28.06.2019

Matka meren maahan

Automatka ja kiire päättyvät äkisti Svartnäsin lossille. Nyt siirrytään toiseen rytmiin. Högsåra on luonnonkaunis saari, jonka länsirannalta löytyvä Sandvikin kaunis lahti kuuluu Saaristomeren kansallispuistoon. Joukko kirjan ja meren ystäviä suuntaa saarella sijaitsevaan Farmors Cafehen, jonka väki oli aiemmin keväällä ottanut yhteyttä John Nurmisen Säätiöön. Farmors Cafe halusi olla mukana tukemassa John Nurmisen Säätiön työtä, ja säätiö päätti järjestää kahvilassa paikkaan sopivan Itämeri-aiheisen illallistapahtuman.

Kahvila-ravintola sijaitsee Gamlas Lillstuga -nimisessä entisessä luotsituvassa, joka on rakennettu 1700- ja 1800-luvun vaihteessa. Herkullisen ilta-aterian jälkeen alkaa odotettu keskustelu, jolloin valokuvaajapariskunta Ritva Kovalainen ja Pekka Turunen sekä tutkimuskoordinaattori Joanna Norkko Tvärminnen Eläintieteelliseltä asemalta keskustelevat meren maasta. Kädessäni on kirja, niin tuore, että osa keskustelijoista näkee sen nyt ensi kertaa.

Valokuvaajat löytöretkellä

”Valokuvaaja tarvitsee valoa ja aikaa.” Valokuvaajapariskunta Ritva Kovalaisen ja Pekka Turusen uutuuskirjasta löytyy tekemisen rauha. Kun Sisä-Suomesta kotoisin olevat Ritva ja Pekka aikoinaan lähtivät tutustumaan saaristoon kahden pienen lapsen kanssa, oli mieli utelias. ”Me vain lähdimme, lapset veneen pohjalle, ja liikkeelle. Kun kyläkaupasta saatiin maito varattua mukaan, häipyi mielestä viimeinkin epäilys selviämisestä. Sitten alkoi tutustuminen, pikkuhiljaa, ajan kanssa. Saaristo valloitti pariskunnan, ja he ovat nyt asuneet Kemiönsaarella yli 20 vuotta.

Ritva Kovalainen kertoo olevansa intohimoinen metsän ystävä ja puiden kuvaaja. Meren maa – Havets land -teoksesta löytyy myös vehreitä, kauniita, sadunomaisia puita. Yhtä lailla käppyräisiä tuulen ja jään ja muiden elementtien muovaamia puita, jotka saariston asukkaiden tapaan joutuvat kestämään enemmän kuin mantereella asuvat sukulaisensa.

Kovalainen paljastaa, että nimensä mukaisesti kirja kertoo enemmän maasta kuin merestä. Lopulta maissahan on luonto, siellä ihmiset asuvat. Kirja kuvaa sitä, miten ihminen sijoittuu tuohon maisemaan. Kirja lähtee ihmisestä. Tämän kirjan avulla voi saada ajatuksen siitä, millä tavalla maisemaa voi katsoa. Pekka Turunen korostaa, että he ovat lähestyneet aihettaan, meren maata, paikallisten näkökulmasta. Heille on tärkeää, että tyyli on kaukana väylä- ja turistioppaiden tyylistä. ”Valokuvaaja on alati tutkimusretkellä.”

Saaristo voi olla esimerkkinä kulttuurin säilyttämisestä

Meren maa – Havets land vie saariston ytimeen ja ihmisyyteen: haavoittuvainen, arvokas, sitkeä, ikiaikainen, kaunis ja osin katoava. John Nurmisen Säätiön uutuusteos pysäyttää lukijan molemmilla kotimaisilla kielillä Turunmaan saariston ja Saaristomeren, ihmisen ja meren tiiviin yhteyden ääreen. Haluankin kiittää kirjan tekijöitä oivaltavasta ja rikkaasta kerronnasta. Ritva Kovalainen ja Pekka Turunen tallentavat taidokkaasti yksiin kansiin tämän meren ja ihmisen vuoropuhelun perinteiden, henkiinjäämisen, kulttuurin ja talouden näkökulmista. He nostavat esiin myös sen, miltä sitten näyttää, kun roolit vaihtuvat ja meressä näkyy ihmisen jalanjälki.

Luonnon monimuotoisuus, ja erityisesti sen uhanalaisuus, on saanut syystäkin paljon huomioarvoa. Lajien köyhtyminen hirvittää. Ritva Kovalainen ja Pekka Turunen muistuttavat luonnon ja kulttuurin symbioosista. Kirjassa vuorottelevat ikiaikaiset maisemat ja siellä asuva ja liikkuva ihminen. Kulttuuriakin uhkaa köyhtyminen, kaikki muuttuu samaksi. ”Meren eristämässä saaristossa on säilynyt kulttuurin monimuotoisuus, sitä ei valtakulttuuri ole päässyt turmelemaan.” Turunen vertaa saaristossa elämistä elämään manner-Suomen syrjäseuduilla. Kovalainen toteaakin, että uusien innovaatioiden ohella myös perinne ja traditiot voivat tarjota vastauksia tulevaisuutta varten. Saaristo voi olla esimerkkinä kulttuurin säilyttämisestä. Siellä näkee myös, miten ihminen sopeutuu. Eräänlaista sopeutumista on tosin kai sekin, kun purjehtijat välttelevät sinilevää ja ohjaavat veneensä sinne, missä sinilevää ei ole, Turunen naurahtaa.

Tutkimuskoordinaattori Joanna Norkko iloitsee kirjan tekijöiden näkökulmasta. Itämeren tilasta hän toteaa, että sen ongelmiin lisäkierrettä tuovat ilmastonmuutoksen vaikutukset. Norkko haluaa valaa uskoa parempaan tulevaisuuteen: vaikka meri voi huonosti, sen hyväksi on tehty paljon ja voidaan tehdä paljon. Norkko itsekin työskentelee paikassa, joka on pala suomalaista kulttuuri- ja tiedehistoriaa. Hangon itäosassa sijaitseva Tvärminnen kylä oli tunnettu luonnonsatama ainakin 800-luvulta asti. Paikassa on kahden laivalinjan risteys, joten se on ollut Högsåran tapaan vilkas luotsisatama. Tvärminnessä sijaitsee Helsingin yliopiston Tvärminnen eläintieteellinen asema.

Kirjan tekijäjoukkoon kuuluva tutkija John Björkman kertoo, että perinteinen elämäntapa voi puolestaan suojella kulttuuriympäristöä. Ruotsissa on jo levinnyt laajalti kulttuurireservaatti-konsepti, jossa kulttuuriperinnön säilymistä vaalitaan tietyillä alueilla. Näissä reservaateissa suhde luontoon on lämmin ja mutkaton, ja ympäristöä kunnioittava. Kirjan upeat ja vaihtelevat kuvat kertovatkin herkällä ja hienolla tavalla ihmisen ja luonnon rinnakkaiselosta.

Viilenevässä illassa vierasjoukko suuntaa Svartnäsin lossille. Saaren taika ja kirjan kuvien rauha tarttuu. Vielä on tilaisuus tutustua luotsimuseoon, ja sitten: on aika lähteä kotiin.

Högsårassa 14.6.2019

Annamari Arrakoski-Engardt
John Nurmisen Säätiön asiamies

John Nurmisen Säätiön uutuusteos, kaksikielinen kuvateos Meren maa – Havets land vie lukijan elämysmatkalle Turunmaan saaristoon, jonka tuhannet saaret ja moni-ilmeinen kulttuuriperintö ovat ainutlaatuisimpia maailmassa. Kirjan valokuvien ja tarinoiden syntysijoina ovat mm. Björkö, Nötö, Holma, Berghamn, Seili ja lukuisat muut meren ystävän tuntemat ja rakastamat paikat. Valokuvataiteilija, taiteilijaprofessori Ritva Kovalaisen ja valokuvaaja Pekka Turusen saaristokuvia rytmittävät Turun museokeskuksen tutkija John Björkmanin kulttuurihistoriaa luotaavat tekstit sekä Sagalundin museojohtaja Li Näsen kansanperinnepoiminnat. Kirjan lopussa Saaristomeren tutkimuslaitoksen johtaja, dosentti Jari Hänninen luo katsauksen meren ekologiseen tilaan. 

Kirjan voi tilata säätiön verkkokaupasta.

Ritva Kovalainen ja Pekka Turunen ovat tavattavissa Turun Kirjojen yössä Akateemisessa kirjakauppassa 15.8. klo 16:30 .

Lue lisää kirjasta.

Kuva: Pekka Turunen

Aiheeseen liittyvää

Olet nyt varjossa STAGING (Staging). Poistu