23.09.2014

Timo U. Korhonen och Östersjön

MinaJaItameri_Timo-U-korhonenVatten har varit ett viktigt element för mig sedan barndomen. Som femåring brukade jag och min bror meta på stranden vid Esbo å. När jag blev äldre började jag fiska i Esboviken, med min mors tillåtelse. Solen sken och vattnet var klart. Det fanns inte många vattenväxter men massor av fiskarter.

Numera firar vi sommarlov i Ekenäs. Från början av 1980-talet har jag med egna ögon kunnat se hur vattendragen tillstånd har försämrats. Vattnet är grumligt, bottnarna har försumpats och blåstången har försvunnit. Varje sommar oroar vi oss för algblomningen. Det känns bra att man har vaknat till på så många olika håll och att både privatpersoner, företag och myndigheter drar sitt strå till stacken. Vi har en unik skärgård och måste också därför ta hand om den.

NCC har redan under flera års tid understött arbetet för ett renare Östersjön. Jag tror att det finns ett akut behov av att snabbt få igång navigeringssystemet för Tankerskydd-fartyg. Det är bättre att vara förutseende och att förebygga än att reparera redan inträffade skador. Det var också viktigt att man inledde byggarbetet vid vattenverket sydväst om S:t Petersburg. NCC-koncernen var initiativtagare till bygget och arrangerade både genomförandet och finansieringen. Tack vare stöd från John Nurminens stiftelse kunde vi åstadkomma en effektiv fosforrening vid det färdiga vattenverket.

Relaterade länkar

Your current shadow instance is STAGING (Staging). Exit