29.08.2019

John Nurmisen Säätiö haluaa vakiinnuttaa Itämeripäivän kaikkien Itämeren maiden kalentereihin – Tukholma mukaan vuonna 2020

Tänään 29.8. Sanomatalon Mediatorilla lanseeratulla Itämeripäivällä on kunnianhimoinen tavoite: kutsua mukaan kuntia, kaupunkeja, yrityksiä, säätiöitä, yhdistyksiä ja organisaatioita paitsi Suomesta, myös muista Itämeren maista. John Nurmisen Säätiö jatkaa yhteistyökumppaneiden kartoittamista heti lanseeraustilaisuuden jälkeen. Tähtäimenä on, että elokuun viimeisenä torstaina vietettävä Itämeripäivä tavoittaa vuonna 2020 tähän vuoteen verrattuna satakertaisen yleisön, ja että Helsingin lisäksi Tukholma ja Suomen rannikkokaupungit ovat mukana teemapäivässä jo ensi vuonna.

John Nurmisen Säätiö ryhtyi valmistelemaan Itämeripäivää yhteistyönä Helsingin Juhlaviikkojen kanssa. Aluksi ajatuksena oli nostaa esille Itämeren suojelua Juhlaviikkojen ohjelmassa, mutta idea kasvoi pohdintojen jälkeen yhteisen nimikkopäivän viettämiseksi muidenkin toimijoiden kanssa. Lähtökohtana on, että päivän teemaa vietetään laajasti, ei pelkästään ympäristön- ja luonnonsuojelun näkökulmasta.

Säätiön asiamies Annamari Arrakoski-Engardt kertoo tapahtuman taustasta: ”Monet tuntevat meidät konkreettisesta ja vaikuttavasta työstämme Itämeren suojelemiseksi, ja tätä työtä teemmekin monella rintamalla useissa hankkeissa. Itämeri on kuitenkin paljon enemmän kuin jokakesäinen sinileväkatastrofi tai yksi Pohjois-Euroopan suurimmista ympäristöongelmista. Itämerestä puhuttaessa ei voi ohittaa sen monipuolista roolia kulttuurin ja taiteen saralla. Itämeren erityispiirteet, sen maantieteellinen sijainti, sen historia, siellä asuneet ja asuvat ihmiset, tekevät siitä yhden ainutlaatuisimmista paikoista maailmassa.”

Helsingin kaupunki lupautui mukaan päivän strategiseksi yhteistyökumppaniksi ja tukikohdaksi. Turun ja Helsingin yhteisen Itämerihaasteen myötä myös Turun kaupunki on mukana nimikkopäivän vietossa.

Helsingin pormestari Jan Vapaavuori korosti Itämeripäivän avajaissanoissa kaupunkien vahvaa roolia Itämeri-yhteistyön rakentamisessa: ”Vaikka Itämeren asia tulisi olla agendallamme joka päivä, auttaa tapahtumallistaminen luomaan kriittistä massaa, kiinnostusta ja momentumia asialle, joka kaipaa yhteiskunnan laajempaa sitoutumista. Vain valtion, kaupunkien, yritysten, organisaatioiden, kolmannen sektorin ja yksittäisten ihmisten yhteistyöllä voimme varmistaa, että Itämeri on meille koti myös tulevaisuudessa. Tässä hengessä kutsumme erityisesti mukaan rakkaan yhteistyökaupunkimme Turun sekä yhtä merestä riippuvaisen Tukholman. ”

Itämeripäivän kumppaneina ovat ensimmäisessä aallossa Helsingin kaupungin ja Juhlaviikkojen lisäksi Helsinki Biennaali, Designmuseo, Sanoma, Tiede Luonto -lehti, Luonto-Liitto, Hanasaaren ruotsalais-suomalainen kulttuurikeskus ja Moomin Characters.

Itämerestä mallimeri maailmalle

Itämeripäivän tavoitteena on herättää toivoa: Itämeri voi olla mallimeri ja uusien ratkaisujen koelaboratorio koko maailmalle. Päivä juhlistaa meren monimuotoisuutta ja mittaamatonta arvoa Suomelle ja suomalaisille.

”Haluamme nostaa Itämeren ykkösaiheeksi yhtenä päivänä vuodessa. Juhlinnan lisäksi tavoitteenamme on lisätä ymmärrystä siitä, että meren ekologinen tila ja kulttuuri ovat naimisissa: Itämeren tilan mukana kuihtuu tai kehittyy myös kulttuurinen ja taloudellinen hyvinvointi. Päivän myötä toivomme lisäävämme tärkeää tietoa meren luonnosta, kulttuurista ja historiasta”, Arrakoski-Engardt summaa.

Säätiö tavoittelee päivän kumppaneiksi mahdollisimman monipuolisesti toimijoita niin kulttuurin kuin ympäristönsuojelunkin piiristä. Pyrkimyksenä on, että myös viralliset instituutiot, kansanedustajat ja poliitikot sekä kansalaiset lähtevät mukaan nimikkopäivän viettoon.

”Jatkossa vietämme Itämeripäivää muun muassa tapahtumien, tempausten ja koulutuksen parissa. Kukin voi osallistua Itämeripäivään itselleen sopivalla tavalla. Konkreettisena esimerkkinä Itämeripäivän vietosta on vaikkapa se, että eduskunnassa, kouluissa, ravintoloissa tai kotipöydissä tarjottaisiin Itämeripäivänä Itämeri-ystävällistä ruokaa”, Arrakoski-Engardt toteaa.

Säätiö on jo käynnistänyt yhdessä yhteistyökumppaniensa kanssa Itämeripäivän valmistelun Tukholmassa vuonna 2020.

Tutustu Itämeripäivään ja katso tilaisuuden tallenne: www.itameripaiva.fi

Lisätietoja:  

Annamari Arrakoski-Engardt 
Asiamies, John Nurmisen Säätiö
annamari.arrakoski-engardt(at)jnfoundation.fi
Puh. 0400 477 878

Tuula Putkinen 
Viestintäjohtaja, John Nurmisen Säätiö
tuula.putkinen(at)jnfoundation.fi
Puh. 0400 907 809

John Nurmisen Säätiö – Itämeren suojelua ja kulttuuritekoja
Vuonna 1992 perustetun John Nurmisen Säätiön tavoite on pelastaa Itämeri ja sen perintö tuleville sukupolville. Säätiö on kulttuuriteoistaan palkittu tiedon välittäjä ja merellisen sisällön tuottaja. Säätiön Puhdas Itämeri -hankkeissa parannetaan Itämeren tilaa konkreettisilla, mereen kohdistuvaa kuormitusta ja ympäristöriskejä vähentävillä toimilla. Työtä ohjaavat mitattavat tulokset ja vaikuttavuus. www.johnnurmisensaatio.fi 

Aiheeseen liittyvää

Olet nyt varjossa ""Staging"". Poistu