21.12.2016

Yksin nopea, yhdessä kestävä – eli kiitosten aika

If you want to go fast, go alone. If you want to go far, go together.” Jos haluat kulkea nopeasti, kulje yksin. Jos haluat kulkea kauas, kulje yhdessä.

Tähän afrikkalaiseen sananlaskuun törmää usein muun muassa amerikkalaisen Bill & Melinda Gates Foundationin työntekijöiden haastatteluissa ja kirjoituksissa. Sananlasku onkin erinomainen huoneentaulu kaikille yleishyödyllisille toimijoille, joilla on usein vapaus tehdä tärkeäksi katsomiaan asioita omin päin ja itse määriteltyyn tahtiin. Vauhtia suurempi valtti kun on kuitenkin kestävästi toteutettu yhteinen hyvä. Yhteisen hyvän määrittelyyn tarvitaan jo lähtökohtaisestikin useampi taho, jolle yhteistä hyvää toteuttaa. Myös kestävyydellä on aina sitä suuremmat toteutumisennusteet, mitä useampi taho on toteutukseen sitoutunut.

Nuo saattavat kuulostaa itsestäänselvyyksiltä, mutta kyllä Lokinkin kohdalla on helppo tunnustaa, että välillä vauhtisokeus vaanii. Yhdessä tunnistettua yleishyödyllistä tavoitetta kohti olisi toisinaan kiusaus kulkea ketterästi yksin, keskittäen vähät resurssit sisäisen viestinnän ja erilaisten työpajojen valmistelun sijaan tiukasti itse toteutukseen. Toisaalta pelkkä ajatuskin naurattaa: Loki on jo valmiiksi hyvin pienen porukan käsissä kehittyvä palvelu, joka kilpailee kansalaisten vapaa-ajan käytöstä monikansallisten mammuttien kanssa – yksin eteneminen olisi kenties nopea, mutta erinomaisen lyhyt tie.

Lokia on siis määrätietoisesti viety eteenpäin hyvässä yhteistyössä, keskusjohtoisesti täältä John Nurmisen Säätiöstä, merellisestä Länsi-Pasilasta. Säätiö on yksin vastuussa projektin käynnistämisestä ja etenemisestä; projektin aikana säätiö tarkkailee toimintaympäristöä, varmistaa jatkuvuuden, pitää lankoja käsissä ja vie projektia eteenpäin. Kaikki hankkeen tarvitsema asiantuntemus on juonnettu ja juonnetaan yhteistyön hedelminä.

Vuoden loppu merkitsee Lokille myös yhden projektivaiheen loppua, kun merimuseoiden kanssa yhdessä vedetty kaksivuotinen pilottiprojekti päättyy ja Loki siirtyy tiekartallaan seuraavaan etappiin. Joulun alla, talvipäivänseisauksen keskellä on täydellinen hetki kiittää yhteistyökumppaneita läheltä ja kaukaa.

Lokin super-upea ohjausryhmä tuo hankkeeseen kovaa kokemusta, kirkasta kyseenalaistusta ja laajaa ymmärrystä niin museo- kuin palvelumuotoilun ja liiketoiminnan kentiltä. Yhä uudelleen meiltä kysytään, istuvatko nuo alojensa huiput näinä niukkoina aikoina tosiaan pelkkää hyvää hyvyyttään ohjausryhmässä pitämässä Lokia kurssissa ja kirittämässä sitä ohi kilpailijoista. Se on ihmeellistä, mutta totta. Ohjausryhmässä on käyty satoja tärkeitä keskusteluja, aiheet ovat liikkuneet applikaatioiden tulevaisuudesta institutionaalisen tiedon merkitykseen ja museotietojärjestelmien hierarkioista asiakaslupauksen kirkastamiseen. Ryhmä on asettanut Lokille tavoitteita ja näyttänyt joka risteyksessä uudestaan oikean suunnan. Sydämellinen kiitos Annamarille, Juhalle, Pellelle, Antille, Hannelle, Hannolle, Kimmolle, Markulle ja Vesalle – ilman teitä Lokia ei olisi.

Laajennettu ohjausryhmä pohtimassa Lokin tulevaisuutta marraskuisessa työpajassa.
Laajennettu ohjausryhmä pohtimassa Lokin tulevaisuutta marraskuisessa työpajassa.

Samaa voi sanoa pilottiprojektiin luottaneista rahoittajatahoista: Jane ja Aatos Erkon säätiöstä sekä Jenny ja Antti Wihurin rahastosta. Ilman näiden apurahasäätiöiden taloudellista tukea Lokin tulokset olisivat minimaalisempaa mittaluokkaa ja sen mahdollisuudet jättää yhteiskuntaan positiivinen jälki olisivat merkittävästi huonommat. Olemme myös erittäin onnellisia siitä, että useammat apurahasäätiöt ovat halunneet varmistaa projektin jatkumisen ensi vuodelle ja kohti omavaraista tulevaisuutta yhteiskunnallisena yrityksenä, ja haluamme kiittää jokaista meihin uskonutta.

Avainasemassa asiantuntemuksen antajina ja Lokin tärkeimpinä käyttäjinä ovat olleet merimuseoiden ja -keskuksien henkilökunta Kotkasta, Raumalta, Turusta ja Maarianhaminasta sekä Museoviraston meritiimiläiset. Ilman museoammattilaisten näkemyksiä ja työtunteja Loki ei saavuttaisi tavoitettaan kulttuuriperinnön rikkaasta ja laadukkaasta jakamisesta ja muistiorganisaatioiden resurssipulan keventämisestä. Museoiden Lokiin kirjaamat tarinat ovat vertaansa vailla ja kaikkien tutustuttavissa, ajasta ja paikasta riippumatta. Iloksemme Lokiin on astunut myös koko joukko muita hienoja museoita rannikkoseuduilta. Lämmin kiitos siitä sekä idearikkaasta kehitystyöstä kaikille Lokin parissa työskennelleille museoammattilaisille.

Museoryhmän loppukeskustelussa toistuivat mm. sanat asiantuntemus, verkostoituminen, yhteistyö ja viestintä.
Museoryhmän loppukeskustelussa toistuivat mm. sanat asiantuntemus, verkostoituminen, yhteistyö ja viestintä. Yleisin hymiö hengaili suupielet ylöspäin. 🙂

Näiden ryhmittymien lisäksi Lokia ovat autelleet lukuisat yhteisöt ja yksittäiset asiantuntijat täysin pyyteettömästi kulloisenkin tarpeen mukaan. Capgemini Finland lahjoitti aikoinaan osaamistaan niin työpajan fasilitointiin kuin Lokin vaatimusmäärittelyyn, Adage Oy lahjoitti Lokille kesällä käytettävyystutkimuksen, olemme saaneet lahjoituksena työpajatiloja, ja useat hyväntahtoiset asiantuntijat ovat suoneet Lokin tiimiläisille aikaansa ja osaamistaan, kun on pitänyt syventyä lakipykäliin, museoalan kansalliseen kehittämiseen, semanttiseen webiin, verkkopalvelun äänensävyihin, markkinointiin, Finna-järjestelmään ja museoiden tietojärjestelmiin. Kiitos teille kaikille, tiedätte kyllä ketä olette.

Kuten huomaatte, kiiteltäviä yhteistyötahoja riittää. Kääntäen voisi siis todeta, että aiomme mennä kauas!

Näiden kiitosten myötä Loki toivottaa kaikille Loki-yhteisön jäseniksi itsensä mieltäville oikein kaunista ja rauhallista joulunaikaa. Kerromme ensi vuoden uusista kujeista ja yhteistyökuvioista lisää tammikuun puolella.

Tammikuinen väylä. (Kuva: Timo Oksanen, 2016)
Rauhallista joulua ja onnellista tulevaa vuotta Lokin yhteistyötahoille, mahdollistajille. (Kuva: Tammikuinen väylä, Timo Oksanen, 2016)

P. S. Seuraattehan jo kaikki Lokia sosiaalisessa mediassa? Kannattaa seurata, niin saat Lokin tarinat luoksesi yhä useammin ja helpommin! Löydät Lokin sekä Facebookista, Twitteristä että Instagramista tunnuksella @lokistories.

 

Aiheeseen liittyvää

Olet nyt varjossa ""Staging"". Poistu