21.06.2022

Nuoret Itämeren sanansaattajina

Itämeri kimmeltää kauniina ja kirkkaana toukokuisena viikonloppuna, kun Itämeri-lähettiläät ympäri Suomen kokoontuivat kouluttautumaan Örön saarelle. Suolainen ja leväinen tuoksu Kasnäsin satamassa muistuttaa, kuka on viikonlopun päätähti. Leirin mahdollisti John Nurmisen Säätiö ja toteutti Luonto-Liitto osana jo kolmatta vuotta käynnissä olevaa Muoviton meri -yhteistyötä. Yhteistyön tarkoituksena on levittää tietoa Itämerestä erityisesti lapsille ja nuorille, sekä antaa eväitä Itämeren pelastamiseen. Yhteistyötä koordinoiva viestinnän asiantuntija Kirsi Kurki-Miettinen kuvailee tässä blogissa leirin tunnelmia.

Saari täynnä historiaa ja ainutlaatuista luontoa

Örön linnakesaareen kätkeytyy suuri määrä historiaa, kammottavia tarinoita ja toisaalta ainutlaatuista luontoa. Ihmisen kädenjälki on toisaalta muokannut maisemaa, ja samalla luonut elinympäristöjä monille erilaisille lajeille. Saari, missä Itämeren kulttuuri ja luonto kohtaavat, olikin mitä parhain sijainti Itämeri-lähettiläiden kouluttamiselle.

Etualalla puita ja vihreää nurmea, taustalla punaisia kasarmirakennuksia.
Örön saarella kohtaavat luonto ja historia. Kuva: Kirsi Kurki-Miettinen

Alueelta on löydetty suuri määrä uhanalaisia perhosia, ei pelkästään avoimina pidettävien paahdeympäristöjen takia vaan myös siitä syystä, että aluetta on vuosikymmeniä tutkittu tarkasti. Saimme kuulla perhostutkija Jaakko Kullbergin mietteitä Örön saaren erityispiirteistä ja kokemuksista perhostutkimuksesta.

Perhosten lisäksi opimme tunnistamaan lintuja aamuisilla linturetkillä, ihastelimme harvinaisia lännen- ja etelänkylmänkukkia ja toisinaan tuijotimme horisonttiin ja totesimme, että Itämeri on kaunis niin tyynellä kuin myrskyllä.

Kaksi naista kiikaroimassa, taustalla Itämeri.
Aamuvirkut heräsivät bongaamaan lintuja, aikainen bongari nappaa upeimmat havainnot! Kuva: Kirsi Kurki-Miettinen

Tuoksujen, äänien ja maisemien lisäksi leiriläiset saivat sulateltavaksi valtavan määrän Itämeri-tietoutta. Sukelsimme elokuvan avulla pinnan alle, tutustuimme Itämeren elinympäristöihin, kuulimme, mitä kouluille pidettävät Itämeri-oppitunnit pitävät sisällään ja tietenkin opimme säätiön esimerkin avulla, miten Itämeri pelastetaan. Teimme konkreettisia toimia Itämeren hyväksi: poimimme jätesäkkikaupalla meren mukana kansallispuiston rantaan ajautunutta roskaa ja raivasimme paahdeympäristöä harvinaisille lajeille. Myös leirin herkkuruoissa oli huomioitu Itämeri, tarjoilut olivat Itämeri-ystävällistä kasvisruokaa.

Nuoria leiriläisiä poseeraamassa roskasaaliin kanssa, taustalla rantametsää.
Saaristomeren kansallispuiston rannoille ajautuu yllättävän paljon roskaa. Leiriläiset tarttuivat tuumasta toimeen ja keräsivät säkkitolkulla roskaa rannoilta. Kuva: Kirsi Kurki-Miettinen

Itämeri herättää tunteita ja aktivoi toimimaan

Nuoret saivat myös kirjoittaa merihenkisiin postikortteihin, mitä Itämeri heille merkitsee ja mitä tunteita se heissä herättää.

”Itämeri herättää minussa saudaden [portugalinkielinen sana kaiholle/ikävälle], syvän nostalgian lapsuuteni kesistä, joita en saa takaisin. Syksyn.

Kenties myös kokemuksen omasta erillisyydestä, yksinäisyyden, erossa luonnon ykseydestä. Kaipuun olla ehyt, osana kaikkeutta, onnellinen, rauhassa.

Haikeaan tunteeseen liittyy muisto Saaristomeren puhtaista, kirkkaista vesistä, jotka nykyisin kesällä lilluvat rihmalevää ja sinilevää.

Pelkkä meren tuoksu tuo rakkaat muistot kesälomista luonnonsaarissa perheeni kanssa.

Meren äärellä myös koen oman pienuuteni luonnon keskellä. Hiljenen sen suuruuden äärellä.

Saudadeen liittyy myös suru meren tilasta. On vaikea kestää se, miten ihminen kohtelee luontoa.”

– Ville, Luonto-Liiton vapaaehtoinen

Kuten yllä olevasta tekstistä tulee ilmi, nuorille vapaaehtoisille Itämeri on erittäin tärkeä ja läheinen, ja herättää monenlaisia tunteita. Toisaalta kaihoa ja kaipuuta siihen aikaan, kun merivedet olivat vielä puhtaat ja uimakelpoiset. Toisaalta toivoa siitä, että omalla toiminnallaan voi vaikuttaa Itämeren tilaan. Tulevana kesänä nähdäänkin hienoja tapahtumia ympäri Suomen, joihin kuka tahansa voi osallistua. Ota seurantaan Luonto-Liiton Itämeri-ryhmän ja John Nurmisen Säätiön Instagram-tilit niin tiedät, missä tapahtuu!

Syksyn tullen koulut voivat myös tilata ilmaiseksi Itämeri-lähettilään kertomaan ainutlaatuisesta merestämme, tunnin voi tilata tästä linkistä.

Mänty, hiekkaa ja merta Örön rannalla.
Kuva: Kirsi Kurki-Miettinen

Aiheeseen liittyvää

Olet nyt varjossa ""Staging"". Poistu