23.09.2014

Petter Bruncrona och Östersjön

Petter Bruncrona, styrelseordförande för Bergsrådinnan Sophie von Julins Stiftelse, berättar om sitt förhållande till Östersjön.
Petter Bruncrona, styrelseordförande för Bergsrådinnan Sophie von Julins Stiftelse, berättar om sitt förhållande till Östersjön.

Mina barndomsminnen handlar till stor del om havet, utflykter, segling och fiske. Jag har växt upp i en miljö där havet blev en del av mitt sätt att leva. Jag fiskar fortfarande rätt aktivt, och jag simmar och paddlar med kajak. Tråkiga minnen har jag också. Jag minns en sommardag i Hangö då jag och mina vänner ville simma, men inte hittade ett bra ställe eftersom hela havet var täckt av blåalger. Det bästa stället hittade vi slutligen framför bensinpumparna (!) där båttrafiken hade blandat algerna.

Alla som bor kring Östersjön har ansvar för havets tillstånd. Det gäller också sådana aktörer som utnyttjar havet i sin affärsverksamhet, t.ex. sjötrafiken. Varje enskild människa kan påverka havets tillstånd med sina egna val och genom att respektera naturen när de rör sig i skärgården. Ett annat sätt att påverka är att stöda de organisationer och stiftelser som arbetar för Östersjön, t.ex. John Nurminens Stiftelse eller Baltic Sea Action Group. Var och en kan göra detta inom ramen för sina egna möjligheter.

Bergsrådinnan Sophie von Julins Stiftelse stöder i huvudsak verksamhet med anknytning till sjukvård och utbildning i Västra Nyland. Utöver detta kan vi mycket väl också välja att stöda välgörenhetsprojekt av mycket varierande slag. Exempelvis Östersjön är en så väsentlig del av Västra Nyland att stiftelsens styrelse enhälligt beslutade att stöda John Nurminens Stiftelses Ett Rent Östersjön-projekt.

På kort sikt får vi mervärde genom den glädje som vi känner då vi kan stöda arbetet för ett renare Östersjön. På längre sikt förbättrar vårt stöd och dialogen med stiftelsen våra kunskaper om Östersjöns tillstånd. Det gör det möjligt att identifiera nya möjligheter att hjälpa och att genom detta bidra till en ökad tro på att havets tillstånd kan förbättras.”

Relaterade länkar

Your current shadow instance is STAGING (Staging). Exit