Itämeri puhuu on John Nurmisen Säätiön kolmiosainen keskustelusarja, jonka teemat kytkeytyvät suuriin ajankohtaisiin aiheisiin Itämeren suojelua ja kulttuuria unohtamatta. Keskustelut ovat osa John Nurmisen Säätiön 30-vuotisjuhlaohjelmaa. Sarja saa jatkoa vuonna 2023.

Sama meri meissä kaikissa

Aika: torstai 1.12. klo 14.30–17.00
Paikka: Pikku-Finlandia, Karamzininranta 4, Helsinki

Itämeri on ajankohtaisten poliittisten ja ekologisten kysymysten näyttämö kulttuuristen näkökulmien jäädessä helposti taka-alalle. Ekologiset, kulttuuriset ja poliittiset vaikutukset kuitenkin kietoutuvat kokonaisuudeksi, jossa jokainen osa vaikuttaa toisiinsa.

Vuoden viimeinen Itämeri puhuu -tapahtuma käsittelee kotimertamme taiteen, kulttuurin ja tulevaisuuden näkökulmista. Eri tieteenlajeja yhteen tuovassa tilaisuudessa keskustelemassa ovat kuvataiteilija ja kirjailija Hannu Väisänen, Turun yliopiston dosentti, yliopistonlehtori Katriina Siivonen, tietokirjailija Marjo T. Nurminen sekä apulaisprofessori Jari Hänninen Turun yliopiston Saaristomeren tutkimuslaitoksesta. Keskustelua luotsaa säätiön toimitusjohtaja Annamari Arrakoski-Engardt.

 

Katso tilaisuuden tallenne:

 

Hannu Väisänen

Suomen Taideakatemian käynyt Hannu Väisänen on Suomen tunnetuimpia kuvataitelijoita. Väisänen on Bellinin akatemian jäsen, ja hänen töitään on nähty monissa näyttelyissä sekä kotimaassa että ulkomailla. Kalevalan hän kuvitti uudelleen 1999. Kirjailijanakin tunnetun Väisäsen Antero-trilogian toinen osa Toiset kengät sai kirjallisuuden Finlandia-palkinnon 2007. Väisänen on asunut jo vuosia Ranskassa. Kuva: Otava, Paula Kukkonen

Katriina Siivonen

Tulevaisuudentutkija ja etnologi Katriina Siivosella on kulttuuriperinnön tutkimuksen dosentuuri Turun yliopistossa. Siivonen on perehtynyt etenkin kulttuuriseen kestävyysmurrokseen: muun muassa kulttuurisen ja ekologisen kestävyyden rajapintaan. Siivonen myös opettaa tulevaisuuden tutkimusta ja kestävää kehitystä Turun yliopistossa. Hänen väitöskirjansa koski saariston alueellista kehitystä ja kulttuuria.

Marjo T. Nurminen

Marjo T. Nurminen on vapaa tiedetoimittaja ja tietokirjailija, joka on perehtynyt teoksissaan tieteen ja kartografian historiaan. Naisten oppineisuuden historiaa käsittelevä esikoisteos Tiedon tyttäret – Oppineita eurooppalaisia naisia antiikista valistukseen voitti Tietokirjallisuuden Finlandia-palkinnon 2008. Maailma piirtyy kartalle – Tuhat vuotta maailmankartan kulttuurihistoriaa oli Tieto Finlandia ehdokas 2016. Vuonna 2020 ilmestyi teos Itämeren tarina – Karttojen matkassa keskiajalta nykyaikaan.

Jari Hänninen

Hänninen on merentutkija ja apulaisprofessori Turun yliopiston biodiversiteettiyksikössä, Seilin saaren kenttätutkimusasemalla. Hän toimi vuoteen 2019 saakka Turun yliopiston Saaristomeren tutkimuslaitoksen johtajana. Hännisen tutkimuskohteina ovat olleet muun muassa Itämeren ja etenkin Saaristomeren ympäristön ekologia, ilmastonmuutoksen vaikutukset meriin ja ympäristöaikasarjojen analyysi.

Ylirajainen – Pinnanalainen

 Mitä Itämeren alueen valtiot oikeasti tekevät yhteisen meremme eteen? Puhetta vai tekoja? Toimiiko yhteistyö ja kuinka muuttunut turvallisuuspoliittinen ympäristö vaikuttaa Itämeren tilaan? Kuinka huolissaan luontokadosta pitää olla? Loppuuko ruokapöydistä Itämeren kala? Ovatko Itämeren alueen valtiot sitoutuneita meren pelastamiseen?

Toinen Itämeri puhuu -tilaisuus järjestettiin tiistaina 5.4. kello 14.30-16.00 Pikku-Finlandiassa. Illan teemana oli Ylirajainen – Pinnanalainen. Huippuasiantuntijat Ruotsista ja Suomesta keskustelivat siitä, kuinka yhtenäisesti Itämeren alueen valtiot ovat sitoutuneita meren pinnanalaisen luonnon pelastamiseen ja mitä se vaatii poliitikoilta ja tutkijoilta – erityisesti kun poliittinen tilanne radikaalisti muuttuu. Keskustelemassa olivat Ruotsin entinen ilmasto- ja ympäristöministeri, nykyinen vapaa toimittaja Isabella Lövin, entinen puolustusvoimien komentaja, amiraali Juhani Kaskeala sekä Itämeritutkimuksen professori ja Tvärminnen eläintieteellisen aseman tieteellinen johtaja Alf Norkko. Tilaisuuden juonsi John Nurmisen Säätiön toimitusjohtaja Annamari Arrakoski-Engardt

Katso tilaisuuden tallenne:

Tieto, kuvittelu ja valta

Maailma on täynnä tietoa ja sen arvioiminen on usein vaikeaa. Tietoa voidaan myydä ja varastaa. Mikä on oikeaa tietoa, mikä liioittelua – mikä silkkaa valetta? Kuka tietoa käyttää ja mihin tarkoituksiin? Tieto, kuvittelu ja valta kietoutuvat yhteen myös Itämeren pelastamisessa. Itämeri on hätätilassa – totta vai tarua?

Ensimmäinen Itämeri puhuu -tilaisuus järjestettiin 1.12.2021 Kansallismuseossa ja verkon välityksellä. Illan teemana oli Tieto, kuvittelu ja valta. Aiheesta keskustelivat Helsingin Sanomien vastaava päätoimittaja Kaius Niemi, Luonnonvarakeskuksen erikoistutkija Antti Iho, liikenne- ja viestintäministeri Timo Harakka sekä professori Laura Kolbe. Tilaisuuden juonsi John Nurmisen Säätiön toimitusjohtaja Annamari Arrakoski-Engardt.

Katso tilaisuuden tallenne:

#ItämeriPuhuu

Olet nyt varjossa ""Staging"". Poistu