg-caféet om sin jordenruntsegling för 30 år sedan, som han gjorde med legendariska Swan 51 s/y Belmont.

Harkimos jordenruntsegling 1986–87 är fortfarande en av de mest anmärkningsvärda bedrifterna i den finländska seglingshistorien. Harkimo kom trea i sin klass och denna prestation har ingen slagit i finländsk kappsegling.

Under evenemanget berättas även om s/y Belmonts ägares, Venevuokraamo Jahti Oy:s, betydande donation till projektet Ett Rent Östersjön, som John Nurminens Stiftelse har startat.

Roligt program för barnfamiljer

I Logg-caféet ordnas dessutom program för barn, såsom en verkstad där man lär ut säkerhet till sjöss, en läshörna och sagostunder. Särskilt på familjedagen 19.2, har vi program riktat till barn, när de små mässgästerna får bekanta sig med amiral Chapmans rollfigur. Under ledning av amiralen får deltagarna lära sig färdigheter som behövs i Sveaborgs skärgårdsflotta, såsom att slå knopar och signalera med signalflaggor. Caféet kommer också att besökas av Finlands sjöhistoriska museums skeppshund Vellu.

Förutom i scenprogrammet kan barn och andra med barnasinnet i behåll delta i en spännande Logg-skattjakt, där högsta vinsten är en resa för två med Kanonslupen Diana under en publik seglats i sommar. Under skattjakten, som sträcker sig runt flera mässpunkter, ska deltagarna svara på havsrelaterade lekfulla frågor. För att delta i spelet behövs bara en smarttelefon eller datorplatta samt skattkartan som fås från Logg-café. Alla som gått igenom kontrollerna får i slutet med sig en liten skatt som pris.

Räkna ut ditt eget fotavtryck i Östersjön med den nya Östersjökalkylatorn (på finska)

I stiftelsens traditionella monter 4c59 kan du ta del av havsrelaterad litteratur, Ett rent Östersjön-projekten och den nyligen publicerade i Östersjökalkylatorn (länk). Med kalkylatorn kan du räkna ut ditt fotavtryck i Östersjön, samt kontrollera med vilka dagliga val du kan minska belastningen.

Du kan också ta del av kalkylatorn lördagen den 11 februari i Logg-caféet som drivs av stiftelsen. Då presenterar nämligen professor Jyri Seppälä (Finlands miljöcentral SYKE) och forskare Merja Saarinen (Naturresursinstitutet) kalkylatorn och berättar vilka typ av val konsumenten kan göra för att skydda Östersjön.

Böcker som ges ut av stiftelsen till mässpris

I John Nurminens Stiftelses monter kan man i sedvanlig ordning ta del av faktaböcker som stiftelsen ger ut och som kan köpas till förmånligt extrapris under mässan. Böcker som finns med är bland annat boknyheter från hösten 2016: Amiraali Nordenskjöldin meriseikkailut, skriven av Raoul Johnsson, som är väl insatt i sjöfartshistoria samt Miehet merellä – hetkiä luotsauksen historiasta, som lotsverket ger ut för att fira sitt 320-årsjubileum.

Besökarna kan stifta bekantskap med de nya böckerna och deras upphovsmän även i Logg-caféet. Lördagen den 18 februari samtalar amiral Juhani Kaskeala och fackboksförfattare Raoul Johnsson om den händelserika karriären för en hjälte inom den finländska sjöfarten, Henrik Otto Nordenskjöld. Ilkka Karttunen, som redigerat verket Miehet merellä, presenterar i sin tur nostalgiska fotominnen av skeden i det 320-åriga lotsverket söndagen den 19 februari.

Du kan även använda John Nurminens Stiftelses mässerbjudanden i stiftelsens webbutik (länk), där du genom att ange koden VENE17 får 20 procent rabatt på alla produkter. Erbjudandet gäller 10–20.2.2017.

John Nurminens Stiftelse grundades 1992 och utför ett effektivt och resultatrikt arbete till förmån för Östersjön och det maritima kulturarvet. Stiftelsen förlägger och publicerar fackböcker och delar med sig av maritim information till alla via sin gratis Logg-nättjänst. Stiftelsens projekt Ett Rent Östersjön förbättrar situationen i Östersjön konkret genom att minska belastningen på havet och miljöriskerna.
www.johnnurmisensaatio.fi/sv
www.lokistories.fi
www.johnnurmisensaatio.fi/itamerilaskuri

Mer information:

Logg-caféet finns i entrén till Mässcentrums södra ingång (2:a våningen). Caféet är öppet under hela båtmässan 10–19.2.2017 och programmet finns både på John Nurminens Stiftelse webbplats (länk) och Logg-caféets Facebook-sida (länk).

John Nurminens Stiftelses mässpunkt: 4c59, hall 4

Anna Herlin
Projektchef, Logg-projektet, John Nurminens Stiftelse
+358 (0)40 654 0609
anna.herlin(at)jnfoundation.fi

Tuula Putkinen
Kommunikationsdirektör, John Nurminens Stiftelse
+358 (0)400 907 809
tuula.putkinen(at)jnfoundation.fi

Relaterade länkar

Your current shadow instance is STAGING (Staging). Exit