10.06.2019

Resa till havets land: fotografparet Ritva Kovalainen och Pekka Turunen har dokumenterat Åbolands magiska skärgårdslandskap och skapat en bok

John Nurminens Stiftelses nya verk Meren maa – Havets land tar läsaren på en upplevelserik resa till Åbolands skärgård, vars tusentals öar och rika kulturarv hör till de mest unika i världen. Bokens fotografier och berättelser kommer från Björkö, Nötö, Holma, Berghaus, Själö och många andra platser som havsvänner känner till och älskar.

Fotokonstnären och konstnärsprofessorn Ritva Kovalainens  och fotografen Pekka Turunens  skärgårdsbilder ackompanjeras av kulturhistoriskt intressanta texter av John Björkman, forskare vid Åbo museicentral, samt en samling folkminnen av Sagalunds museichef  Li Näse. I slutet av verket ger stationsföreståndaren för Skärgårdshavets forskningsinstitut, docenten Jari Hänninen, en överblick över havets ekologiska tillstånd.

Skärgården, som är svår att nå och samtidigt känslig för fläktar från den stora världen, är en helt unik kultur- och livsmiljö, och livet för människor som bor där har gått i sin egen riktning. Bara träden som har formats av väder och vind förtäljer att det krävs en exceptionell ihärdighet att leva på öarna. Å andra sidan har samexistensen mellan människa och natur skapat gynnsamma förutsättningar för livets mångfald.

“Jag blev genast förtjust i den här boken. Bilderna har uppnått stämningar och sinneslandskap som är samtidigt lugnande och inspirerande. Några av bilderna är också med i utställningen på Forum Marinum. Jag rekommenderar varmt ett besök på museet i Åbo”, säger John Nurminens Stiftelses ombudsman Annamari Arrakoski-Engardt glatt.

Meren maa – Havets land inger förgångna stunder och bilder av skärgårdsbornas liv. Bokens skapare har bott på Kimitoön sedan 1996. I förordet säger de: “Varje ö är annorlunda och särskilt de bebodda öarna har utvecklats på sitt eget sätt enligt de naturliga förhållandena, bete av djur, eller präglade av näringsidkandet. Våra bilder i boken är från 2000-talet, men den innehåller bland annat bilder av fotografen Hugo Fagersten från Tunhamn från början av nittonhundratalet. Åretruntlivet har avtagit då ättlingarna av notdragarna och de som byggt träsegelbåtar har flyttat till andra jobb på fastlandet. Många små steg har utplånats från den sandiga vägen.”

Man kan utforska verket och dess teman på den idylliska ön Högsåra fredagen den 14 juni. Vid middagsevenemanget berättar skaparna Ritva Kovalainen och Pekka Turunen bakgrunden till bilderna och berättelserna. I diskussionen deltar även John Nurminens Stiftelses ombudsman Annamari Arrakoski-Engardt och forskningskoordinatorn Joanna Norkko från Tvärminne zoologiska station. På grund av begränsat utrymme ber vi om mediaregistreringar senast torsdagen 6.6.2019 till adressen oona.lavonsalo(at)jnfoundation.fi.

Mer information:

Annamari Arrakoski-Engardt
Ombudsman, John Nurminens Stiftelse
+358 (0)400 477 878
annamari.arrakoski-engardt (at) jnfoundation.fi

Anne Mäkijärvi (bokbeställningar)
Försäljnings- och marknadschef, John Nurminens Stiftelse
+358 (0)40 553 5835
anne.makijarvi (at) jnfoundation.fi

Oona Lavonsalo (Mediaregistreringar och recensionsexemplar)
Kommunikatör, John Nurminens Stiftelse
+358 (0)50 434 4879
oona.lavonsalo (at) jnfoundation.fi

Bokens publicering firas vid öppnandet av Sjöcentrets pop up-utställning på Forum Marinum i  Åbo 14.6.2019 kl. 12.00 – 17.00.

Mer information om middagsevenemanget på Högsåra: johnnurmisensaatio.fi/14-6-matka-meren-maahan (på finska)

Boken kan beställas från stiftelsens webbutik jnsshop.fi

Provläs boken: Utdrag ur verket hittas på John Nurminens Stiftelses maritima webbtjänst Loki med sökordet #merenmaa #havetsland www.lokistories.fi

Bilder för media: www.johnnurmisensaatio.fi/tietoa-meista/mediapankki/

Meren maa – Havets land (Ritva Kovalainen – Pekka Turunen)

Bilder: Ritva Kovalainen och Pekka Turunen
Texter:  John Björkman, Li Näse och Jari Hänninen
Arkivbilder: Sagalunds museum
Grafisk formgivning: Ritva Kovalainen
Redigering av text: Tuula Kousa och Ritva Kovalainen (finska), Barbara Hulden (svenska)
Förläggare: John Nurminens Stiftelse
ISBN: 978-952-9745-62-3
Storlek: 220 X 250 mm
Omfång: 164 sidor och 175 bilder

Pris: 39,90 (inkl. moms 10%)
Beställ här: jnsshop.fi

John Nurminens Stiftelses andra publikationer år 2019

Merihirviöt – merenneidoista mursuihin (Otto Latva)
Merihirviöt – merenneidosta mustekalaan är ett verk med fakta som överträffar dikten och myter om havsmonster och vattnens vidunderliga varelser.   Författaren bakom verket är historikern och filosofie doktorn Otto Latva från Åbo, som i sin forskning har fördjupat sig i samspelet mellan människor och djur samt människornas naturbegrepp i historien. ​ I verkets centrum är den historia som delas av de havsdjur som tolkats som monstruösa varelser och människorna samt naturforskarnas sedvana att monsterförklara havsdjur. Publicerad i april.

Meren Lumo – Elämää pinnan alla (Juha Nurminen – Niko Kettunen)
Meren lumo är en kärleksförklaring till havet. Boken presenterar Juha Nurminens fantastiskt vackra undervattensbilder. Med hjälp av bilderna och Niko Kettunens berättelser kan läsaren resa till världens hav. Kettunens storartade sätt att belysa havets evolution och liv och hans kåseriliknande historier om individuella skaldjur gör boken till en unik läsupplevelse. Publiceras i augusti 2019.

Vaarallisilla vesillä – salakuljetusta ja seprakauppaa Suomenlahdella (Johanna Pakola)
Finska viken, med sina öar och kuststäder, har alltid utgjort en viktig handelsväg och olika kulturer har mötts i samförstånd under dess inflytande. Fiskare, säljägare, lotsar, fyrvakter och många andra tjänade sitt levebröd ur havet. Finska viken var också en förträfflig rutt för ljusskygga typer och deras skumraskaffärer. Vaarallisilla vesillä ger en livfull skildring av människors vardag och uppfinningsrikedom både utlämnad till naturen på havet och utöarnas klippor såväl som i de livliga handelsplatserna på fastlandet. Publiceras i september 2019.

Vanadis – Suomalainen fregatti maailmanhistorian tyrskyissä (Alpo Tuurnala)
Verket är skrivet och illustrerat av Alpo Tuurnala och undersöker segelfartygen och sjöfarten i Finland från en fregatts perspektiv under dess livscykel – fregatten Vanadis från Jakobstad. Boken är illustrerad med den ena fantastiska akvarellmålningen efter den andra och omfattar en period på nästan trettio år, från sjösättningen av Vanadis år 1874 till fartygets dramatiska skeppsbrott år 1903 vid Englands stormiga nordvästra kust. Jämte Vanadis och dess händelserika öde beskriver Tuurnala den dramatiska utvecklingen i kolonialhandelns, världspolitikens och våldets tumult under 1800-talets sista decennier. Publiceras i oktober 2019.

John Nurminens Stiftelse – skydd av Östersjön och kulturgärningar
Syftet för John Nurminens Stiftelse, som grundades 1992, är att rädda Östersjön och dess kulturarv för kommande generationer. Stiftelsen som har belönats för sina kulturgärningar står för kunskapsförmedling och havsrelaterad information. I stiftelsens projekt för ett rent Östersjön förbättras Östersjöns tillstånd med konkreta åtgärder som minskar såväl belastningen på havet som miljöriskerna. Arbetet styrs av mätbara resultat och effekter. www.johnnurmisensaatio.fi/sv

Relaterade länkar

Your current shadow instance is STAGING (Staging). Exit