15.02.2013

Östersjöstämning i Musikhuset i Helsingfors: Jukka Nurminens fotoutställning Skärgårdshavet under ytan öppnas som en del av välgörenhetskonserten för Ett Rent Östersjön, ledd av Valerij Gergijev

jukka-nurminen_20060818-jurmon_kivetMusikhuset förbereder sig för John Nurminens Stiftelses konsert för Ett Rent Östersjön som arrangeras den 26 februari. I Musikhusets huvudfoajé ges nu en försmak av konsertstämningen i Jukka Nurminens utställning med undervattensfotografier. Utställningen pågår till den 17 mars 2013.

Maestro Valerij Gergijev uppträder för första gången i Musikhuset i Helsingfors den 26 februari. Maestron dirigerar Helsingfors stadsorkester som en pro bono-donation till John Nurminens Stiftelse. Idén om ett samarbete mellan stiftelsen och Valerij Gergijev föddes redan för tre år sedan. Utgångspunkten för maestrons besök och donation är tanken om att använda musik och kultur för att skydda Östersjön. En finsk och en rysk klassiker har valts till konsertmusik. Även den polska pianisten Krzysztof Jablonski, som uppträder som solist, ger en pro bono-donation.

Konsertens avkastning riktas i sin helhet till stiftelsens projekt för Ett Rent Östersjön.

Musik i en vy av ängar under Östersjöns yta

Konsertpubliken får vid sidan av musiken njuta av stämningen i Jukka Nurminens undervattensfotografier. Nurminen har donerat bilderna till stiftelsens förfogande i konserten Ett Rent Östersjön.

Jukka Nurminen berättar: ”I fotografierna får man en inblick i en värld som är en ankringsplats för många på sommaren, men som bara få har sett med egna ögon. Syftet är att bjuda på en musikupplevelse men även att genom bilderna påminna varför konserten arrangeras. Bilderna berättar hur havet ser ut när det är som bäst. Bilderna har tagits på sent på sensommaren och på hösten, då sikten under vattnet är tillräckligt bra för att kunna avbilda undervattenslandskapet.”

Yle spelar in konserten och sänder den i Radio Yle 1 på onsdagen den 6 mars kl. 19.00 och på Yle Teema på Kristi himmelsfärdsdag den 9 maj 2013. Konserten sänds även som en direkt videosändning på konsertdagen på Yles webbplats, www.yle.fi/klassinen.

Mer information:

Kommunikations Tuula Putkinen
John Nurminens Stiftelse
tuula.putkinen@jnfoundation.fi
Tfn 0400-907 809
www.puhdasitameri.fi

Jukka Nurminen
jukka.nurminen@abyssart.fi
Tfn 040-502 4022
www.abyssart.fi

Konserten

Musikhuset i Helsingfors 26.2.2013 kl. 19.00
Dirigent Valerij Gergijev & Helsingfors stadsorkester
Krzysztof Jablonski, piano
Undervattensfotografi, Jukka Nurminen
Pjotr Tjajkovskij: Pianokonsert nr 1 och Jean Sibelius: Symfoni nr 1
Konsertarrangör: John Nurminens Stiftelse
Biljetter från Lippupiste à 40 – 150 € (+ ev. serviceavgifter). Konsertprogram ingår i biljettpriset.

Öppettider för utställningen Skärgårdshavet under ytan:

Musikhuset är i regel öppet:
Mån.–fre. kl. 08.00–22.00
Lör.–sön. kl. 09.00–22.00
Öppettiderna kan variera med anledning av konserter eller andra evenemang.

Fotograf Jukka Nurminen

Jukka Nurminen (f. 1979), ekonomie magister och röjdykare i reserven, har under över två årtionden fotograferat tropiska havsekosystem och Östersjöns undervattensnatur. Han är tvåfaldig finländsk mästare i undervattensfotografi. Jukka Nurminen har tillsammans med kameror och fototeam under 10 år och 200 fotograferingsdagar tillbringat cirka 1 000 timmar under Östersjöns yta. Fotoutställningen Skärgårdshavet under ytan har visats på 19 konstmuseer, gallerier och utställningslokaler i Finland, Tyskland och Ryssland.

Utställningens producent – Abyss Art Oy

Abyss Art Oy är ett finländskt företag som specialiserar sig på grafisk planering och undervattensfotografering. Abyss Art arbetar för att skydda Östersjön. Genom fotografering dokumenterar företaget de sista välmående undervattensekosystemen i Östersjön. Abyss Art publicerar undervattensfotografier i sina produkter och i media samt producerar fotoutställningar som främjar Östersjöns skydd.

www.abyssart.fi

Relaterade länkar

Your current shadow instance is ""Staging"". Exit