30.08.2017

Alpo Tuurnalan uutuusteos sukeltaa suomalaisten purjealusten ja merimieselämän historiaan

Miehet ruorissa – Alpo Tuurnala (Pohjoiset purjeet)

Alpo Tuurnalan taiturimaisesti kuvittama ja kirjoittama Pohjoiset purjeet on syväluotaus suomalaisten purjelaivojen ja merimieselämän aikakauteen. Teos esittelee Suomessa rakennettujen purjealusten lähes tuhatvuotista historiaa sekä syventyy myös yksittäisten laivojen ja merimiesten tarinoihin.

”Sisällytin kirjaan runsaasti lähes uskomattomia, mutta tosia kuvauksia suomalaisten purjelaivojen kohtaloista tyynissä, myrskyissä ja sotien kurimuksessa. Uskoisin lukijoita kiinnostavan myös, miten miehistöt elivät ja selvisivät kuukausien purjehduksilla suljetussa yhteisössään raataen takilassa usein kehnon ja puutteellisen muonan varassa”, Tuurnala kuvailee painotuoretta teostaan.

Kirja esittelee kattavasti Suomessa rakennettujen purjealusten historiaa, joka alkaa rannikon yksinkertaisista talonpoikaisveneistä ja päättyy 1930-luvun jälkeisiin vuosiin konealusten lopullisesti vallattua maailman meret. Teos tarjoilee sykähdyttäviä ja traagisia, mutta myös huvittavia ja hellyttäviä tarinoita laivoista ja merimiehistä oikukkaan meren armoilla. Pahimmillaan elämä purjelaivoilla oli silkkaa selviytymistaistelua, jonka lopputulos oli yllättävän usein tuhoutuminen myrskyn kourissa tai sodan seurauksena.

”Inhorealistisesti pelkistäen se oli sopeutumista yksitoikkoiseen, kurinalaiseen elämään karuissa olosuhteissa ja aina samojen naamojen ympäröimänä. Työ oli raskasta, kuri tiukka ja komentohierarkia ehdoton. Toisaalta purjelaivapesti tarjosi suhteellisen vakaan elannon silloinkin, kun kotimaassa vallitsi ankara pula, työttömyys ja nälänhätä. Purjelaivaelämä vastasi myös nuorten miesten seikkailun ja romantiikan nälkään” kirjailija pohtii.

Finlands Wapen – Alpo Tuurnala (Pohjoiset purjeet)

Tuurnala on tehnyt kirjaansa varten perusteellisen pohjatyön ja tuntee pohjoisten purjeiden historiaa myös uransa puolesta – kirjailija työskenteli vuosikymmenien ajan Merivoimissa vastaten alusten suunnittelusta ja hankinnoista. ”Työn ohessa opin myös tarkastelemaan laivoja esteettisestä näkökulmasta ja näin käynnistyi urani laivamaalarina”, hän kertoo.

John Nurmisen Säätiön kustantamaa Pohjoiset purjeet -teosta koristavatkin useat Tuurnalan sielukkaat laiva- ja merimiesaiheiset akvarellimaalaukset. Tuurnala on onnistunut vangitsemaan sekä sanoin, että siveltimen vedoin sen lumon ja nostalgian, jonka horisontissa siintävät purjeet vielä nykyihmisenkin sydämessä synnyttävät.

Katkelmia kirjasta löytyy John Nurmisen Säätiön merellisestä Loki-verkkopalvelusta www.lokistories.fi  hakusanalla #pohjoisetpurjeet

Pohjoiset purjeet on neljäs John Nurmisen Säätiön kustantama Alpo Tuurnalan teos. Aikaisemmin ilmestyneet teokset ovat Harmaat laivat (2004), Kuninkaansaari (2009) sekä Luotsisaaren tarina (2013). Tilaa teos verkkokaupastamme: https://jnsshop.fi/tuote/a/9789529745531 

Vuonna 1992 perustetun John Nurmisen Säätiön missio on pelastaa Itämeri ja sen perintö tuleville sukupolville. Puhdas Itämeri -hankkeiden tavoitteena on Itämeren tilan parantaminen sellaisin konkreettisin toimin, jotka vähentävät mereen kohdistuvaa kuormitusta ja ympäristöriskejä. Säätiön julkaisu- ja näyttelytoiminta keskittyy merenkulun, löytöretkeilyn ja kartografian historiaan ja tunnetuksi tekemiseen. Toiminnan tukena ovat laajat meritaide-, meriantiikki- ja antiikkikarttakokoelmat. Säätiö julkaisee aihetta käsitteleviä tietokirjoja sekä ylläpitää kaikille ilmaista Loki-verkkopalvelua. www.johnnurmisensaatio.fi

Lisätiedot:

Tuula Putkinen
Viestintäjohtaja, John Nurmisen Säätiö
+ 358 (0)400 907 809
tuula.putkinen(at)jnfoundation.fi

Oona Lavonsalo
Tiedottaja, John Nurmisen Säätiö
+358 (0)50 434 4879
oona.lavonsalo(at)jnfoundation.fi

Maria Grönroos
Julkaisu- ja kokoelmavastaava, John Nurmisen Säätiö
+358 (0)50 545 0481
maria.gronroos(at)jnfoundation.fi

Kuvia medialle: www.johnnurmisensaatio.fi/tietoa-meista/mediapankki/

 

Aiheeseen liittyvää

Olet nyt varjossa STAGING (Staging). Poistu