01.04.2019

Uusi vieraslaji? Suomenlahdella havaintoja isokokoisesta merieläimestä – John Nurmisen Säätiö seuraa tilannetta

Julkaistu aprillipilana 1.4.2019

John Nurmisen Säätiöön on saapunut useita huolestuneita yhteydenottoja Itämerellä havaitusta suurikokoisesta vesieläimestä.

Tuntematon eläin on lyhyessä ajassa siirtynyt Ahvenanmereltä Saaristomerelle, josta se on jatkanut matkaansa Kotkan edustalle. Vielä ei ole tietoa, onko kyse yhdestä yksilöstä vai laumasta.

”Seuraamme mielenkiinnolla otuksen liikkeitä. Toivomme, että se ei häiritse arktista muuttoa tai aiheuta vaaraa muulle vesieliöstölle”, toteaa pitkään Suomenlahden meriluontoa seurannut tutkija ja limnologi Rauno Blåbärsskog Kansallisesta meriluontoinstituutista.

Vielä tuntemattomasta ja uudelta vaikuttavasta lajista ei ole silminnäkijähavaintojen lisäksi muita todisteita. Tutkija kehottaa ilmoittamaan havainnoista viipymättä Kansalliseen meriluontoinstituuttiin: ”Olennosta voi yrittää napata kuvan tai videopätkän, mutta sitä tulisi tarkkailla turvallisen etäisyyden päästä. Veteen ei missään nimessä tule kahlata paremman kuvan saamiseksi.”

Olennon oletetaan seuraavan kerran näyttäytyvän Kotkan rannikolla. Vesieläin muistuttaa merikäärmeisiin kuuluvaa lattapyrstökäärmettä (Laticauda), mutta on kooltaan ja käyttäytymiseltään muista merikäärmelajeista poikkeava. Merikäärmeet kasvavat noin 1,1-2,5 metrin pituisiksi, mutta silminnäkijähavaintojen mukaan uusi vieraslaji vaikuttaisi kasvavan jopa viisimetriseksi. Kansallinen meriluontoinstituutti on teettänyt silminnäkijähavaintojen perusteella olennosta havainnekuvan.

John Nurmisen Säätiö seuraa tilannetta tarkasti. Säätiön asiamies Annamari Arrakoski-Engardt toteaa: ”Vielä on ennenaikaista arvioida uuden olennon vaikutus Itämeren ekosysteemiin. Meidän on syytä pohtia, tuleeko säätiön laajentaa toimintaansa vieraslajien torjuntaan.”

Raportoimme päivän mittaan tilanteen kehittymisestä.

Lisätietoja

Teitkö havainnon? Ilmoita siitä Kansalliseen meriluontoinstituuttiin.

Tutustu silminnäkijähavaintoihin.

Kuva: Silminnäkijähavaintoihin pohjautuva taiteilijan näkemys mahdollisesta uudesta vieraslajista.

Aiheeseen liittyvää

Olet nyt varjossa STAGING (Staging). Poistu