09.02.2018

Bongaa pelastusrengas: John Nurmisen Säätiö kutsuu venemessuväkeä Itämeren pelastusjoukkoihin

Perjantaina käynnistyvien Vene 18 Båt -messujen yksi pääteemoista on tänä vuonna Itämeren suojelu ja Puhdas Itämeri. Teemavuoden kunniaksi venemessut on kutsunut yhteisökumppanikseen merikulttuurityöstään ja Puhdas Itämeri -hankkeistaan tunnetun John Nurmisen Säätiön. Itämeri näkyy paitsi messujen ohjelmassa, käytävillä ja ravintoloissa, myös haastekampanjoissa ja ohjelmanumeroissa. Puhdas Itämeri -aiheisen messusisällön, kuten ympäri messuja ripotellut Itämeren suojeluvinkit, tunnistaa pelastusrengassymbolista.

Veneilyvedet kirkkaaksi peltojen kipsikäsittelyllä

Venemessujen Puhdas Itämeri -kahvilassa voi tutustua säätiön käynnissä oleviin ja uusiin Itämeren suojeluhankkeisiin.

Suomessa ei ole onnistuttu merkittävästi vähentämään maatalouden ravinnepäästöjä vesistöihin ja Itämereen vuosikymmenien yrityksistä huolimatta. Nyt tähän voidaan saada aikaan muutos. Säätiön johtamassa EU-rahoitteisessa NutriTrade-hankkeessa pilotoidaan Suomessa kehitettyä menetelmää, jolla voidaan välittömästi vähentää yksittäisiltä pelloilta tulevia fosforipäästöjä radikaalisti jopa puoleen. Peltojen kipsikäsittelyllä on potentiaalia uudeksi, merkittäväksi keinoksi vähentää maatalouden fosforihuuhtoumaa Itämereen.

Tutkimustulosten perusteella peltojen kipsikäsittely on erityisesti vesistöjen ja Itämeren rehevöitymistä ruokkivan liukoisen fosforin kuormituksen vähentämisessä ylivoimaisesti tehokkaampi, nopeampi ja edullisempi kuin yk­sikään nyt käytössä oleva maatalouden vesiensuojelukeino. Etelä- ja Lounais-Suomen peltojen kipsikäsittelyllä fosforihuuhtoumaa voidaan vähentää jopa 150 – 200 tonnia vuodessa. Tämä vastaa lähes neljäsosaa Suomenlahteen ja Saaristomereen päätyvästä vuotuisesta maatalouden fosforikuormasta. Kipsikäsittely vähentää merkittävästi myös vesistöjen sameutta. Tutkimusten alustavien tulosten perusteella kipsikäsittelyllä ei ole haitallisia vaikutuksia ympäristöön tai eliöihin.

Vaikka Itämereen maalta tulevaa kuormitusta on onnistuttu leikkaamaan, meren pohjiin varastoituneet vanhat ravinteet hidastavat meren toipumista sisäisenä ravinnekuormituksena. Säätiö käynnistää maaliskuussa uuden kolmivuotisen SEABASED-hankkeen, jossa on tarkoitus tutkia ja kartoittaa keinoja Itämeren sisäisen kuormituksen vähentämiseksi.

Oman hanketyönsä ohella John Nurmisen Säätiö toimii tammikuussa käynnistyneen Lääkkeetön Itämeri -kampanjan suojelijana. Kampanja kannustaa kuluttajia viemään vanhat ja ylijääneet lääkkeensä apteekkeihin sen sijaan, että ne heitettäisiin pyttyyn – tai septitankkiin –  ja sitä kautta viemäriin. Viemäriin joutuneet lääkkeet kulkeutuvat jätevedenpuhdistamoille, joissa kaikkia lääkeaineita ei voida poistaa ja osa päätyy siksi Itämereen ja muihin vesistöihin.

Vinkkejä arkipäivän suojelutekoihin

Vaikuttaako ilmastonmuutos Itämereen? Miksi Saaristomerta vaivaa sinilevä, vaikka merta on pelastettu kymmeniä vuosia? Mikä on yksittäisen ihmisen tai veneilijän vastuu ja mahdollisuus vaikuttaa? John Nurmisen Säätiö järjestää venemessujen Puhdas Itämeri -kahvilassaan kolme Itämeri-klinikkaa, jossa asiantuntijat vastaavat messukävijöitä askarruttaviin Itämeri-kysymyksiin sekä ratkovat erilaisia Itämeren suojeluun liittyviä myyttejä. Vastaamassa ovat erikoistutkijat Antti Iho Luonnonvarakeskuksesta ja Seppo Knuuttila Suomen ympäristökeskuksesta sekä John Nurmisen Säätiön Itämeren suojeluasiantuntijat Marjukka Porvari ja Miina Mäki.

Puhdas Itämeri -kahvilassa voi myös pelata säätiön kehittämää leikkimielistä Splash-peliä (www.splashgame.fi). Peli on suunnattu lapsille ja koululaisille ja se havainnollistaa, miten suuri vaikutus ruokavaliolla, vessavesien oikeaoppisella käsittelyllä tai vaikkapa moottoriveneilyllä on yksittäisen ihmisen Itämeri-jalanjäljen kokoon.

Syö kalaa ja suojelet Itämerta!

Kaikkia venemessujen kokkausintoilijoita hemmotellaan lauantaina 10.2., kun Puhdas Itämeri -kahvilaan saapuu Jyrki Sukula mainioine reseptivinkkeineen. Atlantin yli -sarjassakin kokkina häärinyt Sukula jakaa parhaimmat kalareseptit ja vinkit veneessä kokkaamiseen. Sukula on kehittänyt yhteistyössä Fazerin messuravintoloiden kanssa herkullisen kala-annoksen, jossa on hyödynnetty säätiön Lähikalahankkeen särkeä sekä Saimaan Tuoreen kotimaista kirjolohta.

Itämerestä kestävästi pyydetty villikala on eettistä lähiruokaa, jonka syöminen on myös ympäristöteko: kalansaaliin mukana vesistöistä poistuu ravinteita, mikä auttaa vähentämään rannikkovesien rehevöitymistä. Jos oman Itämeri-jalanjäljen kevennys kiinnostaa, venemessuilla kannattaa siis suunnata säätiön kahvilaan maistamaan Puhdas Itämeri -särkileipää. Jyrki Sukulan ja Fazerin yhteistyössä toteuttamaa kala-annosta tarjoillaan puolestaan Table sekä Terra Nova Brasserie ravintoloissa.

Puhdas Itämeri -aiheisen messusisällön, kuten ympäri messuja ripotellut Itämeren suojeluvinkit, tunnistaa pelastusrengassymbolista.

John Nurmisen Säätiön messupisteenä toimii Puhdas Itämeri -kahvilaKahvila sijaitsee Messukeskuksen pohjoiselta sisäänkäynniltä aukeavassa pääkäytävässä (1. krs, hallin nro 6 vieressä). Kahvila on avoinna koko venemessujen ajan 9.-18.2.2018.

Vuonna 1992 perustetun John Nurmisen säätiön missio on pelastaa Itämeri ja sen perintö tuleville sukupolville. Säätiö kustantaa ja julkaisee tietokirjoja ja tuo merellistä tietoa tarjolle kaikille ilmaisen Loki-verkkopalvelun avulla. Säätiön Puhdas Itämeri -hankkeiden tavoitteena on Itämeren tilan parantaminen sellaisin konkreettisin toimin, joilla vähennetään mereen kohdistuvaa kuormitusta ja ympäristöriskejä. Puhdas Itämeri -hankkeet rahoitetaan yksityisin lahjoitusvaroin ja julkisella rahoituksella. www.johnnurmisensaatio.fi

Messukeskus järjestää Pohjois-Euroopan suurimman veneilytapahtuman Vene 18 Båt -messut Venealan Keskusliitto Finnboat ry:n toimeksiannosta 9.–18.2.2018 Messukeskuksessa Helsingissä. Venemessut järjestetään nyt 49. kertaa. Vuonna 2018 venemessut tuo esille John Nurmisen Säätiön toimintaa nostamalla messujen teemaksi Puhtaan Itämeren. Messujen pääyhteistyökumppani on Volvo Car Finland Oy Ab.
www.venemessut.fi 

Lisätietoja

John Nurmisen Säätiö:
Viestintäjohtaja Tuula Putkinen
tuula.putkinen(at)jnfoundation.fi
puh. 0400 907 809

Venemessut / messukeskus:
Tiedottaja Teija Armanto
teija.armanto(at)messukeskus.com
puh. 050 3760804

www.venemessut.fi #venemessut #puhdasitämeri

Puhdas itämeri-kahvilan ohjelma


LAUANTAI 10.2.

13.00 – 14.00 Puhdas Itämeri -kahvila
KAPYYSIN KOKKAUSVINKIT À LA SUKULA
Jyrki Sukula vinkkaa messuvieraille herkullisia ja veneilyyn sopivia kalareseptejä. Lavalle nousee myös Sukulan kanssa Atlantin yli purjehtinut Joel Harkimo.

14.00 – 16.00 Puhdas Itämeri -kahvila
MYYTINMURTOA ITÄMERI-KLINIKALLA
Kysy mitä vain haluat Itämeren tilaan ja suojeluun liittyen. Vastaamassa erikoistutkijat Antti Iho Luonnonvarakeskuksesta ja Seppo Knuuttila Suomen ympäristökeskuksesta. Mukana myös John Nurmisen Säätiön Itämeren suojeluasiantuntija Marjukka Porvari.

16.30 – 17.00 Purjehdussatama 
HIIOHOI! -YHTEISLAULUTUOKIO
Merellistä musisointia ja yhteislaulua Purjehdussatamassa.

SUNNUNTAI 11.2.

14.00 – 16.00 Puhdas Itämeri -kahvila 
MYYTINMURTOA ITÄMERI-KLINIKALLA
Kysy mitä vain haluat Itämeren tilaan ja suojeluun liittyen. Vastaamassa erikoistutkijat Antti Iho Luonnonvarakeskuksesta ja Seppo Knuuttila Suomen ympäristökeskuksesta. Mukana myös John Nurmisen Säätiön Itämeren suojeluasiantuntija Marjukka Porvari.

LAUANTAI 17.2.

13.00 – 14.00 Puhdas Itämeri -kahvila 
PUHDAS ITÄMERI -HAASTEEN VOITTAJAN JULKISTUS
Vene 18 Båt -messujen ja John Nurmisen Säätiön järjestämässä Puhdas Itämeri -haasteessa messujen näytteilleasettajat kilpailevat leikkimielisesti aktiivisimman Itämeri-lahjoittajan tittelistä. Suurimman lahjoituspotin kerääjä saa kiitokseksi päivä- tai iltapurjehduksen legendaarisella S/Y Belmontilla.

14.00 – 16.00 Puhdas Itämeri -kahvila
MYYTINMURTOA ITÄMERI-KLINIKALLA
Kysy mitä vain haluat Itämeren tilaan ja suojeluun liittyen. Vastaamassa erikoistutkijat Antti Iho Luonnonvarakeskuksesta ja Seppo Knuuttila Suomen ympäristökeskuksesta. Mukana myös John Nurmisen Säätiön Itämeren suojeluasiantuntija Miina Mäki.

LÄPI MESSUJEN, 9.-18.2.2018

PUHDAS ITÄMERI -KAHVILASSA ON PUUHAA LAPSILLE JOKA PÄIVÄ!
Leikkinurkkauksessa voi mm. pelastaa Itämeren pelaamalla Splash-peliä, värittää merellisiä kuvia tai uppoutua satukirjojen maailmaan.

SÄÄTIÖN UPEAT KIRJAT TARJOUSHINTAAN!
Tule Puhdas Itämeri-kahvilaan tutustumaan säätiön julkaisemiin kirjoihin. Kaikki kirjat ovat myynnissä messuhinnoin!

Aiheeseen liittyvää

Olet nyt varjossa STAGING (Staging). Poistu