23.09.2014

Pekka Tuuri och Östersjön

MinaJaItameri_Pekka_TuuriNaturen och i synnerhet havet har gett naturfotografen Pekka Tuuri från Esbo många gripande upplevelser och ligger honom nära hjärtat. Pekka har fotograferat sedan han var skolpojke, dykt i 25 år och sysslat med undervattensfotografering i 20 år. Fotograferingen har gett Pekka som är intresserad av naturens funktionsmekanismer och ekosystem ett nytt sätt att se på naturen och utforska den visuellt. Framför allt undervattensfotograferingen har gett honom mycket – att röra sig under ytan är ett äventyr i sig.

I augusti 2010 hade Pekka en oförglömlig upplevelse i anknytning till Östersjön, då han tillbringade 24 timmar vid fyren på Söderskär i Sibbo skärgård. Under ett dygn fick han uppleva hela väderskalan: styv kuling på 17 m/s, stiltje, ösregn och solsken. För Pekka är havet en stor, mäktig och gåtfull kraft som väcker starka känslor. Algtäcken och de synliga verkningarna av eutrofieringen har diskuterats aktivt i tidningar och TV. Som dykare har Pekka emellertid en mer omfattande erfarenhet av eutrofieringen.

Eutrofierat vatten är gröngrumligt, sikten i vattnet är dålig, det finns trådalger överallt samt ställvis syrefria, döda bottnar. Ett likadant landskap på land skulle innebära att man knappt kunde se framför sig, att det skulle hänga slemmiga trådar från träden och att marken skulle vara möglig.Pekka vill påminna andra som är intresserade av Östersjöns tillstånd om att försöka påverka händelserna. Det är viktigt att vädja till beslutsfattarna och via detta åstadkomma stora förändringar. Enligt Pekka bör vi inte heller glömma konsekvenserna av enskilda individers handlingar. Om bara tillräckligt många deltar kan vi minska eutrofieringen med hjälp av små gärningar.

Pekka ville donera en del av Årets naturfotograf-tävlingens prispengar på 5 000 euro till Östersjöskyddet och det var inte svårt får honom att välja donationsobjekt. Ett rent Östersjön-projekten tilltalade honom för att de kombinerar konkreta åtgärder med kostnadseffektivitet och internationellt samarbete. Enligt Pekka borde miljöprojekt genomföras på ett mer internationellt planoch i högre grad ta itu med objekt där man kan uppnå mer betydande resultat.

Relaterade länkar

Your current shadow instance is STAGING (Staging). Exit