06.06.2016

Amiraali Juhani Kaskealan avajaispuhe Forum Marinumissa 12.5.2016

Olemme iloksemme saaneet luvan julkaista hienon puheen, jonka John Nurmisen Säätiön hallituksenkin jäsen, amiraali Juhani Kaskeala piti 12. toukokuuta Merikeskus Forum Marinumin uuden päänäyttelyn ”Töissä merellä” avajaisissa. Puheensa myötä hän julkaisi myös Loki-palvelumme, joka näyttelyavajaisissa oli ensi kertaa suurelle yleisölle auki ja nähtävillä. Amiraalin puhe kokonaisuudessaan alla, olkaa hyvä.

MERIKESKUS FORUM MARINUMIN TÖISSÄ MERELLÄ –NÄYTTELYN AVAUSPUHE

Turussa 12. toukokuuta 2016

Hyvät Forum Marinumin ystävät ja tukijat,

Forum Marinum on laajasti tunnettu ja tunnustettu merellisen toiminnan keskus, valtakunnallinen merenkulun erikoismuseo sekä myös merivoimien museo. Meillä on tänään ilo olla todistamassa, kuinka Forum Marinumin päänäyttely on saamassa koko lailla uuden ilmeen. Jo vuonna 2013 aloitettu näyttelyn uudistamisprosessi on ollut poikkeuksellisen innovatiivinen jopa kansainvälisen museotoiminnan näkökulmasta tarkasteltuna. Uudistaminen on toteutettu alusta alkaen yhdessä yleisön kanssa niin, että yleisö on päässyt vaikuttamaan näyttelyn suunnitteluun ja toteutukseen. Osallistavan kehittämistyön tavoitteena on ollut näyttely, joka palvelee mahdollisimman hyvin erilaisia museokävijöitä, vahvistaa heidän siteitään museoon sekä lisää museoammattilaisten ja yleisön yhteistyötä.

Yhteistyö museokävijöiden, oppilaitosten ja merenkulkualan kanssa on tuottanut merkittävää tutkimuksellista ja toiminnallista aineistoa muun muassa merenkulun eri  ammattiryhmien työstä. Merenkulkua on yleensä tavattu tarkastella ennen muuta teknisestä tai taloudellisesta näkökulmasta, mutta nyt uudentyyppisen aineiston välityksellä halutaan luoda merenkulun historiaan ja sen esittämiseen vahva ihmisläheinen näkökulma.

Vapaaehtoisten panos näyttelyn suunnittelussa on ollut merkittävä. Hyvien kokemusten perusteella vapaaehtoistoimintaa on kehitetty kouluttamalla vapaaehtoisia uuteen näyttelyyn keskustelukumppaneiksi ja kanssaihmettelijöiksi. Merimuseon aarteet ja ihmeellisyydet avautuvat museokävijälle aivan uudella tavalla, kun niistä on tietoa jakamassa kokenut merikarhu – perämies tai majakkamestari.

Yleisöpalautteen ja sitä seuranneen ideoinnin pohjalta näyttelyn teemaksi on valittu ”töissä merellä”. Teeman mukaisesti merenkulkua ja sen historiaa käsitellään merenkulkijoiden ja saaristolaisten omien tarinoiden kautta. Uusittua päänäyttelyä elävöittää yli 30 henkilöhistoriaa. Näiden henkilöiden elämää ja toimintaa on tutkittu, yhä elossa olevia on haastateltu ja heidän tarinoihinsa liittyvää esineistöä on tuotu esille. Tarinoiden kohteina ovat muiden muassa

  • 1800-luvulla elänyt nauvolainen laivurin vaimo Lovisa Wilhelmina Lindell,
  • suomalaisen troolikalastuksen uranuurtaja Erik Liljeberg,
  • ms Silja Europan päällikkönä toiminut merikapteeni Esa Mäkelä, joka Estonian uppoamispaikalla johti haaksirikosta pelastuneiden dramaattista pelastusoperaatiota,
  • Mannerheim-ristin ritari ja kesän 1944 Viipurinlahden taistelujen sankari, korpraali Viljo Vyyryläinen sekä
  • Mannerheim-ristin ritari ja merivoimien komentaja vuosilta 1966-1974, vara-amiraali Jouko Pirhonen.

Museon venekatoksessa on näytteillä vuonna 1943 Turun veneveistämöllä rakennettu moottoritorpedovene Taisto 3.  Se kuului laivueeseen, joka Pirhosen johdolla taisteli kesällä 1944 Viipurinlahdella neuvostojoukkoja vastaan ja torjui vielä syyskuussa saksalaisten maihinnousuyrityksen Suursaareen yhdessä saaren puolustajien kanssa.

Minulla oli kunnia tavata amiraali Pirhonen ensimmäisen kerran 50 vuotta sitten, jolloin hän kävi tarkastamassa Saaristomerellä sotaharjoitukseen osallistuneita laivastoyksiköitä mukaan lukien minunkin silloisen alukseni. Pirhosen karisma huokui yhä – tuolloin parikymmentä vuotta sodan jälkeen – moottoritorpedoveneupseerin määrätietoisuutta ja nopeaälyisyyttä. Hän teki minuun, 20-vuotiaaseen aliluutnanttiin ja moottoritykkiveneen förstiin, syvän vaikutuksen. Silloinen alukseni Nuoli 8 on nyt saanut paikan museokatoksen alta kunniakkaan sotaveteraanin, Taisto 3:n vierestä.

”Töissä merellä” teema kääntyy helposti minun kohdallani ”vanha merimies muistelee” tyyliseksi tarinoinniksi. Sitä on vaikea välttää näiden kaikkien muistoja herättävien hienojen alusten ja esineiden keskellä. Kun puolustusvoimien ylipäällikkö Tarja Halonen siirsi minut amiraalina reserviin 44 palvelusvuoden jälkeen, sain Kultarannasta kyydin merivoimien ohjusveneellä suoraan Forum Marinumin laituriin.  Viimeisten pillinvihellysten soidessa astuin laakongilta maihin ja päättelin olevani jo museokamaa. Laiturissa oli näet jo pari entistä laivaani eli miinalaiva Keihässalmi, jolla olin aloittanut meripalvelukseni varusmiehenä, sekä tykkivene Karjala, jonka päällikkyyden sain kylmän sodan puhurien viilentäessä Itämerta ja joka vielä myöhemmin toimi laivueeni johtoaluksena Neuvostoliiton hajoamisen muuttaessa alueen geopolitiikkaa.

Hyvät kuulijat!

Puheelleni varattu aika ei anna myöten jatkaa ”töissä merellä”-tarinoitten jaarittelua. Niitä riittäisi vuodesta 1961 alkaen, jolloin aloitin kesätyöt kansimiehenä entisellä keisarillisen  laivaston kaatterilla, Axel von Fersenillä.  Mutta eipä hätää, sillä kaikille merikulttuurista kiinnostuneille löytyy uusi digitaalinen kanava taltioida ja jakaa tarinoita. Forum Marinumin läheinen yhteistyökumppani, John Nurmisen säätiö, julkistaa tässä tilaisuudessa uuden virtuaalisen Loki-verkkopalvelun. Säätiö on jo pari vuotta rakentanut sitä sujuvassa yhteistyössä Forum Marinumin, Suomen merimuseon, Rauman merimuseon ja Ålands Sjöfartsmuseumin kanssa.

Loki on verkkopalvelu, jonka tavoitteena on tuoda merellinen kulttuuriperintö kansan käsiin entistä helpommin ja monipuolisemmin ajasta ja paikasta riippumatta. Sitä voi tavallaan kutsua Forum Marinumin ja muiden merimuseoiden virtuaaliseksi laajennukseksi. Palvelu taltioi ja esittää mereen liittyviä tarinoita sekä merellisiä retkikohteita ja nähtävyyksiä. Tarinoita Lokiin voivat lisätä niin merimuseot, merelliset yhdistykset, pursiseurat kuin yksittäiset merenkulkijatkin. Tarinat sijoitetaan Lokin kartalle. Karttapaikkaa klikkaamalla saa esille kohteeseen liittyviä tekstejä, arkistokuvia ja videoita sekä tietysti niitä merenkulkijoiden suolalla maustettuja tarinoita.

Loki-palvelu esitellään yleisölle ensi kertaa tekijöidensä toimesta ja muutaman screenin avulla päänäyttelyn lounge-tilassa heti tämän tilaisuuden jälkeen.

Innostuin itsekin lisäämään Lokiin pari tarinaan, joista ensimmäinen liittyy – kuinka ollakaan – Forum Marinumin laiturissa olevaan tykkivene Karjalaan. Keväällä 1982 heti vapun jälkeisenä päivänä ajoin tykkivene Karjalan Helsingin Eteläsatamaan, missä luovutin haikeana laivan päällikkyyden asianmukaisin seremonioin ja kävelin Presidentinlinnan pääovesta tasavallan presidentti Mauno Koiviston luo. Mitä mahtoikaan tasavallan presidentti kysyä minulta katsellessaan linnan ikkunasta Palacen rantaan kiinnitettyä tykkivenettä? Tähän löytyy vastaus merikulttuurin aarreaitasta osoitteesta www.lokistories.fi.

Toinen tarinani liittyy viime vuotiseen käyntiin Pietarin uudessa keskusmerimuseossa. Museon valtavista kokoelmista löytyi aivan upea, suuri pienoismalli sotalaivasta, jonka miehistöskanssissa opiskelin aikoinaan lukiolaispoikana algebran ehtoja. Kertomukseni hämmästytti oppaana toiminutta museon kuraattoria suuresti. Mistä laivasta saattoikaan olla kyse? Vastauksen tähänkin antaa www.lokistories.fi. Viiden pisteen vihjeenä voin mainita, että saman laivan pieni pienoismalli löytyy myös Forum Marinumin näyttelystä.

Hyvät kuulijat,

Forum Marinum on alle 400 000 euron budjetilla, oman henkilöstön uutteruudella ja vapaaehtoisten tuella onnistunut rakentamaan Kruunun makasiiniin uuden päänäyttelyn. Siitä haluan onnitella ja kiittää kaikkia asianosaisia. Näyttelytila jouduttiin pitämään suljettuna vain runsaat neljä kuukautta. Uusi päänäyttely tulee varmasti takaamaan Forum Marinumin vetovoimaisuuden kymmeneksi vuodeksi eteenpäin. Näyttely tarjoaa myös oivalliset mahdollisuudet elävöittää museota vielä uusilla ja kiinnostavilla henkilöhistorioilla. Teemaan liittyen voidaan esitellä mm merenkulun eri ammattiryhmien työtä ja arkipäivää, merellisten viranomaisten toimintaa, merikalastusta sekä talonpoikaispurjehdusta ja saariston kulttuuria.

Vierailin viime viikolla pitkästä aikaa Amsterdamin merenkulkumuseossa. Museo on vaikuttavalla tavalla onnistunut koukuttamaan kävijöikseen nuoria ja lapsia. Ilokseni voin todeta, että Forum Marinum seuraa hyvällä vauhdilla hollantilaisten vanavedessä.

MUTTA – ennen kuin olen lopulta valmis alistumaan museo-objektiksi, haluan toteuttaa minulle suodun kunniatehtävän: Julistan täten Merikeskus Forum Marinumin uudistetun päänäyttelyn avatuksi.

Amiraali Juhani Kaskeala avasi Forum Marinumin uuden päänäyttelyn sekä Loki-palvelun 12.5.2016. Kuva: Ove Enqvist
Amiraali Juhani Kaskeala avasi Forum Marinumin uuden päänäyttelyn sekä Loki-palvelun 12.5.2016. Kuva: Ove Enqvist

Aiheeseen liittyvää

Olet nyt varjossa ""Staging"". Poistu