09.12.2014

Ruotsalainen ympäristötekniikka suitsii Venäjän fosforipäästöjä

Venäjällä aletaan ensimmäistä kertaa hyödyntää innovatiivista ruotsalaista ympäristötekniikkaa fosforin sitomisessa ja kierrätyksessä. Pietarin lähistöllä sijaitsevassa kanalassa otetaan ensi kesänä käyttöön Bioptechin Polonite-suodattimet fosforipäästöjen ehkäisemiseksi. Hanke vähentää Itämeren rehevöitymistä, ja sitä rahoittavat John Nurmisen Säätiö sekä Itämeren toimintaohjelman hankevalmistelurahasto (BSAP Trust Fund).
Pietarin lähistöllä sijaitsevan Udarnik-kanalan lantaa säilytetään nykyisin altaissa ja pelloilla. Sieltä suuri osa fosforipitoisista valumavesistä päätyy jokien ja purojen kautta Itämereen.  Suomen ympäristökeskuksen mukaan fosforivaluma voi olla jopa 5–10 tonnia vuodessa.
– Yksistään Pietarin ympäristössä on kymmeniä eläintiloja, jotka eivät käsittele lantaa millään tavoin. Rannikolla sijaitsevissa lietealtaissa on tämän vuoksi yli 5 000 tonnia fosforia, josta osa valuu Itämereen. Yhteinen meriympäristö kärsii, ja asia koskettaa siten meitä kaikkia. Tällä hankkeella haluamme osoittaa, että asialle on tehtävissä jotakin, toteaa Bioptechin toimitusjohtaja Anders Norén.
Kun altaista ja pelloilta tulevat valumavedet virtaavat Polonite-suodattimien läpi, vedessä oleva fosfori sitoutuu suodattimiin. Sähköä ei tarvita, koska järjestelmä toimii painovoimaisesti. Suodattimiin jäävä fosfori käytetään uudelleen maanparannusaineena. Polonite-fosforisuodattimen kehittäminen vaati Kuninkaallisen teknillisen korkeakoulun professorilta Gunno Renmanilta 20 vuoden tutkimustyön.
Rehevöityminen on nykyisin Itämeren suurin uhka, ja siitä johtuvat myös jokakesäiset leväkukinnat. Rehevöitymistä voidaan vähentää vain leikkaamalla Itämereen päätyvän fosforin määrää tuntuvasti. Suomalainen John Nurmisen Säätiö investoi kustannustehokkaisiin käytännön hankkeisiin, jotka vähentävät Itämeren rehevöitymistä.
– John Nurmisen säätiö panostaa Itämeren ravinnekuormitusta vähentäviin hankkeisiin, jotka tuottavat mitattavia tuloksia. Nyt otamme askeleen eteenpäin ja toteutamme Suomenlahdella ensimmäisen käytännön hankkeen venäläistilojen päästöjen ehkäisemiseksi, toteaa säätiön Puhdas Itämeri -hankkeiden johtaja Marjukka Porvari.
Hankkeen kokonaiskustannus on 420 000 euroa, ja sen rahoittavat Itämeren toimintaohjelman hankevalmistelurahasto (Suomen ja Ruotsin valtioiden rahoittama Baltic Sea Action Plan Trust Fund), John Nurmisen Säätiö sekä Udarnik-kanala. Hankkeen on määrä valmistua kesällä 2015.

Tiedustelut:

Anders Norén, toimitusjohtaja, Bioptech
Puhelin +46 70 687 8714
Sähköposti anders.noren@bioptech.se

Marjukka Porvari, Puhdas Itämeri -hankkeiden johtaja, John Nurmisen Säätiö
Puhelin 041 549 1535
Sähköposti marjukka.porvari@jnfoundation.fi

Bioptech AB myy Polonite®-fosforisuodattimia, jotka mahdollistavat fosforin kierrätyksen. Tuotteet soveltuvat yksittäisiin viemäreihin, yhteisalueille, kunnallisiin puhdistamoihin ja peltomaille. Bioptechin liikevaihto on kasvanut joka vuosi perustamisvuodesta 2006 lähtien. Bioptech on Cleantech Inn Swedenin jäsen. Lisätietoja: www.bioptech.se

John Nurmisen Säätiö on perustettu vuonna 1992 Juha Nurmisen aloitteesta. Nykyisin säätiö pyrkii muun muassa vähentämään Itämeren rehevöitymistä. Työ rahoitetaan yksityisin lahjoitusvaroin sekä julkisella tuella. Säätiön rehevöitymishankkeiden tulee olla kustannustehokkaita sekä tuottaa konkreettisia, nopeita ja mitattavia tuloksia.

 

Aiheeseen liittyvää

Olet nyt varjossa STAGING (Staging). Poistu