06.10.2017

Tioåriga barn vill rädda Östersjön – donerade över 10 000 euro till skyddsarbete

Tioåriga Juhi Juntura och Lia Sinijärvi som lyckades bra i Nelonens tv-program Vill du bli miljonär? donerade idag över 10 000 euro till John Nurminens Stiftelse och WWF.  Det var ett gemensamt beslut av tävlingsduon och hela deras skolklass att hjälpa det kära men förorenade Östersjön.

”Genom gåvan vill vi säga till alla vuxna att titta vart vår natur är på väg. Om Östersjön inte fanns längre eller om det var riktigt nedsmutsat, så fundera på allt som skulle gå förlorat.  Vi skulle inte kunna bada eller åka båt. Utsikten från alla stugor skulle vara hemsk”, säger Juhi och Lia.

Östersjön är ett av världens mest känsliga och förorenade hav. Det är också världens näst största bassäng med brackvatten, där sött och salt vatten blandas och skapar en unik livsmiljö.

För Lia och Juhi som bor och går i skola nära havet i Helsingfors har Östersjön blivit viktigt, och de har bekantat sig med närliggande stränder tillsammans med sin klass.  Lågstadieeleverna som besökte en närliggande vik för att fiska på idrottslektionen märkte att havet inte mår bra.

John Nurminens Stiftelse och WWF använder de donerade pengarna till att minska övergödningen av Östersjön, till att bättre utnyttja det för miljön alltför täta beståndet av karpfisk samt till att skydda utrotningshotade fiskarter.

Juhi och Lia bekantade sig med stiftelsernas verksamhet innan de fattade beslutet om vad de ville rikta donationen till. Ombudsman Annamari Arrakoski-Engardt på John Nurminens Stiftelse berättar: ”Det var fint att prata med Juhi och Lia om att rädda Östersjön. Vi använder donationen till Närfiskprojektet där vi förbättrar tillståndet i Östersjön genom att fiska karpfisk. Genom projektet minskar näringsämnena i havet och samtidigt tar vi vara på den underutnyttjade och läckra karpfisken. Barnens vilja att hjälpa ger hopp för oss som vill rädda Östersjön – och det är en bra påminnelse om varför vi gör detta arbete.”

Barnens idé om att hjälpa Östersjön överväldigade även Jaajo Linnonmaa som är programledare för Vill du bli miljonär?

”Vuxna som deltar i programmet Vill du bli miljonär? drömmer alltid om hus, bilar och semesterresor. När dessa två hjältar berättade att de ville använda miljonen till att rädda Östersjön, fick de genast en miljon människor framför tv-rutorna på gott humör. Två små hjältar med stora hjärtan”, säger Linnonmaa.

Juhi och Lia tävlade i programmet tack vare deras lärare som upptäckte annonsen och tipsade sina elever om programmet. Klassen bestämde tillsammans att de skulle söka till tävlingen och donera eventuella vinstpengar till skyddet av Östersjön. Tävlingsduon hade ett utmärkt stöd i publiken under hela programmet. Även de förtjänar ett tack, och därför används en liten del av vinstpengarna till en klassresa.

Mer information:

Programchef, haven och den arktiska naturen, Sampsa Vilhunen, WWF, 040 550 3854, sampsa.vilhunen@wwf.fi

Direktör, privat medelanskaffning, Tarja Hakala, WWF, 0500 419 679, tarja.hakala@wwf.fi

Projektchef Miina Mäki, Närfiskprojekt, John Nurminens Stiftelse, 050 576 3298, förnamn.efternamn@jnfoundation.fi

Direktör, medelanskaffning Minna Korpela, John Nurminens Stiftelse, 040 508 6015, förnamn.efternamn@jnfoundation.fi

Intervjuförfrågningar till Juhi och Lia: kommunikationsplanerare Antti Haavisto, WWF, 040 845 6842, antti.haavisto@wwf.fi

WWF Finland är en del av ett internationellt nätverk med kontor i ca 50 länder och verksamhet i över hundra länder. Vi bygger en framtid där människor och natur lever i balans. wwf.fi 

Missionen för John Nurminens Stiftelse som grundades 1992 är att rädda Östersjön och dess kulturarv för de kommande generationerna. Målet för stiftelsens projekt för Ett Rent Östersjön är att förbättra Östersjöns tillstånd med hjälp av sådana konkreta åtgärder, som minskar belastningen på och miljöriskerna för havet. Projekten Ett Rent Östersjön finansieras med privata donationsmedel och offentligt stöd.

Relaterade länkar

Your current shadow instance is STAGING (Staging). Exit