10.09.2020

Tokmannilta 53 000 euron arvoinen lahjoitus Itämeren suojeluun

Tokmannin ja Itämeren ja sen perinnön suojeluun keskittyneen John Nurmisen Säätiön välinen yhteistyö on johtanut Tokmannin säätiölle luovuttamaan 53 000 euron lahjoitukseen. Itämeripäivän 27.8. viikolla julkistetulla lahjoituksella tuetaan säätiön Puhdas Itämeri -hankkeita, joiden avulla vähennetään Itämereen kohdistuvaa kuormitusta ja ympäristöriskejä.

Tokmannin asiakkaat ja kauneuteen ja puhtauteen keskittynyt oma tuotemerkki Pisara ovat olleet tärkeässä roolissa kauppaketjun ja John Nurmisen Säätiön välisessä yhteistyössä. Pisara – Itämeren puolesta -nimisen yhteistyön mukaisesti Tokmanni sitoutui lahjoittamaan jokaisesta 1. toukokuuta – 30. elokuuta myymästään Pisara-tuotteesta viisi senttiä säätiön kautta Itämeren suojeluun. Peräti 53 000 euroon kasvaneen lahjoituksen kerryttämisestä on pyritty tekemään erittäin helppoa, sillä sekä osallistumispäiviä että Pisaran valikoimissa olevia ihon-, vartalon- ja hiustenhoitoon liittyviä tuotteita on pitkälti toistasataa.

“Vaikka Itämeren suojelutyö on suurten mittaluokkien toimintaa, myös yksittäisellä ihmisellä on mahdollisuuksia vaikuttaa meren tulevaisuuteen. Haluamme kiittää asiakkaitamme siitä, että he ovat ostaneet Pisara-tuotteitamme ja siten lähteneet mukaan tukemaan tärkeää Itämeren suojelutyötä, Tokmannin vastuullisuuspäällikkö Emilia Koski kertoo.

“Olemme erittäin ilahtuneita lahjoituksesta, jolla autamme John Nurmisen Säätiötä Itämeren hyvinvoinnin ja sen kallisarvoisen kulttuuriperinnön turvaamisessa”, hän lisää.

 Vaikuttavaa työtä Itämeren suojelemiseksi

Itämeri on yksi maailman saastuneimmista meristä, ja sen vakavin ympäristöongelma on rehevöityminen. Sen konkreettisiin ja näkyviin oireisiin lukeutuvat esimerkiksi veden sameneminen, rantojen limoittuminen ja sinileväkukinnat. Ilmastonmuutos kiihdyttää rehevöitymistä monilla tavoin, esimerkiksi lisäämällä sateita ja kasvattamalla ravinnevalumia maalta ja aiheuttamalla meriveden lämpötilan nousua.

John Nurmisen Säätiön suojelutyötä ohjaavat mitattavat tulokset ja vaikuttavuus. Säätiö on vuodesta 2005 alkaen käynnistänyt lähes 40 Puhdas Itämeri -hanketta, joista 25 on saatu päätökseen. Käynnissä olevissa hankkeissa estetään rehevöitymistä esimerkiksi vähentämällä maatalouden ravinnevalumia kipsi- ja lantakierrätyshankkeissa, pienentämällä mereen päätyvää kuormitusta jätevedenpuhdistamoilta, biokaasuntuotannosta ja lannoitteiden merikuljetuksista sekä kierrättämällä ravinteita merestä maalle särkikaloja ja rannikkoalueen ruokomassoja hyödyntämällä.

Jokaisen Tokmannilta kampanja-aikana ostetun Pisara-tuotteen avulla John Nurmisen Säätiö voi poistaa Itämerestä arviolta 250 grammaa levää*. Tämä tarkoittaa, että koko Tokmannin lahjoituksen avulla levää on mahdollista poistaa arviolta peräti noin 265 000 kiloa*. Levää poistetaan esimerkiksi pienentämällä Itämereen päätyvää kuormitusta jätevedenpuhdistamoilta ja vähentämällä maatalouden ravinnevalumia.

“Kiitämme Tokmannia hyvästä yhteistyöstä ja siitä lisänäkyvyydestä, jota Itämeri on tämänkin kampanjan myötä saanut. On hienoa nähdä, kuinka Tokmannin asiakkaat ovat lähteneet mukaan Itämerta pelastamaan. Uskon, että tämän kampanjan innostamana Itämeri on taas saanut uusia ystäviä – ja pelastajia – myös maantieteellisesti uusilla alueilla”, John Nurmisen Säätiön varainhankintajohtaja Erkki Salo kertoo.

* Arvio perustuu säätiön näkemykseen ja aiemmin toteutettujen Puhdas Itämeri -hankkeiden tuloksiin.

Lahjoitusta symboloiva plakaatti luovutettiin John Nurmisen Säätiölle Helsingissä keskiviikkona 26.8.2020. Kuvassa ovat John Nurmisen Säätiön toimitusjohtaja Annamari Arrakoski-Engardt (vasemmalla) ja Tokmannin vastuullisuuspäällikkö Emilia Koski (oikealla). Kuva: John Nurmisen Säätiö.

Aiheeseen liittyvää

Olet nyt varjossa STAGING (Staging). Poistu