10.03.2016

Unga välgörare tar Östersjön till Musikhuset under John Nurminens Stiftelses välgörenhetskonsert 19.4.2016

Östersjön rullar in i Musikhuset i april, då de unga toppmusikerna i orkestern Baltic Sea Philharmonic stiger i land i Finland under sin ”Baltic Sea Landscapes”-turné under ledning av dirigenten Kristjan Järvi. Orkestern reser via Litauen, Lettland och Estland till Finland, där den uppträder under John Nurminens Stiftelses välgörenhetskonsert för Ett rent Östersjön. Turnén fortsätter från Helsingfors till S:t Petersburg och Moskva.

Alla är välkomna att delta i fototävlingen Mitt Östersjön

Rajala Pro Shop har en del i konserten genom att i samarbete med John Nurminens Stiftelse anordna ett sidoevenemang i form av fototävlingen Mitt Östersjön. “För oss är det en ära att få vara med och stödja det viktiga arbetet för Östersjön”, säger Rajala Pro Shops marknadsföringschef Juhani Toppari. Tävlingen lyfter fram deltagarnas personliga relation till Östersjön. Av de bilder som skickats in till i tävlingen väljer man ut 10–15 stycken som visas i Musikhusets foajé under konserten den 19.4. Hälften av dessa bilder väljs på basis av allmän omröstning och hälften av tävlingsarrangören. Du kan delta i fototävlingen på adressen http://osgdigital.fi/kuvakilpailu/,senare på www.minunitameri.fi.

Tack till de unga välgörarna

Stiftelsen arrangerar för andra gången en välgörenhetskonsert i Musikhuset. Syftet är att påminna den stora publiken om vikten av att skydda Östersjön. Stiftelsens medelanskaffningsdirektör Minna Korpela konstaterar: “Ett rent Östersjön-konserten är också en möjlighet för oss att tacka de unga finländare som genom sin egen företagsamhet är delaktiga i att rädda Östersjön. Vi har bjudit in hundra ungdomar att njuta av konsertupplevelsen. Vår gest har mottagits med glädje och entusiasm. Biljetterna för dessa inbjudna gäster har finansierats av våra företagssamarbetspartner, som även å sin sida vill ge ungdomarna ett erkännande för deras företagsamhet.”

Esa-Pekka Salonen: Musik är en kraftfull budbärare.

Kompositören och dirigenten Esa-Pekka Salonen, som är en av de konstnärliga rådgivarna för orkestern Baltic Sea Philharmonic, konstaterar: Östersjön konkurrerar med många andra saker om uppmärksamhet. Jag har själv deltagit i Östersjötalkon bland annat genom att grunda Östersjöfestivalen i Stockholm och genom att arbeta aktivt där tillsammans med Valery Gergiev. Den insatsen har jag alltid gjort pro bono pro mare, av kärlek till havet. Jag har många musikervänner som på samma sätt som jag har en aktiv och sann vilja att själva hjälpa till att förbättra situationen för Östersjön.

Musik är en kraftfull budbärare. Det är också naturen och Östersjön som har inspirerat de kompositörer som man får lyssna till i den här konserten. Turnén med orkestern Baltic Sea Philharmonic har ett viktigt budskap till medborgarna och beslutsfattarna i de länder där orkestern spelar. Konsertens solist, georgiern Aleksander Toradze, är en lysande pianist. Jag tror att Östersjökonserten, där publiken erbjuds musikaliska och estetiska upplevelser, är ett fantastiskt sätt att bjuda in nya målgrupper till klassisk musik och till skyddandet av Östersjön.

Förhoppningsvis hittar även sådana målgrupper som tidigare har dragit sig för att besöka traditionella konserter med klassisk musik till Musikhuset. Den begåvade och energiska Kristjan Järvi har förresten arbetat som min assisterande dirigent i Los Angeles, och jag kan slå vad om att han charmar Musikhuset med sitt ursinniga och snabba uppträdande. (Lär känna Esa-Pekka Salonen i serien Mitt Östersjön på stiftelsens webbplats https://www.johnnurmisensaatio.fi/itameri-muistuttaa-saveltajakapellimestari-esa-pekka-salosta-juurista/).

Vinsten från konserten går till Ett rent Östersjön-projekt som förbättrar Östersjöns tillstånd.

John Nurminens Stiftelse har grundats 1992 och utför ett effektivt och resultatrikt arbete till förmån för Östersjön och det maritima kulturarvet. Målet för projekten Ett Rent Östersjön är en förbättring av Östersjöns tillstånd med konkreta åtgärder, som minskar belastningen på och miljöriskerna för havet. Projekten Ett Rent Östersjön finansieras med privata donationsmedel och offentligt stöd.  www.johnnurmisensaatio.fi

The Baltic Sea Philharmonic är systerorkester till Baltic Sea Youth Philharmonic (BYP). BYP grundades år 2008 som ett resultat av ett samarbete mellan Usedomer musikfestival och Nord Stream, och verksamheten fortsätter fortfarande. Båda orkestrarna förvaltas av Baltic Sea Music Education Foundation.
www.bmef.eu

Mer information
John Nurminens Stiftelse
Medelanskaffningsdirektör Minna Korpela
Tfn 040-508 6015
Kommunikationsdirektör Tuula Putkinen
Tfn 0400-907 809
efternamn.fornamn@jnfoundation.fi

Konsertuppgifter:
Musikhuset i Helsingfors 19.4.2016 kl. 19.00

Dirigent Kristjan Järvi & Baltic Sea Philharmonic
Aleksander Toradze, piano
Fotografier som visas under konserten: Petri Porkola och Jukka Nurminen
Arrangör: John Nurminens Stiftelse

Program:
Jean Sibelius: Kareliasvit, op. 11
Sergej Prokofjev: Pianokonsert nr. 3 C-dur, op. 26
Arvo Pärt: Littlemore Tractus för orkester
Gediminas Gelgotas: Mountains. Waters. (Freedom)
Igor Stravinskij: Eldfågeln (1945)

Mer information finns i konsertmeddelandet från i januari https://www.johnnurmisensaatio.fi/baltic-sea-philharmonic-suomeen-huhtikuussa-kansainvalinen-huippuorkesteri-keraa-varoja-john-nurmisen-saation-puhdas-itameri-hankkeisiin/ samt på Musikhusets webbplats https://www.musiikkitalo.fi/fi/tapahtuma/puhdas-itameri-hyvantekevaisyyskonsertti-baltic-sea-landscapes.

Relaterade länkar

Your current shadow instance is STAGING (Staging). Exit